O bucățică de ciocolată este unul dintre marile plăceri ale vieții. Istoric, acest dulce a fost asociat cu buna dispoziție, momente de sărbătoare, dragoste. Oricât de mult ne-ar plăcea, trebuie să o consumăm cu moderație pentru a ne menține greutatea și sănătatea, susține ABC, citat de G4Food.
Această delicatesă este unul dintre cele mai apreciate deserturi din lume și are beneficii, dar trebuie să fim atenți la momentul în care o consumăm.
Este recomandat să consumăm ciocolată după cină?
Poate că faci parte dintre cei care, după cină, chiar înainte de culcare, merg la frigider și iau o bucățică de ciocolată sau își pregătesc o cană de lapte cald cu ciocolată pentru a se încălzi și a se pregăti de somn. Întrebarea este: este acest obicei benefic?
Cum afectează ciocolata somnul?
Este dovedit că zahărul ne energizează. De fapt, dacă ești părinte, știi deja că dacă le oferi copiilor ceva dulce seara, vor avea un val de energie care va face mai dificil momentul în care încercăm să-i adormim.
Același lucru se întâmplă și cu noi atunci când mâncăm ciocolată după cină. Un somn odihnitor și de calitate este esențial pentru bunăstarea noastră. Dacă nu dormim, în medie, opt ore pe noapte și nu avem un somn profund, corpul nostru resimte rapid efectele: nu ne putem concentra, ne simțim obosiți și avem un randament scăzut pe parcursul zilei.
Ce conține ciocolata?
Aici intervine ciocolata, deoarece, pe lângă efectul zahărului, aceasta conține și cofeină și teobromină – un derivat al cofeinei cu efect stimulant. În plus, ciocolata mai conține triptofan, un aminoacid esențial și precursor al serotoninei, precum și feniletilamină, un alcaloid cunoscut și drept „substanța chimică a iubirii”.
Ciocolata – un antioxidant puternic
În concluzie, nu este recomandat să consumăm ciocolată chiar înainte de culcare. Însă, pentru a nu te descuraja complet, încheiem acest articol cu o veste bună.
Un studiu recent realizat de Universitatea Harvard, bazat pe analiza rezultatelor suplimentelor de cacao și multivitamine, susține că ciocolata neagră este un antioxidant puternic, care poate contribui la reducerea riscului unor boli cronice și la îmbunătățirea stării de spirit și a funcțiilor cognitive.
„Cantități mici de ciocolată neagră consumate zilnic (și ocazional bucăți din alte tipuri de ciocolată) pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, dar nu trebuie considerate un aliment sănătos în sine”, afirmă un studiu științific realizat de Universitatea Harvard.
Totuși, studiul avertizează că nu este clar ce cantitate zilnică de ciocolată ar fi necesară pentru a obține beneficii reale pentru sănătate, deoarece flavonoidele se pot pierde în timpul procesării industriale a boabelor de cacao. Prin urmare, ciocolata poate aduce beneficii, dar regula rămâne aceeași: consum-o în cantități mici și evită să o mănânci chiar înainte de culcare.