Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Sărbătorile de iarnă: Cum să te răsfeți cu bunătăți tradiționale fără a adăuga în greutate

    21/12/20243 Mins Read1.088
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Sărbătorile de iarnă sunt momente speciale în care ne adunăm cu toții alături de familie și prieteni, iar pentru mulți, aceste întâlniri înseamnă și întoarcerea acasă, mai ales pentru cei care trăiesc dincolo de hotarele țării. Mesele festive sunt un simbol al acestor întâlniri, însă, deși este ușor să ne lăsăm pradă tentațiilor culinare, este esențial să acordăm o atenție deosebită alimentației. Echilibrul între plăcerile gastronomice tradiționale și o alimentație sănătoasă ne dă nu doar sănătate, dar și energie, și bunăstare. „Să nu uităm că vacanțele sunt și despre comunicare plăcută și amintiri vii”, susține nutriționista Victoria Ursu.

    În perioada sărbătorilor, mesele sunt deseori încărcate cu bucate tradiționale bogate în calorii și grăsimi, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate. „Vacanțele în R. Moldova sunt adevărate provocări gastronomice condimentate cu mult dor și dorințe. Unele dintre ele se numesc pofte alimentare, dor de ceva bunișor, de «ceva de-al nostru»” spune nutriționista Victoria Ursu. „Nu rareori pacienții îmi spun că iau în greutate când revin acasă”, adaugă aceasta. Multe dintre bucatele tradiționale de sărbători cum ar fi sarmalele, fripturile, prăjiturile sunt foarte bogate în calorii și grăsimi. Aceste alimente, deși delicioase, pot aduce rapid un aport caloric excesiv, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari. Nutriționista enumeră câteva recomandări pentru cei care revin acasă în timpul sărbătorilor și vor să savureze din mesele copioase, fără a adăuga în greutate.

    1. Negociază cu tine. Chiar dacă mergi în ospeție la părinți sau rude, stabilește-ți mai întâi niște reguli, de exemplu: «nu mănânc, nu beau alcool de dragul cuiva sau să nu supăr gazda». «Respect cele 3 mese principale ale zilei. Beau mai multă apă pentru a menține hidratarea și a evita confuzia între senzația de foame și cea de sete».
    2. Alege chibzuit restaurantul. Dacă vrei să mergi la un restaurant, alege-l pe cel care îți oferă mai multe feluri de mâncare sănătoase și echilibrate.
    3. Porțiile mici. Nu e cazul să refuzi complet mâncărurile delicioase, dar încearcă să mănânci porții mai mici.
    4. Savurează fiecare gustare și îmbucătură, mestecând minuțios.
    5. Mișcarea. Cu cât ingerezi preparate mai calorice, cu atât va fi nevoie să explorezi mersul pe jos pentru a-ți aminti și de locurile frumoase pe unde ai copilărit. 
    6. Gustări sănătoase. Alege fructe, nuci, iaurt sau legume pentru gustări. Dacă vrei un desert, nu-l consuma zilnic pentru că mugurii gustativi la a treia zi se vor adapta ușor și va fi destul de dificil să te oprești din consumat dulciuri.
    7. Poți omite gustările dacă simți că vei mânca mai copios. 

    Astfel, mesele de sărbătoare sunt un prilej de bucurie, de reconectare cu cei dragi, însă este la fel de importantă alimentația și impactul acesteia asupra sănătății noastre pe termen lung. 

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025331 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202594 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202575 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read38 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.