Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cele mai bune alimente bogate în calciu, care nu sunt lactate, potrivit dieteticienilor

    30/01/20254 Mins Read51
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Este posibil să vă satisfaceți nevoile de calciu fără a consuma lactate. Nu este un secret faptul că un pahar de lapte este o sursă excelentă de calciu și poate contribui la sănătatea generală a oaselor. Dar pentru cei care sunt intoleranți la lactoză, vegani sau pur și simplu preferă să nu consume lactate, există o mulțime de alte alimente bogate în calciu care pot face parte dintr-un model alimentar sănătos. Potrivit EatingWell, numite alimente conservate, cum ar fi peștele sau fasolea, precum și băuturile îmbogățite, sunt o sursă de calciu pentru a vă ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice.

    Calciul este o componentă structurală a organismului. Acesta joacă un rol important în funcționarea vaselor de sânge, a mușchilor și a nervilor, precum și în secreția hormonală. Aproximativ 98% din calciul din organism este stocat în oase, iar oasele sunt într-un proces constant de descompunere și reconstrucție. Din acest motiv, este important să consumați suficient calciu pentru a menține rezistența oaselor, în special pe măsură ce îmbătrâniți.

    Lipsa unui aport suficient de calciu în alimentație poate slăbi oasele și vă poate expune unui risc mai mare de osteoporoză, o afecțiune care afectează 1 din 5 femei cu vârsta de peste 50 de ani.2 Includerea calciului în alimentație pe tot parcursul vieții poate reduce incidența oaselor fragile și rupte mai târziu în viață.

    Cele mai bune 7 alimente bogate în calciu care nu sunt lactate

    Deși alimentele lactate sunt unele dintre cele mai importante surse de calciu, există o mulțime de modalități de a obține calciu în afara alimentelor lactate. Iată câteva dintre cele mai bune alimente bogate în calciu care nu sunt lactate.

    1. Suc de portocale fortificat

    120 ml = 172 mg calciu (13% din doza silnică recomandată)

    Sucul de portocale 100% este făcut doar din portocale, fără adaos de zahăr. Majoritatea mărcilor de suc de portocale sunt fortificate cu calciu, ceea ce înseamnă că nutrientul este adăugat în produsul finit. În plus, sucul de portocale este o bună sursă de hesperidină, un antioxidant antiinflamator.

    2. Sardine la conservă

    110 grame = 432 mg calciu (33%)

    Surprinzător, calciul din sardinele la conservă provine din oasele peștelui, înmuiate în timpul procesului de conservare și complet comestibile. Sardinele sunt, de asemenea, o bună sursă de acizi grași omega-3, care pot adăuga efecte antiinflamatorii.

    3. Lapte de migdale nesărat

    120 ml = 224 mg calciu (17%)

    Laptele de migdale este un lapte vegetal ușor care este adesea fortificat cu calciu. Versiunea nesărată combină migdale și apă, și un pahar are doar 40 de calorii.

    4. Somon la conservă

    110 grame = 248 mg calciu (19%)

    Dacă somonul crud este prea scump sau neatrăgător pentru a fi gătit, varietatea conservată are multă nutriție de oferit. Ca și sardinele, somonul la conservă include oasele înmuiate pentru un plus de calciu și are, de asemenea, mulți acizi grași omega-3 și proteine.

    5. Tofu

    un sfert de bucată = 163 mg calciu (13%)

    Tofu este o bună sursă de calciu și proteine vegetale. Deoarece are un gust mai blând de unul singur, tofu preia gustul oricărei marinade sau sos și poate transforma mâncarea în diferite gusturi și texturi.

    6. Lapte de soia fortificat

    120 ml = 150 mg calciu (12%)

    Laptele de soia se remarcă ca unul dintre singurele băuturi pe bază de plante care are o cantitate comparabilă de proteine cu laptele de vacă. Deși nu toți nutrienții pe care îi conține sunt comparabili cu un pahar de lapte de vacă, nutriția din laptele de soia este robustă și o opțiune bună pentru cei care urmează o dietă vegană sau care nu consumă lactate.

    7. Fasole albă

    1 cană = 191 mg calciu (15%)

    Fasolea albă, precum cannellini sau fasolea mare nordică, are o cantitate substanțială de calciu. De asemenea, sunt o sursă puternică de fibre, care ajută la digestie, sănătatea intestinului, sănătatea inimii și longevitate.

    Articole asemănătoare

    Muncă 14/06/2025

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Gastronomie 14/06/2025

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.056 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025687 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Muncă 14/06/20257 Mins Read0 Views

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Radu Budan, un atlet originar din R. Moldova, a găsit echilibrul între sportul de performanță…

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Moldoveanul care a alergat 5000 de kilometri în 47 de zile: „Trebuie să treci la următorul nivel, să te întreci pe tine însuți, permanent”

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.