Consumul de ouă sau carne insuficient preparate poate duce la infectarea cu Salmonella, o bacterie periculoasă care provoacă toxiinfecții alimentare, avertizează doctorița infecționistă Tatiana Mironov.
„Te poți infecta dacă consumi ouă contaminate cu Salmonella preparate moi, carne gătită incorect sau prin contact cu mâinile murdare sau apă contaminată”, explică doctorița.
Simptomele apar, de regulă, între 6 și 72 de ore de la contactul cu bacteria. Pacienții pot prezenta „vomă, diaree, stare generală de rău, febră, dureri abdominale”. Cei mai expuși sunt copiii mici, persoanele în etate și cele cu imunitatea scăzută. În aceste cazuri, infecția poate evolua sever. „Dacă apar semne de deshidratare și febra este înaltă, neapărat mergem la medic”, atenționează Tatiana Mironov.
Tratamentul include, în primul rând, rehidratarea. „Tratamentul va include rehidratarea orală. În cazul în care aceasta nu este posibilă, se va recurge la perfuzie endovenoasă”. De asemenea, doctorița infecționistă spune că pot fi administrate antipiretice, antivomitive, iar antibioticele se folosesc doar la recomandarea medicului. „Tratamentul cu antibiotic nu este obligatoriu și se va indica doar de către medic în anumite cazuri”, subliniază Tatiana Mironov. Totodată, nu în ultimul rând, pot fi recomandate – probioticele.
Pentru a preveni infecția, doctorița recomandă atenție la igienă și la produsele alimentare. „Aveți grijă la ouăle pe care le consumați și modul în care le preparați, spălați-vă frecvent pe mâini și fiți atenți la produse pe care le oferiți copiilor”.
„Nu uitați că prevenția este mai ușor de efectuat decât tratamentul”, conchide Tatiana Mironov.
