Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce să incluzi arahidele în alimentație: cât de sănătoase sunt și în ce rețete le folosim

    05/02/20253 Mins Read21
    Sursa foto: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Arahidele, adesea subestimate, sunt un aliment bogat în nutrienți care pot face diferența în alimentația noastră. De la proteine la fibre, de la grăsimi „bune” la vitamine, aceste semințe mici dețin un potențial surprinzător pentru bunăstarea noastră. Potrivit cookist.it, unt bogate în proteine vegetale, ceea ce le face o alternativă excelentă la carne pentru vegetarieni și vegani. Conțin grăsimi mononesaturate și polinesaturate, cum ar fi acidul oleic, care ajută la reducerea colesterolului „rău” și protejează inima. Fibrele din arahide favorizează regularitatea intestinală și ajută la menținerea senzației de sațietate.

    Deși mulți oameni nu știu acest lucru, din punct de vedere botanic, arahidele fac parte, la fel ca fasolea, mazărea și lintea, din familia leguminoaselor care pot fi cultivate chiar și acasă, în ghiveci. Acestea sunt o sursă bună de vitamina E, un antioxidant puternic, și de vitamine B, și conțin minerale precum magneziu, fosfor și potasiu. Antioxidanții prezenți în arahide ajută la protejarea celulelor de daunele cauzate de radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea celulară.

    Acest profil nutritiv le face deosebit de benefice:

    • datorită conținutului lor de grăsimi „bune” și fibre, arahidele contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare;
    • proteinele și fibrele din arahide ajută la senzația de sațietate, reducând senzația de foame și contribuind la controlul greutății;
    • unele studii sugerează că un consum regulat de arahide poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive și la protejarea creierului împotriva îmbătrânirii;
    • vitamina E conținută de arahide ajută la menținerea sănătății pielii și la protejarea acesteia de deteriorarea cauzată de razele UV.

    Deși arahidele sunt un aliment foarte nutritiv și versatil, acestea au unele contraindicații pe care trebuie să le cunoașteți. Alergia la arahide este una dintre cele mai frecvente și poate provoca reacții chiar severe, până la șoc anafilactic: este esențial să evitați complet arahidele dacă aveți o alergie.

    Arahidele pot fi contaminate cu aflatoxine, substanțe toxice produse de anumite ciuperci: consumul excesiv de arahide contaminate poate afecta ficatul. Cumpărați arahide de la producători de încredere și, de preferință, bio, pentru a reduce riscul de contaminare cu aflatoxine.

    Arahidele sărate sunt mai dăunătoare?
    În general, alunele sunt bogate în calorii, astfel încât consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate: consumați alunele cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate. Dar cât de nocive sunt cele sărate pe care le consumăm ocazional ca gustări? Arahidele sărate au câteva contraindicații suplimentare față de arahidele naturale:

    • hipertensiune: excesul de sodiu prezent în sare poate crește tensiunea arterială, ceea ce face ca alunele sărate să fie nerecomandate celor care suferă de hipertensiune;
    • retenția de apă: sodiul favorizează retenția de apă, astfel că alunele sărate sunt de evitat pentru cei care au aceste probleme;
    • boli cardiovasculare: consumul excesiv de sodiu este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
    Cum să folosiți arahidele

    Cel mai cunoscut produs din arahide este untul de arahide, perfect pentru micul dejun, întins pe pâine sau ca ingredient în prăjituri și rețete sărate. Arahidele sunt foarte bune ca gustări, pentru a garnisi salate și tartine, dar pot fi folosite și pentru deserturi, ceea ce este adesea cazul în bucătăria americană. Untul de arahide este un ingredient perfect pentru prepararea bazelor de prăjituri și cheesecake-uri sau pentru umplerea prăjiturilor și brioșelor. Alunele tocate pot fi folosite pentru a umple rulouri de primăvară, tacos și sandvișuri sau pentru a garnisi salate, supe și preparate din carne, eventual prin prăjire pentru o notă crocantă și o aromă intensă.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    RECOMANDATE 08/07/2025

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    RECOMANDATE 08/07/2025

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Populare în ultima lună
    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă
    03/07/2025329 Views
    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova
    07/07/2025178 Views
    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili
    03/07/2025170 Views
    Ce mănâncă italienii, grecii și spaniolii dimineața: modele sănătoase de mic dejun
    07/07/2025102 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/07/20253 Mins Read14 Views

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    Căldura nu iartă – și nici bacteriile, fungii, sporii sau drojdiile, chiar dacă nu le…

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Nuci sau fistic: Care sunt mai sănătoase? Explicațiile nutriționiștilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare pe timp de vară: 7 reguli de urmat

    10 alimente care pot ajuta la menținerea stabilă a glicemiei pe tot parcursul zilei

    Creierul uman produce neuroni noi până la vârste înaintate, au descoperit cercetătorii

    Cele mai populare

    Numere auto personalizate: verifică online disponibilitatea și află cât costă

    Parteneri dincolo de hotare: căsătorii și divorțuri cu cetățeni străini în R. Moldova

    Ai rămas fără loc de muncă? Statul te susține până la 9 luni cu bani neimpozabili

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.