Lunile mai reci ale anului aduc multe momente frumoase, dar și unele neplăceri, în special afecțiunile clasice de sezon precum tusea, răceala și una dintre cele mai enervante dintre toate: durerile de gât. Un gât inflamat este într-adevăr dureros, motiv pentru care este bine să consultați medicul pentru un tratament specific și eficient. Cu toate acestea, potrivit cookist.it, există și remedii naturale pe care le puteți folosi pentru a ameliora durerea și a curăța gâtul.
În general, este foarte important să beți lichide atunci când aveți o durere în gât. Mai bună este o băutură caldă, care nu numai că ameliorează disconfortul, dar ajută și la combaterea infecției dacă este preparată cu ingredientele potrivite.
Ceaiul cu miere
Mierea este unul dintre cele mai prețioase alimente pe care ni le oferă natura, apreciat și folosit de secole pentru numeroasele sale proprietăți benefice și curative: este atât de puternică încât chiar și o linguriță din ea, fără a adăuga nimic altceva, poate curăța gâtul sau ameliora gâdilarea în caz de tuse, deoarece este bogată în proprietăți antibacteriene și antimicrobiene. Mierea își arată cu adevărat utilitatea dacă o adăugați la o băutură fierbinte, cum ar fi ceaiul de plante. Pentru a prepara un adevărat ceai de plante cu miere: trebuie doar să încălziți apa, să adăugați miere și, de asemenea, câteva picături de suc de lămâie, un alt element cu mari proprietăți care ajută la dizolvarea mucusului. Luați ceaiul de plante cu miere de două sau trei ori pe zi și veți avea garanția unei ameliorări imediate.

Lapte cald cu miere
Dacă doriți o băutură ceva mai reconfortantă și mai gustoasă decât doar apă caldă și lămâie, încercați să adăugați miere la un pahar de lapte cald: este puternic unul dintre cele mai populare „remedii ale bunicii” și nu întâmplător. Pe lângă faptul că este o adevărată mângâiere, această băutură este foarte utilă în ameliorarea durerilor de gât deoarece, chiar dacă laptele are puțină activitate enzimatică sau probiotică, combinat cu mierea poate avea un efect calmant asupra membranelor mucoase inflamate ale gâtului. Încă o dată, mierea, cu proprietățile sale antiinflamatorii, antibacteriene, calmante și antioxidante cunoscute, are grijă de restul.
Ceai de mușețel
Mușețelul este o plantă erbacee valoroasă, cunoscută și utilizată încă din antichitate pentru proprietățile sale calmante, dar este de fapt foarte utilă și în cazul durerilor de gât, deoarece are și un efect antibacterian și antiinflamator. Consumul unei căni de mușețel (de preferință îndulcit cu miere, dar și zahărul este bun dacă vă place mai mult) înseamnă ameliorarea imediată a gâtului inflamat, deoarece compoziția uleiului esențial și prezența mucilagiilor asigură un efect emolient și sedativ, în timp ce acidul salicilic produce un efect analgezic.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul este o rădăcină utilizată pe scară largă în medicina naturală, deoarece are un număr infinit de proprietăți benefice și vindecătoare, de la îmbunătățirea digestiei la întărirea circulației cardiace. Ghimbirul este, de asemenea, un foarte puternic antiinflamator și antioxidant, motiv pentru care este recomandat în special atunci când suferiți de o durere în gât foarte dureroasă. Pentru a profita la maximum de beneficiile sale și a obține o ameliorare mai rapidă, evitați ceaiurile de ghimbir gata preparate și preparați-vă unul acasă din rădăcină: pur și simplu fierbeți 20 de grame de rădăcină decojită în apă timp de 10 minute, strecurați infuzia și beți-o fierbinte, chiar și de două ori pe zi.