Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum poți scăpa de cearcăne cu ajutorul alimentației

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Fructele și legumele care pot provoca alergii

    27/11/20242 Mins Read35
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Alergiile alimentare au un impact major asupra vieții persoanei care suferă de ele, iar problema cea mai complicată este faptul că nu sunt întotdeauna ușor de identificat.

    Alergia este o reacție a sistemului imunitar la un aliment sau la componentele acestuia, care, în cazuri foarte severe, poate duce chiar și la deces. Simptomele comune ale alergiilor includ probleme gastro-intestinale, cum ar fi diareea, durerile de stomac, greața, vărsăturile etc. De asemenea, pot apărea simptome precum mâncărime, furnicături în gură, pe buze sau în gât. Alergiile pot cauza, însă, și erupții cutanate de tip urticarie și umflături, chiar și ale limbii. Multe fructe și legume conțin substanțe care pot provoca alergii la anumite persoane.

    Ce sunt proteinele de transfer lipidic

    Aceste substanțe sunt cunoscute științific sub denumirea de LTP, adică proteine de transfer lipidic (Lipid Transfer Proteins). Sunt proteine cu greutate moleculară mică, foarte răspândite în numeroase alimente de origine vegetală, precum fructele, legumele și cerealele. De obicei, se găsesc în coajă și în semințe, dar și în planta propriu-zisă. Aceste proteine au rolul de a transporta elemente lipidice în interiorul plantelor, contribuind la dezvoltarea și menținerea mecanismelor lor de apărare împotriva factorilor externi. Se poate întâmpla ca unele persoane să fie alergice la multe alimente care conțin aceste proteine.

    Cele mai frecvente alimente vegetale care declanșează reacții alergice, scrie ziarul italian La Stampa includ: mere, struguri, arahide, migdale, alune de pădure, nuci, roșii și fructe uscate. În afară de acestea, alte alimente care pot provoca alergii LTP sunt: semințe de floarea-soarelui, castane, piersici, căpșuni, kiwi, portocale, mandarine, pere, banane, lămâi, caise, prune, zmeură, rodii, cireșe, orz, salată, varză, porumb, dude, sparanghel, fasole verde, mazăre, țelină, grâu, ceapă, sfeclă, pătrunjel, vinete, păstârnac, fenicul, mei, goji, gutui, grepfrut, afine și smochine. Aceste proteine sunt rezistente la căldură și la acidul din tractul digestiv. Această rezistență înseamnă că o persoană alergică nu poate consuma aceste alimente nici crude, nici gătite, uscate sau conservate.

    Este important de spus că numiți factori pot contribui la declanșarea unei reacții alergice după consumul unui aliment care conține proteine de transfer lipidic. Printre ele,   efortul fizic sau anumite medicamente, de exemplu, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul. Acești factori pot, de asemenea, întârzia apariția simptomelor alergice, astfel încât reacția să înceapă după intervalul tipic de 10-30 de minute.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Cum poți scăpa de cearcăne cu ajutorul alimentației

    Gastronomie 24/12/2025

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    RECOMANDATE 24/12/2025

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025328 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025102 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202593 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202573 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 25/12/20252 Mins Read33 Views

    Cum poți scăpa de cearcăne cu ajutorul alimentației

    Ochii umflați sunt o problemă comună și una care poate fi agravată de alimentele pe…

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum poți scăpa de cearcăne cu ajutorul alimentației

    Friptură pentru masa de Crăciun: rețete aromate și festive pentru sărbători

    R. Moldova, printre primele 5 țări din Europa pentru calitatea vieții tinerilor

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.