În funcție de tipul tenului, pielea necesită o îngrijire adecvată, în special în sezonul rece. Vântul, aerul uscat și diferențele de temperatură pot afecta sănătatea pielii, provocând uscăciune și deshidratare. Pentru a menține pielea sănătoasă și protejată în timpul iernii este importantă protecția și hidratarea corespunzătoare.
„Tenul uscat reprezintă o condiție a pielii cu care, de cele mai multe ori, ne naștem”
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și joacă un rol important în protejarea organismului de factorii externi. În funcție de caracteristicile fiecărei persoane, pielea poate fi clasificată în mai multe categorii, fiecare având nevoi și particularități de îngrijire diferite. „Tipurile de ten sunt clasificate, în general, în mai multe grupe principale: gras, uscat, mixt și sensibil, dar, destul de des, aceste tipuri pot varia la aceeași persoană în dependență de fluxul hormonal, stilul de viață și condițiile de mediu”, susține doctorița dermatovenerologă Cezara Bolocan.
Specialista menționează că o piele uscată este diferită de cea deshidratată. Deși pot arăta la fel, ca mecanism de apariție diferă.
„Pielea deshidratată reprezintă o condiţie temporară, cauzată de schimbările climatice sau folosirea unor produse incompatibile cu propria piele. De asemenea, deshidratarea poate apărea și în urma transpirației abundente din timpul sportului, lipsei de lichide, urinării frecvente în urma utilizării diureticelor sau a cofeinei în exces”, spune doctorița.
Susține că o piele deshidratată poate avea oricine. Persoanele cu piele grasă ori mixtă se pot confrunta, de asemenea, cu deshidratarea acesteia. „La o examinare simplă, se prezintă, de obicei, un aspect tern al pielii, se pot evidenția deja semne premature de îmbătrânire, riduri mimice de suprafață și o paloare specifică a tenului”, menționează Cezara Bolocan.
Aceasta menționează că tenul uscat este cauzat, în principal, de nivelul scăzut al grăsimilor și lipidelor care formează bariera lipidică a pielii. „Membrana lipidică este cea mai puternică apărătoare de diferiți agenți: termici, fizici, chimici. De asemenea, tenul uscat reprezintă o condiție a pielii cu care, de cele mai multe ori, ne naștem, un defect genetic de lipide «protectoare», ce poate declanșa alte patologii pe parcursul vieții: dermatită atopică, eczemă, prurigo-uri și altele”, spune doctorița. Pielea uscată poate părea aspră și se caracterizează printr-un nivel scăzut de hidratare. Conform specialistei, cele mai comune simptome asociate cu pielea uscată sunt: senzație de tensiune și disconfort la nivelul pielii, descuamare, textură aspră și elasticitate scăzută, prurit (mâncărime), usturime, fisuri și iritații, roșeață. „Aceste manifestări, de obicei, se extind pe zone mai diverse ale corpului”, spune aceasta.

Cum ne protejăm pielea iarna: sfaturi de îngrijire
În timpul iernii, sănătatea pielii poate fi afectată semnificativ din cauza mai multor factori: vântul rece, aerul uscat din interiorul încăperilor și diferențele de temperatură între interior și exterior. „Sezonul rece poate veni cu o serie de provocări pentru piele. Temperaturile mai scăzute și nivelul mic de umiditate, trecerile frecvente de la rece la cald, pot duce la apariția unor probleme dermatologice”, spune Cezara Bolocan. Indiferent de tipul pielii, orice persoană poate simți disconfort, însă cei cu pielea uscată și sensibilă suferă cel mai mult în sezonul rece al anului.
„Lipsa lipidelor de protecție se manifestă prin senzație de strângere, eritem, prurit, fisurări până la sângerare. Tenul normal și gras la fel poate sa fie deshidratat, fie prin pierderea mai ușoară a apei sau incapacitatea suficientă de a păstra umiditatea în piele, indiferent de cât de mult sebum produce. Acest lucru poate fi cauzat de factori externi, cum ar fi medii uscate, expunerea excesivă la soare, aerul condiționat sau încălzit, dar și de factori interni, cum ar fi hidratarea insuficientă sau dieta”, explică aceasta.
