Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Laptele din proteină de mazăre, cât de sănătos este: beneficii și valori nutriționale

    22/03/20254 Mins Read22
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Laptelui vegetal i se acordă din ce în ce mai multă atenție. Deși laptele de ovăz și cel de migdale sunt cele mai populare, laptele din proteină de mazăre ar putea fi cea mai benefică opțiune. Laptele de mazăre este o alternativă vegetală, fără soia, la laptele de origine animală. La fel ca laptele de ovăz, de macadamia sau de migdale, acesta se obține prin mixarea mazării cu apă, urmată de filtrarea lichidului rezultat, arată mindbodygreen.com.

    Deși mulți s-ar putea gândi la mazărea verde, această băutură se face, de fapt, din mazărea galbenă uscată—aceeași care este utilizată pentru producerea pudrei proteice de mazăre. Pe piață nu există încă multe branduri care produc acest lapte. Totuși, cu puțină răbdare și materialele potrivite, laptele de mazăre poate fi preparat și acasă.

    Este laptele din proteină de mazăre sănătos?

    Într-o formă minim procesată și fără adaos de zahăr, acest lapte este o opțiune nutritivă. Totuși, „este important de reținut că nu toate tipurile de lapte din proteină de mazăre sunt la fel”, explică Marisa Moore, dietetician culinar și integrativ. „Verifică lista de ingrediente pentru zaharuri adăugate și alte componente.” Laptele din proteină de mazăre este, de obicei, îmbogățit cu vitaminele A, D, calciu și fosfat, adăugiri benefice, potrivit dieteticianului Julie Stefanski.

    Valori nutriționale pentru laptele din proteină de mazăre

    • Calorii: 70
    • Grăsimi: 4,5 g
    • Sodiu: 110 mg
    • Carbohidrați: <1 g
    • Zahăr: 0 g
    • Fibre: <1 g
    • Proteine: 8 g
    • Calciu: 465 mg

    Cum se compară cu laptele de vacă și alte alternative vegetale

    Laptele din proteină de mazăre conține mai multe proteine decât majoritatea băuturilor vegetale. Laptele de ovăz, migdale și macadamia au aproximativ 2 grame de proteine pe porție, în timp ce laptele de mazăre are 8 grame. „Acest nivel proteic este comparabil cu cel al laptelui de vacă și poate contribui la senzația de sațietate, mai ales în smoothie-uri sau alte rețete”, spune Moore. Comparativ cu laptele de vacă, acest lapte nu conține un anumit aminoacid esențial. Cu toate acestea, Stefanski explică: „Dacă ai o dietă echilibrată, acest lucru nu este o problemă majoră.”

    În mod natural, băuturile vegetale nu conțin cantități mari de calciu, dar multe sunt îmbogățite, ceea ce face ca nivelurile de calciu să fie similare între laptele vegetal și cel de origine animală.

    Care sunt beneficiile laptelui din proteină de mazăre?

    Spre deosebire de multe alternative vegetale, acest lapte este mai prietenos cu persoanele alergice. Este o opțiune excelentă pentru cei care nu pot consuma nuci, soia sau lactate.

    Este, de asemenea, mai bogat în fier decât alte tipuri de lapte vegetal. „Deficiența de fier este una dintre cele mai comune deficiențe nutriționale, mai ales în rândul copiilor, sportivilor adolescenți și fetelor tinere”, spune Stefanski. Aceasta este o veste bună și pentru cei care urmează o dietă bazată pe plante, deoarece nu obțin fier din carne roșie. „Fierul din plante nu este la fel de ușor absorbit ca cel din surse animale”, explică Stefanski. „De aceea, este important să consumi fier din mai multe surse alimentare.”

    Cum să faci lapte din proteină de mazăre acasă

    Prepararea acestui lapte acasă este o metodă simplă de a evita aditivii nedoriți, precum zaharurile în exces. De asemenea, îți permite să personalizezi aroma, după preferințe.

    Rețeta de mai jos a fost creată de Roxy Pope și Ben Pook, fondatorii blogului So Vegan și ai cărții One-Pot Vegan. Aceasta include curmale, vanilie și sare pentru un plus de gust, dar aceste ingrediente sunt opționale.

    Un element esențial este uleiul, care ajută la emulsionarea laptelui și previne separarea acestuia.

    Ingrediente

    • 1 cană mazăre galbenă uscată
    • 2 linguri ulei de floarea-soarelui (sau alt ulei vegetal)

    Opțional:

    • 1 linguriță extract de vanilie
    • Un praf de sare
    • 2 curmale Medjool (fără sâmburi)

    Mod de preparare

    1. Pune mazărea într-un bol și acoperă cu 3 căni de apă. Lasă la înmuiat timp de 8 ore sau peste noapte.
    2. Scurge și clătește mazărea. Fierbe-o în 3 căni de apă până devine moale (aproximativ 45-60 de minute).
    3. Scurge mazărea și adaug-o într-un blender împreună cu 3,5 căni de apă, uleiul, vanilia, sarea și curmalele. Mixează până obții o compoziție fină.
    4. Strecoară lichidul folosind un săculeț pentru lapte vegetal sau un tifon. Stoarce bine pentru a extrage tot laptele.
    5. Transferă lichidul într-un recipient etanș și păstrează-l la frigider până la patru zile.

    Aceasta este o variantă simplă și nutritivă de lapte vegetal, ușor de preparat acasă.

    Sursa: G4Food

    Articole asemănătoare

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    RECOMANDATE 16/05/2025

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Odihnă 16/05/20254 Mins Read35 Views

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Multe celebrități, folosesc sauna pentru recuperarea musculară, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și funcționarea plămânilor. Lady…

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Hai la prânz! Supă de linte cu costițe afumate – rețeta pas cu pas

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.