Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Fructul care colorează toamna: de ce să introduci gutuile în alimentația ta

    14/09/20253 Mins Read36
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pe lângă gustul unic, gutuile sunt extrem de valoroase pentru sănătate. Acestea sunt bogate în vitaminele A, B și C, precum și în minerale esențiale ca potasiu, calciu, magneziu și fier. De asemenea, fibrele din gutui susțin o digestie sănătoasă.

    Consumul regulat de gutui poate aduce următoarele beneficii:

    • Vitamina C contribuie la prevenirea răcelilor și la creșterea imunității, mai ales în sezonul rece.
    • Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și inflamațiile.
    • Fibrele din gutui susțin o digestie sănătoasă și previn constipația.
    • Aciditatea naturală ajută la pierderea în greutate prin accelerarea metabolismului și intensificarea arderilor.
    • Taninul și pectina contribuie la sănătatea mucoasei digestive.
    • Potasiul ajută la reducerea presiunii arteriale.

    Gutuile au o pulpa alb-cremoasă și un miez asemănător cu cel al merelor sau perelor, însă capătă o cu totul altă „personalitate” prin gătire. Căldura transformă culoarea lor, prin formarea pigmenților antociani, de la un roz palid la un roșu intens, conferindu-le un aspect deosebit în deserturi și mâncăruri.

    Gutuile aduc o notă distinctă deserturilor, mai ales atunci când sunt combinate cu alte fructe, precum merele, în plăcinte sau tarte. Se potrivesc de minune cu mirodenii precum scorțișoara și cuișoarele și cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, ceea ce le face ideale pentru gemuri. Un gem de gutui poate fi savurat ca umplutură pentru clătite sau direct din borcan atunci când vrei un dulce sănătos și aromat.

    Gutuile pot fi păstrate la temperatura camerei timp de o săptămână sau, pentru o durată mai lungă, la frigider, într-o pungă de hârtie, unde pot rezista câteva săptămâni. Dacă ați tăiat gutuile și nu plănuiți să le gătiți imediat, este esențial să le păstrați într-un vas cu apă acidulată, adăugând suc de lămâie pentru a preveni oxidarea rapidă a fructelor.

    Știați că… ?!

    • La fel ca merele și perele, se crede că gutuile sunt originare din Caucaz și din Asia de Vest și Centrală. Copacii sălbatici mai pot fi găsiți în Azerbaidjan, Iran, sud-vestul Rusiei și Turkmenistan.
    • Deși acum ne gândim la marmeladă care implică citrice, cuvântul se referea inițial la conserve de gutui. Cuvântul portughez pentru fruct este marmelo, care provine din greaca veche melimelon, sau „miere-măr”.
    • Înainte de anii 1890, când gelatina comercială a fost introdusă pentru prima dată, fructul a fost folosit în principal ca sursă naturală de pectină, un agent de îngroșare pentru gemuri, jeleuri și alte dulciuri.
    • 84% din conținutul unei gutui este apă.
    • în Franța, mai exact în zona Val de Loire, din gutui se produce lichior.
    • Rămurelele de gutui sunt folosite pentru altoirea perilor pentru a-i face să producă mai multe fructe și pentru a accelera procesul de coacere.
    • Cojile de gutui sunt folosite pentru aromarea ceaiului verde, pentru a-i da un gust mai dulce.

    Sursa: G4Food.ro

    beneficii gutui

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Gastronomie 07/11/2025

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.897 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.023 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20252 Mins Read23 Views

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Persoanele care tocmai au trecut printr-o procedură de albire dentară sau intenționează să o facă…

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.