Prânzul joacă un rol esențial în menținerea energiei pe parcursul zilei, stabilizarea glicemiei și susținerea sănătății generale. Cercetările sugerează că cel mai bun moment pentru a lua masa de prânz este în jurul orei 12:30. Acest moment al zilei sprijină sănătatea metabolică și ajută la reglarea glicemiei. Mâncatul prea devreme sau prea târziu poate duce la fluctuații ale energiei și a poftei de mâncare, afectând metabolismul și gestionarea greutății, scrie Today.
Studiile sugerează că, dacă obișnuiești să consumi masa de prânz mai târziu de un anumit interval de ore, controlul glicemiei, sensibilitatea la insulină și managementul greutății tale corporale vor fi date peste cap, pe termen lung.
Din punct de vedere metabolic, cel mai bun moment pentru a lua masa de prânz este în jurul orei 12:30. Un studiu mic despre ora meselor sugerează că amânarea prânzului până la ora 14:00, de exemplu, poate duce la creșteri mai mari ale glicemiei, o rezistență mai mare la insulină și fluctuații mai mari ale nivelului de glucoză pe parcursul următoarelor 24 de ore. În timp, aceste schimbări pot crește riscul de a dezvolta prediabet și diabet de tip 2.
Din punct de vedere practic, prânzul în jurul orei 12:30 are sens, deoarece se află la aproximativ 4 ore după un mic dejun optim (înainte de ora 8:30). Această oră coincide cu semnalele naturale de foame și, având o masă de prânz nutritivă, vei avea mai multă energie, te vei simți mai productiv și vei reduce șansele de a te simți prea flămând, ceea ce poate duce la supraalimentare ulterior.
Totuși, dacă programul tău nu îți permite să iei masa de prânz la 12:30, încearcă să stabilești o oră constantă în fiecare zi și încearcă să nu întârzii prânzul până după-amiaza târziu, dacă este posibil.
Dezavantajele unei mese de prânz prost planificate
Mâncatul prea devreme sau prea târziu poate crea dificultăți pentru metabolism și reglarea poftei de mâncare.
Mâncatul prea devreme – de exemplu, înainte de ora 11:00, poate să te facă să te simți mai flămând mai târziu, mai ales dacă micul dejun a fost ușor sau a avut loc foarte devreme. Acest lucru poate duce la gustări excesive după-amiaza, ceea ce poate crește aportul total de calorii și poate duce la creșterea în greutate. Mâncatul prânzului prea târziu are un efect similar, deoarece creează o fereastră lungă fără mâncare, astfel încât te-ai putea simți foarte flămând și vei tinde să mănânci mai multe decât este nevoie.
Mai mult, amânarea prânzului prea mult, cum ar fi după ora 15:00 poate avea consecințe metabolice. Cercetările sugerează că amânarea meselor după această oră poate duce la creșteri mai mari ale glicemiei după masă și o sensibilitate mai scăzută la insulină comparativ cu mâncatul mai devreme în zi.
De asemenea, un prânz târziu poate duce la amânarea cinei, ceea ce poate perturba calitatea somnului dacă ultima masă este prea aproape de ora de culcare.
Prânzul și kilogramele în plus
Deși aportul total de calorii este principalul factor care influențează pierderea în greutate, momentul în care consumi aceste calorii poate face o diferență. Cercetările arată că mâncatul mai multor calorii în prima parte a zilei, poate sprijini pierderea în greutate comparativ cu mâncatul aceleași calorii mai târziu.
Un studiu a comparat două grupuri de femei sănătoase, supraponderale și obeze: unul care consuma o masă mai mare la prânz și o cină mai mică și altul care mânca o cină mai mare și un prânz mai mic. Chiar dacă ambele grupuri mâncau în deficit caloric, cele care mâncau mai mult la prânz au avut mai mult succes în pierderea de greutate.
Beneficiile unui prânz
Mâncatul unui prânz echilibrat presupune mai mult decât simpla menținere a senzației de foame sub control. Un prânz nutritiv și echilibrat furnizează o gamă de nutrienți esențiali și susține bunăstarea generală.
Mâncatul prânzului la un moment potrivit ajută la menținerea unui nivel constant de glicemie, reducând riscul de pofte, scăderi de energie și probleme de sănătate. Prânzul joacă un rol în satisfacerea nevoilor tale nutriționale zilnice, fiind o oportunitate de a adăuga legume bogate în fibre, proteine slabe și grăsimi sănătoase.
Cum să îți creezi un obicei sănătos la prânz?
-
Setează-ți alarme – programează un moment special pentru prânz, așa cum ai face-o pentru o întâlnire.
-
Planifică din timp – pregătește-ți prânzul seara înainte sau fă-ți timp înainte de a începe ziua.
-
Echilibrează-ți farfuria – legumele care nu conțin amidon ar trebui să ocupe jumătate din farfurie; cealaltă jumătate se împarte între proteine slabe și carbohidrați amindonoși bogați în fibre.
-
Ascultă-ți corpul – dacă observi o scădere a energiei sau concentrare, întreabă-te ce îți spun semnalele corpului tău.