Pătrunjelul, adăugat în mai toate rețetele de ciorbă, a fost folosit, potrivit healthline.com, și pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii. Astăzi, pătrunjelul este folosit pe scară largă, ca plantă proaspătă, culinară sau condiment uscat. De un verde strălucitor, cu o aromă ușoară, amară, pătrunjelul se potrivește bine cu multe rețete.
Deseori etichetat ca fiind una dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor, pătrunjelul are o mare valoare nutritivă și oferă multe potențiale beneficii pentru sănătate. Pătrunjelul conține mulți nutrienți importanți. Astfel, 1/2 cană (30 de g) de pătrunjel proaspăt tocat conține:
- Calorii: 11 calorii
- Carbohidrați: 2 g
- Proteine: 1 g
- Grăsime: mai puțin de 1 g
- Fibre: 1 g
- Vitamina A: 108% din doza zilnică de referință (RDI) – antioxidant
- Vitamina C: 53% din RDI (antioxidant)
- Vitamina K (necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor) 547% din RDI
- Folat: 11% din RDI
- Potasiu: 4% din RDI
Pătrunjelul este bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Corpul tău are nevoie de un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține sănătatea optimă.
Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt:
- flavonoide (miricetina și apigenina)
- carotenoide
- vitamina C.
Pătrunjelul uscat poate avea un conținut mai mare de antioxidanți decât crenguțele proaspete. Potrivit unui studio, planta uscată are de 17 ori mai mulți antioxidanți decât cea proaspătă.
Pătrunjelul sprijină sănătatea oaselor
Pătrunjelul este plin de vitamina K – un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. Această vitamină activează, de asemenea, anumite proteine care cresc densitatea minerală osoasă – o măsură a cantității de minerale prezente în oase. Densitatea osoasă este importantă, deoarece o densitate minerală osoasă mai scăzută este asociată cu un risc crescut de fracturi, în special la adulții în vârstă.
Pătrunjelul, bogat în nutrienți care îți protejează ochii
Luteina, betacarotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care protejează ochii. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică. Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă, o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume. Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare tardive cu până la 26%.
Betacarotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid, odată ajuns în organism, poate fi transformat în vitamina A. Această conversie a betacarotenului explică de ce pătrunjelul este foarte bogat în vitamina A. O jumătate de cană (30 de grame) de frunze proaspăt tocate asigură 108% din CDI pentru această vitamină. Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei – cel mai exterior strat al ochiului – precum și a conjunctivei – membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.
Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene
Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract. De exemplu, un studiu de laborator a demonstrat că extractul de pătrunjel a avut o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții.
Pătrunjelul, ușor de adăugat în alimentație
Pătrunjelul este o opțiune foarte versatilă și ieftină de a aroma mâncărurile. Puteți folosi varianta uscată ca ingredient în diverse rețete. Poate spori aroma supelor, tocănițelor și sosurilor de roșii. În plus, pătrunjelul este, adesea, combinat cu alte ierburi, în rețete de inspirație italiană.
Pătrunjelul proaspăt este, de asemenea, excelent în sosurile de casă pentru salate, marinate și rețete cu fructe de mare. Mulți oameni folosesc crenguțe proaspete, în rețete care nu necesită gătit, sau adaugă planta la sfârșitul gătitului.
Pentru a prelungi durata de viață a pătrunjelului proaspăt, înfășurați mănunchiul într-un prosop de hârtie umed și păstrați-l, într-un recipient închis, în frigider.
Sursa: G4Food.ro