Indiferent de tipul pielii pe care îl are o persoană, îngrijirea acesteia în timpul iernii trebuie să fie adaptată condițiilor reci și uscate.
„Sezonul rece este o provocare pentru pielea noastră, deseori cauzând uscăciuni sau deshidratări severe. Pielea uscată are nevoie atât de îngrijire locală, cât și internă. Capsulele Omega 3 – uleiul de pește hrănește pielea, oferindu-i grăsimi și ajutând totodată vitaminele liposolubile să ajungă la nivelul pielii, îmbunătățind aspectul acesteia. Acizii grași Omega 3 contribuie la menținerea pielii catifelate, ferme și elastice, în ciuda procesului natural de îmbătrânire”, spune Cezara Bolocan.
Potrivit specialistei, tratamentul local începe cu o curățare delicată a pielii:
- pentru igiena blândă a pielii se recomandă gelurile de duș blânde, non-detergent și soluțiile de curățare ce conțin uleiuri și principii hidratante cu rol de protectie a barierei cutanate;
- hrănirea pielii/emolierea pielii uscate – iarna este indicat să optăm pentru o hidratare mai bogată a pielii cu ajutorul produselor dermato-cosmetice sub formă de cremă, ulei sau balsam, ce păstrează mai eficient apa la nivelul epidermal. Cremele speciale nutritive trebuie să conțină substanțe hrănitoare precum: vitaminele A, E, pantenolul, uleiul de cătină, măslinele, gălbenelele.
„În cazurile de uscăciuni severe se folosesc agenții de emoliere. Aceștia acționează ca un lubrifiant pentru piele și conferă lipide similare celor din structura sa pentru a compensa deficitul – acizi grași esențiali (Omega 3, 6, 9) de origine naturală, obținuți din uleiuri vegetale de argan, cocos, măsline etc., fitosteroli din surse naturale, precum unt de karite, unt de shea, unt de cacao etc., ceramide”, menționează doctorița dermatovenerologă.
Pentru a preveni uscarea excesivă și alte afecțiuni ale pielii este important să fie respectată rutina de îngrijire, dar și hidratarea constantă. „Pielea uscată se previne prin suport suficient de lichide. Local se evită substanțe chimice agresive, lipsa de mănuși sau aplicarea unor topice agresive tenului. Refacerea nivelului hidric se începe cu agenți hidratanți sau umectanți cum sunt glicerina, propilenglicolul, proteinele, ureea și vitaminele A, E, F, C etc., care atrag și absorb apa în stratul exterior al pielii. Acidul hialuronic este agentul hidratant care absoarbe de o mie de ori mai multă apă decât propria sa greutate. Prin textura sa ușoară și deloc uleioasă, se potrivește oricărui tip de piele, inclusiv celei grase, seboreice”, explică specialista.
O altă măsură esențială pentru menținerea sănătății pielii, dar și pentru prevenirea afecțiunilor cauzate de razele ultraviolete, este folosirea fotoprotecției. Pentru a proteja eficient pielea este necesar să să se aplice o cremă cu protecție solară ce conține factor de protecție solară (SPF).
„Efectele razelor UV asupra pielii sunt aceleași, indiferent de anotimp. Cremele de zi trebuie să conțină întotdeauna și factor de protecție SPF pentru a fi cu adevărat eficiente în îngrijirea corectă a pielii. SPF 30 este suficient în sezonul rece, blocând 94% din radiații. La munte, nivelul de radiații UV crește odată cu altitudinea, fiind necesară utilizarea de creme cu factor de protecție solară ridicat, peste SPF 50”, accentuează Cezara Bolocan.
Dacă pielea uscată nu se îmbunătățește prin remedii obișnuite, specialista recomandă să fie consultat un dermatolog pentru obținerea tratamentului potrivit.