Pe lângă gustul unic, gutuile sunt extrem de valoroase pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitaminele A, B și C, precum și în minerale esențiale precum potasiu, calciu, magneziu și fier. De asemenea, fibrele din gutui susțin o digestie sănătoasă.
Consumul regulat de gutui poate aduce următoarele beneficii:
- Vitamina C contribuie la prevenirea răcelilor și la creșterea imunității, mai ales în sezonul rece.
- Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și inflamațiile.
- Fibrele din gutui susțin o digestie sănătoasă și previn constipația.
- Aciditatea naturală ajută la pierderea în greutate prin accelerarea metabolismului și intensificarea arderilor.
- Taninul și pectina contribuie la sănătatea mucoasei digestive.
- Potasiul ajută la reducerea presiunii arteriale.
Gutuile au o pulpa alb-cremoasă și un miez asemănător cu cel al merelor sau perelor, însă capătă o cu totul altă „personalitate” prin gătire. Căldura transformă culoarea lor, prin formarea pigmenților antociani, de la un roz palid la un roșu intens, conferindu-le un aspect deosebit în deserturi și mâncăruri.
Gutuile aduc o notă distinctă deserturilor, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe, precum merele, în plăcinte sau tarte. Se potrivesc de minune cu mirodenii precum scorțișoara și cuișoarele și cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, ceea ce le face ideale pentru gemuri. Un gem de gutui poate fi savurat ca umplutură pentru clătite sau direct din borcan atunci când vrei un dulce sănătos și aromat.
Gutuile pot fi păstrate la temperatura camerei timp de o săptămână sau, pentru o durată mai lungă, la frigider, într-o pungă de hârtie, unde pot rezista câteva săptămâni. Dacă ați tăiat gutuile și nu plănuiți să le gătiți imediat, este esențial să le păstrați într-un vas cu apă acidulată, adăugând suc de lămâie pentru a preveni oxidarea rapidă a fructelor.
Știați că… ?!
- La fel ca merele și perele, se crede că gutuile sunt originare din Caucaz și din Asia de Vest și Centrală. Copacii sălbatici mai pot fi găsiți în Azerbaidjan, Iran, sud-vestul Rusiei și Turkmenistan.
- Deși acum ne gândim la marmeladă care implică citrice, cuvântul se referea inițial la conserve de gutui. Cuvântul portughez pentru fruct este marmelo, care provine din greaca veche melimelon, sau „miere-măr”.
- Înainte de anii 1890, când gelatina comercială a fost introdusă pentru prima dată, fructul a fost folosit în principal ca sursă naturală de pectină, un agent de îngroșare pentru gemuri, jeleuri și alte dulciuri.
- 84% din conținutul unei gutui este apă.
- în Franța, mai exact în zona Val de Loire, din gutui se produce lichior.
- Rămurelele de gutui sunt folosite pentru altoirea perilor pentru a-i face să producă mai multe fructe și pentru a accelera procesul de coacere.
- Cojile de gutui sunt folosite pentru aromarea ceaiului verde, pentru a-i da un gust mai dulce.
Sursa: G4Food.ro