Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Profesia de psiholog, reglementată prin lege: „Acum foarte mulți se dau psihologi, fără studii în domeniu, fără anumite calificări”

    31/05/20255 Mins Read40
    Foto: doctorulzilei.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În R. Moldova a fost adoptat un nou proiect de lege ce reglementează oficial statutul și exercitarea profesiei de psiholog. Inițiativa legislativă are scopul de a stabili norme clare privind activitatea psihologilor, indiferent dacă aceștia activează la stat sau în sectorul privat. Carolina Perjan, doctoră în psihologie, psihologă și psihoterapeută, consideră că proiectul de lege va oferi securitate atât specialiștilor din domeniu, cât și clienților. „Acum foarte mulți se dau psihologi, fără studii în domeniu, fără anumite calificări. În cazul dat, va fi și siguranță pentru profesioniști, adică pentru cei care într-adevăr sunt din domeniu, au perfecționări, au absolvite facultăți, și siguranță pentru clienți”, subliniază doctora în psihologie. 

    Potrivit unui comunicat al Parlamentului, actul normativ explică noțiuni importante precum: asistența psihologică, serviciile de asistență psihologică, supervizarea, psihoterapia, psihologul de liberă practică și raportul de evaluare psihologică. Totodată, psihologii vor fi încadrați în trei niveluri de calificare: 

    • psiholog practicant 
    • psiholog specialist
    • psiholog principal

    De asemenea, sunt menționate și condițiile pe care un psiholog trebuie să le îndeplinească pentru fiecare treaptă.

    „Psihologul se va baza pe competență și profesionalism, responsabilitate și integritate, independență și imparțialitate. De asemenea, psihologul va acționa cu profesionalism în orice situație, va respecta drepturile și interesele beneficiarului, păstrând datele confidențiale ale acestuia. În ceea ce privește drepturile psihologilor, aceștia vor putea să refuze prestarea serviciilor în cazul când vor fi agresați ori defăimați și, totodată, vor avea posibilitatea să beneficieze de repararea prejudiciilor cauzate în exercitarea activității”, se arată în proiectul de lege votat. 

    Totodată, psihologii vor fi evaluați periodic. „La fiecare 5 ani, psihologii sunt supuși atestării pentru stabilirea/confirmarea treptei de formare profesională sau acordarea dreptului de liberă practică, pentru menținerea calificării, pentru ridicarea nivelului de pregătire și de responsabilitate profesională”, se menționează în proiectul de lege.

    Ilustrație: Alex BURETZ

    În plan social, statul va garanta asistență psihologică pentru categoriile vulnerabile:

    • copiilor cu probleme de incluziune școlară și celor aflați în situație de risc;
    • tinerilor de 14–35 de ani, în scopul integrării lor sociale;
    • beneficiarilor de asistență socială și medicală;
    • victimelor infracțiunilor, inclusiv ale violenței domestice;
    • persoanelor aflate în situații excepționale.

    Potrivit proiectului de lege, pentru comiterea abaterilor disciplinare, psihologului i se pot aplica sancțiuni, precum avertismentul, mustrarea, suspendarea activității pe o perioadă determinată de la o lună la 12 luni. 

    În proiect se specifică și modalitatea de înființare, organizare și funcționare a Colegiului Național al Psihologilor din R. Moldova, o instituție publică independentă și fără afiliere politică. Colegiul va avea rolul de a autoriza, controla și supraveghea activitatea psihologilor din țară. Sunt menționate și atribuțiile Colegiului, printre care: ținerea evidenței cabinetelor individuale, a cabinetelor asociate și a societăților profesionale de psihologie; atestarea,  suspendarea și retragerea dreptului de liberă practică al psihologilor; stabilirea condițiilor de desfășurare a activității psihologului de liberă practică; desfășurarea activității științifice și de instruire.

    Proiectul de lege mai prevede că persoanele care dețin diplomă de licență în psihopedagogie și care, până la intrarea în vigoare a legii, au activat în calitate de psiholog școlar în învățământul preuniversitar, își mențin dreptul de a exercita funcția de psiholog școlar, fără drept de liberă practică.

