Arahidele, adesea subestimate, sunt un aliment bogat în nutrienți care pot face diferența în alimentația noastră. De la proteine la fibre, de la grăsimi „bune” la vitamine, aceste semințe mici dețin un potențial surprinzător pentru bunăstarea noastră. Potrivit cookist.it, unt bogate în proteine vegetale, ceea ce le face o alternativă excelentă la carne pentru vegetarieni și vegani. Conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi acidul oleic, care ajută la reducerea colesterolului „rău” și protejează inima. Fibrele din arahide favorizează regularitatea intestinală și ajută la menținerea senzației de sațietate.
Deși mulți oameni nu știu acest lucru, din punct de vedere botanic, arahidele fac parte, la fel ca fasolea, mazărea și lintea, din familia leguminoaselor care pot fi cultivate chiar și acasă, în ghiveci. Acestea sunt o sursă bună de vitamina E, un antioxidant puternic, și de vitamine B, și conțin minerale precum magneziu, fosfor și potasiu. Antioxidanții prezenți în arahide ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea celulară.
Acest profil nutritiv le face deosebit de benefice:
- datorită conținutului lor de grăsimi „bune” și fibre, arahidele contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare;
- proteinele și fibrele din arahide ajută la senzația de sațietate, reducând senzația de foame și contribuind la controlul greutății;
- unele studii sugerează că un consum regulat de arahide poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive și la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii;
- vitamina E conținută de arahide ajută la menținerea sănătății pielii și la protejarea acesteia de deteriorarea cauzată de razele UV.
Deși arahidele sunt un aliment foarte nutritiv și versatil, acestea au unele contraindicații pe care trebuie să le cunoașteți. Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente și poate provoca reacții chiar severe, până la șoc anafilactic: este esențial să evitați complet arahidele dacă aveți o alergie.
Arahidele pot fi contaminate cu aflatoxine, substanțe toxice produse de anumite ciuperci: consumul excesiv de arahide contaminate poate afecta ficatul. Cumpărați arahide de la producători de încredere și, de preferință, bio, pentru a reduce riscul de contaminare cu aflatoxine.
Arahidele sărate sunt mai dăunătoare?
În general, alunele sunt bogate în calorii, astfel încât consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate: consumați alunele cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. Dar cât de nocive sunt cele sărate pe care le consumăm ocazional ca gustări? Arahidele sărate au câteva contraindicații suplimentare față de arahidele naturale:
- hipertensiune: excesul de sodiu prezent în sare poate crește tensiunea arterială, ceea ce face ca alunele sărate să fie nerecomandate celor care suferă de hipertensiune;
- retenția de apă: sodiul favorizează retenția de apă, astfel că alunele sărate sunt de evitat pentru cei care au aceste probleme;
- boli cardiovasculare: consumul excesiv de sodiu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Cum să folosiți arahidele
Cel mai cunoscut produs din arahide este untul de arahide, perfect pentru micul dejun, întins pe pâine sau ca ingredient în prăjituri și rețete sărate. Arahidele sunt foarte bune ca gustări, pentru a garnisi salate și tartine, dar pot fi folosite și pentru deserturi, ceea ce este adesea cazul în bucătăria americană. Untul de arahide este un ingredient perfect pentru prepararea bazelor de prăjituri și cheesecake-uri sau pentru umplerea prăjiturilor și brioșelor. Alunele tocate pot fi folosite pentru a umple rulouri de primăvară, tacos și sandvișuri sau pentru a garnisi salate, supe și preparate din carne, eventual prin prăjire pentru o notă crocantă și o aromă intensă.