Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Top zece alimente din categoria legume și zarzavaturi bogate în proteine

    26/04/20253 Mins Read25
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nu e un secret că alimentele cele mai bogate în proteine – un macronutrient esențial pentru viață, sunt cele de origine animală și, pe lângă ele, leguminoasele și unele cereale. Însă există și multe verdeturi, legume sau zarzaturi pe care știința le prezintă ca având un nivel proteic de luat în calcul atunci când alcătuim un tip de dietă, potrivit publicației italiene de lifestyle gazzetta.it.

    Mazărea verde

    Deși asimilată legumelor, mazărea se află în realitate la granița dintre legume și leguminoase – este considerată o leguminoasă atunci când este deshidratată. FAO o recunoaște ca o sursă excelentă de proteine cu aminoacizi esențiali, având un conținut de 5g de proteine la 100g de produs.

    Varza de Bruxelles

    Această legumă este considerată de nutriționiști bombă de nutrienți și fibre. O recenzie publicată în Journal of Food Composition and Analysis a evidențiat profilul proteic ridicat al acestei varietăți de varză, din familia Brassicaceae: 4 g la 100 g.

    Kale/ varza neagră

    Din aceeași familie, varza neagră/ kale – în țările anglo-saxone, este o legumă foarte veche specifică bazinului Mediteranei. Ideală în supe sau crocantă la cuptor, conține nu doar antioxidanți, ci și un aport semnificativ de proteine, confirmat de cercetările recente: 3–4 g la 100 g.

    Anghinarea

    Este și ea tot specifică bazinului mediteranean, dar crește în anotimpul rece, ceea ce ar putea indica faptul că se poate încerca adaptare la clima din România. Până una, alta, însă, o găsim congelată. Este o plantă cu mare putere depurativă, de detoxifiere, și se poate consuma atât crudă, cât și gătită. Un studiu publicat în Nutrition & Metabolism îi evidențiază valoarea nutrițională, iar potrivit acestuia nivelu său proteic este de 3,3 g la 100 g.

    Porumbul crud

    În stare crudă, înainte de uscare, când proporția macronutrienților poate varia, porumbul nu conține doar carbohidrați/amidon. Potrivit Cereal Chemistry Journal, are și un nivel proteic de luat în calcul mai ales în contextul dietelor fără gluten: 3,2 g la 100 g.

    Spanacul

    Probabil nu întâmplător era mâncarea preferată a lui Popeye marinarul: spanacul este bogat în fier și proteine, ideal pentru a oferi energie celor care practică o activitate fizică intensă. Crud sau gătit, spanacul este o alegere sigură. Un studiu publicat în National Library of Medicine a analizat conținutul proteic al spanacului, subliniind prezența aminoacizilor esențiali, precursorii proteinelor: 2,9 g la 100 g.

    În continuare, următoarele cinci locuri din top sunt ocupate de:

    -broccoli: 2,8–3 g la 100 g

    -rucola: 2,6 g la 100 g

    -sparanghelul: 2,4 g la 100 g

    -swiss chard: 2,2 g la 100 g

    Articole asemănătoare

    Muncă 23/05/2025

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Advertoriale 23/05/2025

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025139 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/2025112 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202578 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202576 Views
    Recomandate
    Muncă 23/05/20252 Mins Read6 Views

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Vera Navaloaca este una dintre cele zece persoane în etate care au beneficiat de sprijin…

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Omletă de albușuri cu brânză maturată – mic dejun perfect înainte sau după sport

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ajutate de HelpAge, cresc pui, iepuri, legume și albine pentru a avea produse naturale și un venit suplimentar

    Șapte motive să adaugi prunele în alimentație: cum îți pot îmbunătăți sănătatea

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.