Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Mâncatul rapid și riscurile pentru sănătate. Ce trebuie să cunoaștem

    30/10/20243 Mins Read26
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email
    Ne-am obișnuit să trăim în viteză, însă atunci când vine vorba despre mâncare ar trebui să o lăsăm mai ușor. O serie de efecte neplăcute asupra sănătății noastre apar în urma faptului că mâncăm în grabă. Experții spun că mâncatul în viteză aduce exces de gaze, digestie dificilă sau balonare, arată The Conversation.

    Există o afecțiune care implică înghițirea unor cantități excesive de aer în timpul și între mese, cunoscută sub numele de aerofagie. Poate provoca orice, de la disconfort ușor și o senzație de greutate și balonare până la dureri abdominale și distensie (o creștere vizibilă a dimensiunii abdominale după masă).

    Cantitatea normală de gaz din tractul digestiv atunci când stomacul nostru este gol este de aproximativ 200 ml. Dacă această cantitate crește semnificativ, mecanismele fiziologice de expulzare a acesteia pot deveni foarte incomode. Această cantitate de aer depinde de echilibrul dintre aportul, producerea și eliminarea gazelor prin eructație, flatulență sau consumul acestuia de către microbiota intestinală.

    Mâncatul rapid este unul dintre principalii factori de creștere atât a aportului de aer, cât și a producției de gaze. Deși pot contribui și guma de mestecat, fumatul și modificările microbiotei intestinale.

    Nu mestecăm suficient

    Când mâncăm în grabă, avem mai puțin timp de mestecat, adică mâncarea ajunge aproape întreagă în stomac. Prin urmare, este nevoie de mai mulți acizi din stomac pentru a o digera corect. Pe lângă faptul că necesită un efort metabolic mai mare, acest lucru provoacă și senzația inconfortabilă de greutate și indigestie.

    Un alt efect al mestecatului insuficient este acela că enzimele orale nu apucă să-și facă treaba, iar asta reduce absorbția alimentelor în intestinul subțire. În ciuda eforturilor stomacului, alimentele nemestecate pot ajunge în intestin fără a fi suficient digerate.

    Mâncăm prea mult

    Când vine vorba de senzația de foame și de sațietate, intră în joc axa intestin-creier. Creierul este responsabil pentru trimiterea semnalelor care guvernează procesele digestive, precum și pentru a ne face să mâncăm sau să ne oprim.

    Doi hormoni reglează cât de plini sau de foame ne simțim – grelina declanșează senzația de foame, în timp ce leptina ne face să ne simțim plini. Odată ce vedem, mirosim și începem să mâncăm alimente, este nevoie de 20-30 de minute pentru ca leptina să devină activă. Aceasta înseamnă că, atunci când mâncăm prea repede, ingerăm mai mult decât avem nevoie de fapt. Asta pentru că leptina nu are suficient timp să se activeze și să ne spună că ne-am săturat.

    Consecințe mai grave

    Mâncatul în viteză poate avea repercusiuni mai grave asupra sănătății noastre. Mai multe studii arată o relație între viteza cu care mâncăm și factorii de risc cardiovascular. Nivelurile crescute de trigliceride și șansele crescute de a dezvolta sindrom metabolic sau de a deveni supraponderali sau obezi, în special în rândul diabeticilor.

    Prin urmare, merită cu siguranță să încetinim și să ne bucurăm de un mic dejun, prânz sau cină mai relaxat. Mestecați încet și fiți atent la senzația de sațietate.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025182 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.