Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Diversitatea legumelor: cheia spre un microbiom intestinal sănătos

    21/03/20253 Mins Read18
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    A mânca mai multe legume nu este doar o alegere sănătoasă, ci și un adevărat panaceu pentru intestinul tău. Dacă doriți să vă îmbunătățiți digestia, să vă întăriți sistemul imunitar și să reduceți riscul de inflamație cronică, ar trebui să începeți de la masă. Conform cercetărilor publicate în Nature Microbiology, o alimentație bogată în legume ajută la hrănirea microbiomului intestinal, universul de bacterii benefice care joacă un rol esențial pentru sănătatea generală, scrie cookist.it.

    Studiul a dezvăluit un secret fundamental: o alimentație bogată și, mai ales, variată în legume este cheia unui microbiom intestinal sănătos și înfloritor. Fiecare îmbucătură pe care o luați, fie că sunteți omnivor, vegetarian sau vegan, modelează compoziția microbiomului. Analizând probe de materii fecale de la peste 21 000 de persoane, cercetătorii de la Universitatea din Trento, folosind tehnici de secvențiere a ADN-ului, au descoperit că cei care consumă o gamă largă de legume integrale, cum ar fi fructe, legume și cereale, adăpostesc o diversitate mai mare de bacterii „bune” în intestin. Acești microbi benefici sunt asociați cu o serie de beneficii pentru sănătate, de la reglarea tensiunii arteriale la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol și reducerea inflamațiilor. În schimb, cercetătorii au observat că cei care urmează o dietă omnivoră, în special cei care consumă multă carne roșie și alimente ultraprocesate, au un microbiom mai puțin divers și mai ușor de inflamat. Cu toate acestea, oamenii de știință țin să precizeze că nu este necesar să se elimine complet carnea: important este să se compenseze cu un consum abundent de alimente vegetale. Cantitatea este cheia, ca întotdeauna.

    Alimentele vegetale sunt bogate în fibre, substanțe valoroase pe care organismul nu le poate digera complet. Fibrele ajung în colon, unde sunt fermentate, producând acizi grași cu lanț scurt. Acești acizi grași, adevărați mesageri chimici, vă influențează pozitiv sănătatea, consolidându-vă sistemul imunitar și reglându-vă starea de spirit.

    Pentru beneficii maxime, diversitatea este cheia. Fiecare tip de legumă hrănește bacterii specifice. De exemplu, dacă mâncați numai spanac, veți favoriza dezvoltarea unei anumite tulpini microbiene și le veți neglija pe celelalte. Alternând varza, morcovii, leguminoasele și cerealele integrale, vă asigurați că oferiți o alimentație echilibrată și microbiomului dumneavoastră. Pe lângă fibre, legumele sunt bogate în fitonutrienți, substanțe naturale cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatoare. Potrivit National Geographic, o alimentație bogată în alimente vegetale colorate ajută la protejarea organismului împotriva multor boli cronice. Legumele cu frunze verzi, de exemplu, conțin compuși care favorizează proliferarea bacteriilor benefice, în timp ce fructele de pădure și citricele furnizează flavonoide care combat stresul oxidativ. Obiectivul zilnic ar trebui să fie consumul a cel puțin 30 de grame de fibre pe zi. Pentru a face acest lucru, puteți adopta câteva strategii simple:

    • adăugați fructe proaspete la micul dejun, variind între căpșuni, afine și banane.
    • alternează diferite legume în mesele tale: dacă mănânci dovlecei astăzi, încearcă ardei mâine.
    • alegeți cereale integrale precum spelta, quinoa și orzul în locul orezului rafinat.
    • introduceți legumele de cel puțin trei ori pe săptămână, poate sub formă de supe sau humus.

    Fiecare legumă, cu compoziția sa specifică de fibre și fitonutrienți, hrănește un grup diferit de microbi. Este important să subliniem faptul că sănătatea intestinului depinde nu numai de cantitatea de legume pe care o consumați, ci și de calitatea acestora. Alimentele vegane extrem de procesate, bogate în sare, zahăr și grăsimi saturate, nu oferă aceleași beneficii ca fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Odihnă 16/05/2025

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    RECOMANDATE 16/05/2025

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Odihnă 16/05/20254 Mins Read35 Views

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Multe celebrități, folosesc sauna pentru recuperarea musculară, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și funcționarea plămânilor. Lady…

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Hai la prânz! Supă de linte cu costițe afumate – rețeta pas cu pas

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.