În sezonul rece imunitatea copiilor poate fi pusă la încercare din cauza schimbărilor de temperatură și a expunerii mai frecvente la viroze și infecțiile respiratorii. În această perioadă riscul de îmbolnăvire este mai crescut, copiii fiind mai vulnerabili la răceli, gripă și alte afecțiuni specifice sezonului rece.
Unii părinți aleg să administreze copiilor, fără a consulta medicul, diverse suplimente alimentare pentru a le întări imunitatea. Este aceasta o soluție bună? Suplimentele pot fi utile, dar nu înlocuiesc o alimentație echilibrată și un mod de viață sănătos. „Suplimentele alimentare au un rol important în menținerea imunității, dar atunci când sunt necesare. Dacă copilul se alimentează sănătos, face plimbări la aer zilnic, nu este bolnav, nu are unele patologii care ar deregla absorbția substanțelor nutritive, atunci nu este nevoie de suplimente”, susține doctorița de familie, Viorica Mîndru.
„Sistemul imunitar este înnăscut și dobândit”
Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra împotriva factorilor externi: viruși, bacterii, paraziți, alergeni și alte substanțe nocive. Imunitatea copiilor este în dezvoltare. Aceștia sunt mai vulnerabili la infecții, motiv pentru care este important să li se asigure o alimentație bogată în nutrienți, dar și un mod de viață sănătos.
„Sistemul imunitar este înnăscut și dobândit. Copilul se naște cu sistem imunitar moștenit: sistemul fagocitar, care se află în barierele fiziologice de protecție – pielea, corneea ochiului, mucoasa căilor respiratorii, a tractului gastrointestinal, urogenital, care este activ de la naștere, dar este imatur. Acesta protejează organismul de anumiți factori externi, însă se maturizează pe parcurs, atunci când organismul capătă singur forțe împotriva diferitor agenți patogeni”, explică doctorița de familie, Viorica Mîndru.
Aceasta susține că un rol important în prevenirea bolilor grave îl are vaccinarea, care poate proteja copiii o perioadă îndelungată.
„De asemenea, încă din perioada intrauterină, mai mult în ultimele 3 luni, copilul primește anticorpi de la mama, transplacentar și apoi în perioada alăptării, cu laptele matern. Aceasta este o imunitate pasivă, pe termen scurt, pana la 3-6 luni. Apoi aceasta începe să scadă și atunci este perioada critică, când copilul poate fi supus unor factori patogeni și imunitatea pasivă fiind labilă, iar acea proprie încă neformată, copilul poate să se îmbolnăvească. Aici apare și rolul vaccinării, care este tot o imunitate pasivă. Dacă este începută la termenii optimi, începând cu 2 luni, conform calendarului de vaccinări, în primul an de viață, de asemenea, protejează copilul pe o perioadă îndelungată de anumite boli grave, cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita dar și altele”, susține doctorița.
„Sistemul imun dobândit se formează cu ajutorul sistemului imun înnăscut, atunci când organismul se întâlnește cu agenții patogeni și formează anticorpii proprii, care au memorie imunologică și rămân în organism până la bătrânețe”, menționează Viorica Mîndru.
„Pentru a întări sistemul imunitar la copii este important să optăm pentru un stil de viață și o alimentație sănătoasă”
Cauzele scăderii imunității sunt diferite. Printre acestea se enumeră: dereglarea somnului, alimentația nesănătoasă, lipsa plimbărilor în aer liber, nivelul scăzut de vitamina D, lipsa de mișcare, expunerea la factorii nocivi precum mucegaiul, fumul de țigară, dar și alte substanțe toxice. Sistemul imunitar al copiilor până la 6-8 ani este încă slab dezvoltat, de aceea, sub influența factorilor enumerați, se îmbolnăvesc mai des, mai ales în perioada rece a anului. „De asemenea, copii pot avea inapetență, paliditate a pielii, cearcăne sub ochi, scădere în greutate, retenție în dezvoltate, diferite carențe, anemii, care tot ar indica o scădere a imunității și ar favorizarea îmbolnăvirile mai frecvente”, spune doctorița.
Un sistem imunitar sănătos depinde de mai mulți factori printre care alimentația echilibrată, un stil de viață activ, somnul adecvat și gestionarea stresului. De asemenea, igiena personală și evitarea expunerii la agenți patogeni sunt practici esențiale pentru menținerea imunității în formă bună.
„Pentru a întări sistemul imunitar la copii este important să optăm pentru un stil de viață și o alimentație sănătoasă încă din primul an de viață și educarea acestor obiceiuri pe parcursul vieții. Alimentația copilului presupune produse de calitate, organice, proaspete, bogate în vitamine și minerale, care ar asigura o creștere adecvată, fizic și cognitiv. Copilul trebuie să beneficieze de mese sănătoase acasă și în instituțiile preșcolare sau școlare. Copiii până la 7 ani trebuie să mănânce 3 mese principale și 2 gustări. Numaidecât, zilnic, trebuie să fie incluse în alimentație fructe și legume proaspete, bogate în vitamine și minerale”, atenționează Viorica Mîndru.
