Institutul American pentru Cercetarea Cancerului (AICR) recomandă limitarea băuturilor îndulcite, deoarece un consum excesiv de zahăr este asociat cu probleme de sănătate. Potrivit aicr.org, băuturile îndulcite ce trebuie limitate sunt: sucurile carbogazoase, limonada, ceaiul cu gheață, băuturile energizante și cele pentru sportivi.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să alegem băuturi calde și reci neîndulcite, care sunt delicioase și răcoritoare. Dacă bei frecvent sucuri carbogazoase, ceai îndulcit sau băuturi dulci cu spumă (de tip cafea cu frișcă sau sirop), aportul tău de zahăr ar putea fi prea mare.
Băuturile îndulcite includ orice băutură aromatizată cu zahăr, miere sau alți îndulcitori cu conținut caloric. Sucurile carbogazoase sunt principala sursă de zahăr în dieta americană, dar zahărul se regăsește și în:
- Ceai și cafea îndulcite
- Băuturi din fructe
- Limonadă
- Milkshake-uri
- Băuturi energizante
- Băuturi pentru sportivi
În locul acestora, AICR recomandă consumul de apă și băuturi neîndulcite, precum ceaiul și cafeaua. Mai mult, studiile arată că polifenolii din ceai și cafea au potențial anticancerigen. Important este să nu adaugi zahăr în exces.
Nutriționiștii recomandă:
Băuturi calde:
- Ceai chai fierbinte cu scorțișoară, cardamom și ghimbir – Shoba Balaji, nutriționist
- Espresso decofeinizat cu o picătură de extract de vanilie – Maegan Taussig, nutriționist
- Ceai negru cu portocală – coajă de portocală, scorțișoară și felie de portocală – Supreeta Raj, nutriționist
- Latte cu lapte de migdale fierbinte și pudră de cacao – Natalie Gillett, nutriționist
- Cafea cu scorțișoară și cardamom – Monique Taylor, nutriționist
- Apă fierbinte infuzată cu mentă proaspătă, lămâie, ghimbir și semințe de fenicul – Shauna Lindzon, nutriționist
- Lapte de soia aburit cu ceai Earl Grey și puțină vanilie – Suren Chiu, nutriționist
- Cafea French roast cu lapte aburit, scorțișoară și 1 linguriță de pudră de arahide – Lisa Young, nutriționist
- Apă caldă cu pudră de turmeric și suc proaspăt de lămâie – Lujain Alkhalaf, nutriționist
- Ceai de plante cu scorțișoară și felii de măr – Bonnie Taub-Dix, nutriționist
- Ceai de mentă cu ghimbir ras congelat – Caitlin Johnson, nutritionist
Băuturi reci:
- Cafea rece cu lapte de migdale cu vanilie neîndulcit – Sarah Sagullo, nutriționist
- Apă infuzată cu lămâie proaspătă și felii de căpșuni – Elizabeth Prentice, nutriționist
- Apă carbogazoasă cu mentă proaspătă, felii de castravete și suc de lime – Cara Rosenbloom, nutriționist
- Ceai verde rece neîndulcit, infuzat cu mentă – Rosie Schwartz, nutriționist
- Bubble tea cu lapte negru, 0% zahăr și jeleu de iarbă – Michelle Jaelin, nutriționist
- Ceai de hibiscus cu fructe de pădure congelate – Lisa Markley, nutriționist
- Ceai de ghimbir și mentă rece – Laura Dunkley, nutriționist
- Apă cu felii de pepene roșu și frunze de mentă – Emily Kean, nutriționist
- Apă carbogazoasă cu un strop de suc de portocală – Dani Lebovitz, nutriționist
- Lapte bătut cu chimen și mentă proaspătă – Hiral Righani, nutritionist
- Ceaiuri de plante reci (lămâie, mentă sau afine) cu apă carbogazoasă cu lime – Melissa Altman-Traub, nutriționist
- Matcha latte cu lapte de soia și zmeură zdrobită – Ashley Hurst, nutriționist
Sursa: G4Food.ro