    „Mai ales în ultima perioadă de timp, vin foarte mulți care au trecut prin așa-numiții pseudo-psihologi și cu niște probleme foarte mari în urma acestor «intervenții»”

    Carolina Perjan susține că a contribuit în calitate de consultantă la elaborarea componentelor legii care va reglementa exercitarea profesiei de psiholog. Specialista afirmă că noul proiect de lege va oferi siguranță atât specialiștilor, cât și beneficiarilor serviciilor psihologice. 

    „Acum foarte mulți se dau psihologi, fără studii în domeniu, fără anumite calificări. În cazul dat, va fi și siguranță pentru profesioniști, adică pentru cei care într-adevăr sunt din domeniu, au perfecționări, au absolvite facultăți, și siguranță pentru clienți. În experiența mea de 30 de ani, mai ales în ultima perioadă de timp, vin foarte mulți care au trecut prin așa-numiții pseudo-psihologi și cu niște probleme foarte mari în urma acestor «intervenții»”, precizează Carolina Perjan. 

    Carolina Perjan, doctoră în psihologie, psihologă și psihoterapeută. Sursa foto: echilibru.md

    Specialista explică faptul că noua reglementare își propune o revizuire a dreptului de practică o dată la cinci ani pentru verificarea parcursului profesional. „Ar fi vorba mai degrabă de a revedea dacă specialistul a făcut careva perfecționări, poate vrea să treacă la un alt nivel  dintre cele trei stipulate în lege. În acest mod, o dată la 5 ani, să fie revizuit, dar nu reatestat, căci asta ar presupune din nou să demonstrăm că avem aceleași documente care cândva le-am demonstrat că sunt.”

    Doctora în psihologie subliniază că, în contextul actual, societatea are nevoie mai mult ca oricând de sprijin psihologic.

    „Schimbările acestea rapide, prea multă informație, prea multe oportunități, care dintre ele să alegem, iar oamenii, neanalizând până la capăt sau influențați de anumite momente, pot avea foarte multe stări de neliniște, de anxietate. Școala, de asemenea, e altfel. Nu putem zice că e la fel ca acum 10 ani. Se vorbește la noi în societate destul de des despre fenomenul de bullying, cum de reacționat, ce e de făcut, cum de opus rezistență. Atât părinții, cât și copiii, au nevoie de implicarea psihologului. Acesta vine pentru a ajuta persoanele să-și găsească echilibrul interior și pentru a ieși din situațiile negative”, conchide aceasta. 

    Legea va intra în vigoare la un an după publicarea în Monitorul Oficial

    Legea cu privire la exercitarea profesiei de psiholog a fost votată de parlamentari în 22 mai și va intra în vigoare la expirarea a 12 luni din data publicării ei în Monitorul Oficial al R. Moldova. Ministerul Educației și Cercetării trebuie să asigure instituirea Colegiului Național al Psihologilor din R. Moldova și să constituie organele de conducere și de control ale acestuia în termen de șase luni din data publicării legii.

    De asemenea, Colegiul va elabora și va aproba proiectele de acte normative necesare pentru punerea în aplicare a prezentei legi în termen de șase luni de la instituire. 

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Cultură 19/06/2025

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    RECOMANDATE 19/06/2025

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Populare în ultima lună
    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras
    19/06/20256.860 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20251.874 Views
    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise
    18/06/20251.632 Views
    Marcela Paladi, tânăra care a rămas fără picioare în urma unui grav accident, a născut un băiețel. Mesajul proaspetei mămici
    17/06/20251.611 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 19/06/20252 Mins Read12 Views

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Castraveții sunt printre cele mai populare legume ale verii, savurați simpli, alături de un sandviș,…

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai bine plătite posturi vacante din R. Moldova. Vezi oferta lunii iunie 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce nu știai despre castraveți? Hidratare, fibre și beneficii pentru sănătate în sezonul cald

    Top 10 orașe cu cel mai ridicat nivel de trai în lume. Cine domină topul

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Cele mai populare

    Ce spun campioanele Irina Rîngaci și Anastasia Nichita despre așa-zisa „victorie mondială” a lui Victor Muntean, alias Caras

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Reguli noi la benzinăriile din țară: Cine are voie să alimenteze vehiculul și ce recipiente sunt interzise

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.