Pentru a sprijini imunitatea copiilor în această perioadă, este esențial să li se asigure o alimentație echilibrată și variată, care să includă vitaminele și mineralele necesare pentru o funcționare bună a sistemului imunitar. Doctorița recomandă să fie mărită cantitatea de alimente bogate în vitamina C (citrice,căpșuni, broccoli, pepene galben, roșii, ardei gras), alimente bogate în zinc (stridii, crab, carne, fasolea, ovăz, năut, semințe de dovleac, caju, migdale), alimente bogate în probiotice (iaurt sau chefir, varză murată, roșii, usturoi, ceapă), de asemenea prebiotice, care favorizează creșterea bacteriilor bune și ridică imunitatea (banane, sparanghel) și alimente care conțin Omega 3 (ulei din ficat de cod, nuci, semințe de dovleac, chia, in).
„Multe suplimente alimentare pot cauza supradozaje de vitamine, care, uneori, sunt mai agresive decât insuficiențele”
Doctorița de familie susține că suplimentele alimentare pot fi utile în perioadele de deficiență sau în condiții de boală, dar trebuie date copiilor doar la recomandarea unui medic, pentru a evita riscurile de supradozaj sau alte consecințe. Un medic va putea să recomande analizele potrivite și să stabilească dacă este necesar un regim de suplimente sau alte intervenții pentru a sprijini sistemul imunitar al copiilor.
„Suplimentele alimentare au un rol important în menținerea imunității, dar atunci când sunt necesare. Dacă copilul se alimentează sănătos, face plimbări la aer zilnic, nu este bolnav, nu are unele patologii care ar deregla absorbția substanțelor nutritive, atunci nu este nevoie de suplimente. Vitamina D are un rol important în imunitate. Aceasta se formează în organism (din pește, ficat, brânză, ouă, ciuperci) în formă inactivă, apoi sub influența razelor de soare, se activizează. În perioada rece a anului, copiilor le este recomandată doza profilactică de vitamina D3, în dependență de vârstă și de gradul de expunere la soare. În cazul unei suspecții la insuficiență, este relevant de a testa nivelul vitaminei D3 în sânge, după care se calculează doza”, explică doctorița.
„În sezonul rece, la îmbolnăviri, se recomandă administrarea vitaminelor D3, C, zinc, probioticelor în doze terapeutice recomandate de medic. În cazul copiilor frecvent bolnavi se pot prescrie unele preparate, de cele mai multe ori, naturale, care stimulează imunitatea. Dozele se calculează în dependență de vârstă, greutate, stare. Este important de a consulta un medic de la apariția primelor semne de boală sau contacte cu bolnavi, sau chiar pentru profilaxie, deoarece multe suplimente alimentare, pot cauza supradozaje de vitamine, care uneori sunt mai agresive decât insuficiențele”, precizează aceasta.
Viorica Mîndru susține că deprinderile sănătoase trebuie create în familie, prin exemplul propriu al părinților. Doctorița de familie recomandă:
- respectarea igienei copilului, formarea deprinderilor sănătoase: spălatul pe mâini, spălatul dinților, baia igienică zilnică;
- respectarea orelor de somn de cel puțin 12-16 ore în cazul bebelușilor, 11-14 ore la copiii de 1-2 ani, 10-13 ore la copiii de până la 5 ani, 9-12 ore la copiii de 6-12 ani, 8-10 ore la adolescenți. Nerespectarea orelor de somn duce la perturbarea irigării creierului, scăderea funcțiilor de gândire, memorie și concentrare, de asemenea, scăderea imunității.
- activitatea fizică și exercițiile ajută la menținerea rezistenței organismului împotriva infecțiilor, funcționarea mai bună a plămânilor și inimii.
- evitarea contactului cu substanțe nocive: fumul de țigară sau alte substanțe toxice. Copiii expuși la fum de țigară se îmbolnăvesc mai des și se tratează mai îndelungat;
- evitarea alimentelor și băuturilor nesănătoase, dulciurilor în exces, făinoaselor, grăsimilor, prin înlocuirea lor cu fructe uscate, nuci, semințe,compoturi din fructe, jeleuri sănătoase și benefice.
Astfel, îngrijirea sănătății copiilor în sezonul rece, printr-o alimentație sănătoasă, igienă riguroasă, activitate fizică și vizite regulate la medic, poate contribui semnificativ la întărirea imunității și prevenirea bolilor specifice acestui sezon.