Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Este zahărul natural mai sănătos decât zahărul rafinat?

    07/03/20253 Mins Read16
    Foto: ragus.co.uk
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Zahărul este un carbohidrat pe care corpul îl transformă în glucoză, sursa principală de energie. Se găsește natural în anumite alimente, cum ar fi produsele lactate și fructele, dar este adăugat și în altele, cum ar fi bomboanele și înghețata. Deși consumul excesiv de zahăr adăugat poate dăuna sănătății, studii recente sugerează că zaharurile naturale oferă mai multe beneficii pentru sănătate și pot fi mai sigure decât zahărul rafinat, relatează Health. 

    Ce este zahărul natural și cum diferă de zahărul rafinat?

    Zahărul natural se găsește în mod natural în alimente precum fructele, legumele și laptele. Exemple de zaharuri naturale includ fructoza, glucoza și lactoza. Aceste zaharuri sunt însoțite de alți nutrienți care ajută la absorbția lentă în sânge.

    Pe de altă parte, zahărul rafinat provine din surse naturale, cum ar fi sfecla de zahăr, trestia de zahăr sau porumbul, dar este procesat printr-o serie de etape care îl fac mai puțin benefic din punct de vedere nutrițional. Zahărul rafinat, cum ar fi zahărul alb de masă, este privit ca o sursă „goală” de calorii, fără vitamine sau minerale, scrie Health. 

    De ce zahărul natural este mai bun decât zahărul rafinat?

    1. Alimentele care conțin zahăr natural sunt mai benefice
      Fructele și legumele conțin fibre, care încetinesc digestia și previn creșterile bruște ale glicemiei. Aceste fibre ajută ca zahărul să fie absorbit treptat, fără să cauzeze fluctuații semnificative ale glicemiei. În schimb, zaharurile adăugate sunt digerate rapid, ceea ce duce la o creștere rapidă a glicemiei.

    2. Zahărul din sucurile de fructe și altele
      Deși sucul de fructe este o sursă de zahăr natural, spre deosebire de fructele întregi, lipsește fibra și poate afecta mai mult glicemia. Cu toate astea, sucurile 100% din fructe sunt mult mai sănătoase decât băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, care sunt asociate cu riscuri de sănătate semnificative.

    3. Siropuri și miere
      Siropurile naturale, precum cel de arțar, și mierea sunt considerate zaharuri adăugate, dar sunt mai benefice decât zahărul rafinat, deoarece conțin antioxidanți și minerale precum manganul și riboflavina. Aceste substanțe nutritive protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.

    Ce conțin zaharurile naturale?

    Zaharurile naturale sunt găsite în alimentele de bază precum:

    • Fructele și legumele
    • Produsele lactate (care conțin lactoză)
    • Grânele

    În plus, zaharurile naturale includ și mierea și siropul de arțar, care sunt obținute din surse naturale, dar care sunt procesate minim comparativ cu zahărul rafinat.

    Care sunt riscurile zahărului rafinat?

    Deși zaharurile naturale sunt mai benefice, consumul excesiv de orice tip de zahăr adăugat poate crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni de sănătate, precum:

    • Diabetul de tip 2
    • Boli de inimă
    • Boala ficatului gras
    • Obezitate

    De asemenea, zahărul rafinat poate crește factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi glicemia mare, obezitatea și hipertensiunea arterială. Consumul excesiv de fructoză din zaharurile adăugate poate suprasolicita ficatul și poate duce la acumularea de grăsimi, ceea ce duce la o afecțiune cunoscută sub denumirea de boala ficatului gras non-alcoolic.

    Cum să limitezi zaharurile adăugate

    Deși zaharurile naturale, precum mierea și siropul de arțar, sunt mai sănătoase decât zahărul rafinat, este important să le consumi cu moderație. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la cel mult 6% din totalul caloriilor zilnice, ceea ce înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pentru femei și 9 lingurițe pentru bărbați.

    Pentru a reduce aportul de zahăr adăugat, ar trebui să limitezi consumul de:

    • Bomboane și dulciuri
    • Băuturi carbogazoase
    • Iaurturi îndulcite
    • Băuturi dulci, cum ar fi cafeaua cu zahăr sau laptele cu ciocolată
    • Deserturi și produse de patiserie dulci
    • Cereale de mic dejun îndulcite
    diferențe zahăr rafinat și natural zahăr natural zahăr rafinat

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/10/2025

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Odihnă 18/10/2025

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Odihnă 18/10/2025

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.077 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025607 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025606 Views
    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi
    16/10/2025329 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/10/20253 Mins Read8 Views

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Această budincă de ovăz la cuptor cu afine, cocos și nuci are dulceață naturală provenită…

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce gătești la dejun? Încearcă budinca din ovăz pregătită la cuptor, cu afine, cocos și nuci

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.