Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    STUDIU – Cât de importante sunt fibrele pentru sănătatea intestinală

    19/01/20253 Mins Read43
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu publicat în Nature Metabolism evidențiază că acizii grași cu lanț scurt, produși prin digestia fibrei, au efecte epigenetice care reglează genele umane, scrie ABC, citat de G4Food.ro. Relația dintre microbiom, dietă și sănătate este tot mai bine înțeleasă datorită cercetărilor recente care evidențiază impactul acestora asupra bolilor inflamatorii, metabolice și sarcinii. Studii publicate în Nature și Nature Medicine au demonstrat modul în care activitatea florei intestinale și interacțiunea sa cu gazda umană influențează patologii precum boala inflamatorie intestinală, prediabetul și riscul de naștere prematură.

    Un studiu realizat de Stanford Medicine, publicat în Nature Metabolism, identifică modul în care produsele secundare ale digestiei fibrei, în special acizii grași cu lanț scurt, exercită un efect important asupra expresiei genetice. Aceste molecule, produse de flora intestinală, nu doar că modulează proliferarea celulară, dar au și un impact anticancerigen semnificativ.

    Profesorul Michael Snyder, de la Departamentul de Genetică al Universității Stanford și lider al cercetării, subliniază importanța descoperirii: „Am identificat o legătură directă între consumul de fibre și modularea funcției genetice cu efecte anticancerigene. Acest mecanism ar putea fi generalizat, deoarece acizii grași cu lanț scurt pot circula în tot organismul”.

    Efectele benefice ale fibrei asupra expresiei genetice

    Când consumăm fibre, microbiomul intestinal produce acizi grași cu lanț scurt. Aceste substanțe sunt mai mult decât o sursă de energie: de mult timp se bănuiește că influențează indirect funcția genetică. Cercetătorii au urmărit modul în care cei mai comuni acizi grași din intestinul nostru, modifică expresia genetică în celule umane sănătoase, celule de cancer de colon și în intestinele șoarecilor.

    Au descoperit modificări epigenetice directe în genele care reglează proliferarea celulară, diferențierea și apoptoza (procesul de moarte celulară programată), toate fiind cruciale pentru controlul creșterii necontrolate a celulelor canceroase.

    În contextul îngrijorător al creșterii cazurilor de cancer de colon la adulți tineri, descoperirile acestui studiu ar putea stimula dezbaterea și cercetările asupra efectelor sinergice ale dietei și tratamentului împotriva cancerului.

    Noi perspective în tratarea bolilor inflamatorii și metabolice

    Proiectul Integrativ al Microbiomului Uman a arătat cum microbiota interacționează cu gazda umană în condiții specifice.

    În cazul bolilor inflamatorii, cercetători de la Universitatea Harvard și Institutul Broad al MIT au analizat 132 de pacienți și un grup de control sănătos, identificând schimbări în microbiom, gazdă și molecule derivate din microbiom asociate cu episoadele de colită ulcerativă și boala Crohn.

    În prediabet, un alt studiu condus de Michael Snyder a analizat interacțiunea microbiană pentru a prezice tranziția spre diabet de tip 2, identificând modele moleculare și microbiene ce pot servi ca markeri timpurii ai bolii.

    consumul de fibre

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20253.872 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național
    08/11/2025860 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.