Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    De ce să adăugăm pătrunjelul în alimentație: valoarea nutritivă și beneficiile acestuia

    23/01/20254 Mins Read27
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pătrunjelul, adăugat în mai toate rețetele de ciorbă, a fost folosit, potrivit healthline.com, și pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii. Astăzi, pătrunjelul este folosit pe scară largă, ca plantă proaspătă, culinară sau condiment uscat. De un verde strălucitor, cu o aromă ușoară, amară, pătrunjelul se potrivește bine cu multe rețete.

    Deseori etichetat ca fiind una dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor, pătrunjelul are o mare valoare nutritivă și oferă multe potențiale beneficii pentru sănătate. Pătrunjelul conține mulți nutrienți importanți. Astfel, 1/2 cană (30 de g) de pătrunjel proaspăt tocat conține:

    • Calorii: 11 calorii
    • Carbohidrați: 2 g
    • Proteine: 1 g
    • Grăsime: mai puțin de 1 g
    • Fibre: 1 g
    • Vitamina A: 108% din doza zilnică de referință (RDI) – antioxidant
    • Vitamina C: 53% din RDI (antioxidant)
    • Vitamina K (necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor) 547% din RDI
    • Folat: 11% din RDI
    • Potasiu: 4% din RDI
    Pătrunjelul este bogat în antioxidanți

    Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Corpul tău are nevoie de un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține sănătatea optimă.

    Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt:

    • flavonoide (miricetina și apigenina)
    • carotenoide
    • vitamina C.

    Pătrunjelul uscat poate avea un conținut mai mare de antioxidanți decât crenguțele proaspete. Potrivit unui studio, planta uscată are de 17 ori mai mulți antioxidanți decât cea proaspătă.

    Pătrunjelul sprijină sănătatea oaselor

    Pătrunjelul este plin de vitamina K – un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Această vitamină activează, de asemenea, anumite proteine ​​care cresc densitatea minerală osoasă – o măsură a cantității de minerale prezente în oase. Densitatea osoasă este importantă, deoarece o densitate minerală osoasă mai scăzută este asociată cu un risc crescut de fracturi, în special la adulții în vârstă.

    Pătrunjelul, bogat în nutrienți care îți protejează ochii

    Luteina, betacarotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care protejează ochii. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică. Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă, o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume. Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare tardive cu până la 26%.

    Betacarotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid, odată ajuns în organism, poate fi transformat în vitamina A. Această conversie a betacarotenului explică de ce pătrunjelul este foarte bogat în vitamina A. O jumătate de cană (30 de grame) de frunze proaspăt tocate asigură 108% din CDI pentru această vitamină. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei – cel mai exterior strat al ochiului – precum și a conjunctivei – membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.

    Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene

    Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract. De exemplu, un studiu de laborator a demonstrat că extractul de pătrunjel a avut o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții.

    Pătrunjelul, ușor de adăugat în alimentație

    Pătrunjelul este o opțiune foarte versatilă și ieftină de a aroma mâncărurile. Puteți folosi varianta uscată ca ingredient în diverse rețete. Poate spori aroma supelor, tocănițelor și sosurilor de roșii. În plus, pătrunjelul este, adesea, combinat cu alte ierburi, în rețete de inspirație italiană.

    Pătrunjelul proaspăt este, de asemenea, excelent în sosurile de casă pentru salate, marinate și rețete cu fructe de mare. Mulți oameni folosesc crenguțe proaspete, în rețete care nu necesită gătit, sau adaugă planta la sfârșitul gătitului.

    Pentru a prelungi durata de viață a pătrunjelului proaspăt, înfășurați mănunchiul într-un prosop de hârtie umed și păstrați-l, într-un recipient închis, în frigider.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.