Un copil din zece, la nivel global, suferă de obezitate. Promovarea intensă a alimentelor ultraprocesate contribuie semnificativ la această creștere alarmantă, se arată într-un comunicat al UNICEF.
Obezitatea a devenit, pentru prima dată, cea mai răspândită formă de malnutriție în rândul copiilor și adolescenților, afectând 1 din 10 – adică 188 de milioane de copii – și expunându-i riscului de boli care le pot pune viața în pericol, avertizează UNICEF.
Conform rezultatelor unui raport realizat de UNICEF, mai multe țări insulare din Pacific au cea mai mare prevalență a obezității la nivel global, inclusiv 38% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani din Niue, 37% din Insulele Cook și 33% din Nauru. Aceste cifre s-au dublat din anul 2000 și sunt legate de abandonarea alimentației tradiționale în favoarea produselor procesate, ieftine și bogate în calorii.
Obezitatea în rândul copiilor rămâne ridicată și în țările dezvoltate: 27% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani din Chile sunt obezi, 21% în Statele Unite și 21% în Emiratele Arabe Unite.
„Când vorbim despre malnutriție, nu ne mai referim doar la copii subponderali. Obezitatea este o problemă în creștere, care afectează sănătatea și dezvoltarea copiilor”, a declarat Catherine Russell, director executiv al UNICEF. „Alimentele ultraprocesate înlocuiesc tot mai mult fructele, legumele și proteinele, într-o perioadă în care nutriția este esențială pentru dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor.”
În timp ce subnutriția (precum stagnarea în creștere sau epuizarea) rămâne o problemă gravă în rândul copiilor sub 5 ani în multe țări cu venituri mici și medii, supraponderalitatea și obezitatea sunt în creștere rapidă în rândul copiilor mai mari și adolescenților. Datele arată că 1 din 5 copii și adolescenți cu vârste între 5 și 19 ani – adică 391 de milioane – sunt supraponderali, iar o mare parte dintre ei suferă deja de obezitate.
Obezitatea este o formă gravă de supraponderabilitate și crește riscul de boli cronice precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.
Un sondaj global realizat de UNICEF cu 64.000 de tineri din 170 de țări arată că:
-
75% au văzut reclame la băuturi și gustări nesănătoase în ultima săptămână;
-
60% spun că aceste reclame le-au crescut pofta pentru acele produse;
-
Chiar și în zone afectate de conflicte, 68% dintre tineri au fost expuși acestor reclame.
Potrivit comunicatului UNICEF, sunt și măsuri pozitive. În Mexic, unde alimentele ultraprocesate reprezintă 40% din aportul caloric zilnic al copiilor, guvernul a interzis vânzarea acestora în școli, afectând pozitiv alimentația a peste 34 de milioane de elevi.
Pentru a transforma mediul alimentar și a asigura accesul copiilor la o alimentație nutritivă, UNICEF cere acțiuni urgente:
-
Reglementarea clară a marketingului și etichetării produselor alimentare;
-
Să pună în aplicare inițiative de schimbare socială și comportamentală care să le permită familiilor și comunităților să solicite medii alimentare mai sănătoase.
-
Interzicerea vânzării alimentelor ultraprocesate în școli;
-
Protejarea politicilor publice de influența industriei alimentare;
-
Întărirea programelor sociale pentru a ajuta familiile vulnerabile să acceseze alimente sănătoase.
„În multe țări vedem o dublă povară: copii subnutriți, dar și copii obezi. Este nevoie de intervenții țintite. Fiecare copil trebuie să aibă acces la alimente nutritive și accesibile pentru a se dezvolta sănătos. Avem nevoie urgentă de politici care să sprijine părinții și îngrijitorii în accesarea alimentelor nutritive și sănătoase pentru copiii lor”, a adăugat Catherine Russell.