Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cele mai bogate alimente în vitamina K, esențiale pentru un stil de viață sănătos

    17/10/20245 Mins Read11
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Toată lumea știe că o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, este cheia unui stil de viață sănătos. Dar despre unele vitamine auzim mai des vorbindu-se, decât despre altele. Știm despre vitamina C că ne ajută la sistemul imunitar, despre vitamina D că ajută la fixarea calciului, dar despre vitamina K am auzit vorbindu-se prea puțin. Ei bine, este la fel de importantă. Ajută la coagularea sângelui și ajută la formarea oaselor, potrivit Parade.

    Cei doi compuși cei mai des întâlniți sunt vitamina K1, cunoscută și sub numele de filochinonă, care se găsește în legumele cu frunze verzi și vitamina K2 sau menachinona, care se găsește în carne, ouă și brânzeturi. Este o vitamină solubilă în grăsimi pe care organismul o stochează în ficat și în alte țesuturi ale corpului, cum ar fi creierul, oasele și inima.

    Deși este disponibilă sub formă de suplimente, nutriționiștii și experții în sănătate recomandă creșterea aportului de alimente bogate în vitamina K.

    Care sunt beneficiile vitaminei K

    Este cel mai bine cunoscută drept „vitamina de coagulare”, deoarece joacă un rol esențial în coagularea sângelui, spune Anna Taylor, dietetician înregistrat la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland.

    „Protrombina este o proteină din plasmă care ajută la coagularea sângelui. Această proteină depinde de vitamina K pentru a funcționa. Sângele va dura mai mult să se coaguleze pentru persoanele cu deficiență, ceea ce duce la vânătăi și probleme de sângerare”, explică ea.

    Este, de asemenea, esențială pentru metabolismul osos. Aportul adecvat, împreună cu calciul și vitamina D, susțin sănătatea oaselor. Taylor spune că lipsa suficientă de vitamina K ar putea duce la osteoporoză.

    De asemenea, s-a demonstrat că aceasta reduce riscul de a avea COVID-19 sever, spune dr. Linda Anegawa, medic dublu certificat în medicină internă și medicina obezității și director medical la platforma virtuală de sănătate PlushCare.

    Alimente bogate în vitamina K

    Este solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că este cel mai bine absorbită de organism atunci când este consumată cu grăsimi, spune Taylor. „Pentru persoanele care încearcă să-și mărească aportul, includeți puțină grăsime sănătoasă – cum ar fi somonul, nucile sau uleiul de măsline – în aceeași masă ca și legumele cu frunze verzi,” explică Taylor.

    Aportul adecvat de vitamina K este de 120 micrograme (mcg) pe zi pentru bărbați și 90 mcg pentru femei. Iată 11 alimente pe care ar trebui să le adăugați în dietă:

    1. Natto (boabe de soia fermentate)

    Acest fel de mâncare japonez făcut din boabe de soia fermentate este foarte sănătos, spune Taylor. Doar 100 de grame conțin 850 mcg de vitamina K. Cercetările arată că consumul regulat de natto oferă beneficii pentru sănătatea oaselor bărbaților în vârstă.

    1. Spanacul

    O cană de spanac crud conține 145 mcg de vitamina K. Spanacul conține și o mulțime de alți nutrienți, cum ar fi potasiu, vitamina C și fier. Folosiți aceste frunze verzi ca bază de salată sau gătiți-l ca o garnitură pentru un plus de nutrienți

    1. Kale

    Kale este o altă legumă cu frunze de adăugat la dietă. O cană de kale crudă vă va oferi 113 mcg de vitamina K.

    1. Broccoli

    Indiferent dacă îl gătiți la abur, îl prăjiți sau îl fierbeți ori coaceți, broccoli este recomandat și sănătos O jumătate de cană de broccoli fiert conține 110 mcg de vitamina K. Asigurați-vă că includeți tulpinile și frunzele împreună cu buchețele pentru o doză suplimentară de filochinonă.

    1. Soia

    Boabele de soia sunt o altă sursă excelentă  de proteine ​​și fibre și o sursă bună de acizi grași omega-3. O jumătate de cană de boabe de soia prăjite conține 43 mcg de vitamina K, iar o jumătate de cană de edamame congelat are 21 mcg.

    1. Uleiuri de soia și canola

    Deoarece vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, o găsim în ulei de soia sau canola. O altă opțiune este să aruncați o salată într-un dressing făcut din aceste uleiuri. O singură lingură de ulei de soia conține 25 mcg, iar o lingură de ulei de canola are 10 mcg din această vitamină.

    1. Ulei de măsline

    Uleiul de măsline este o grăsime sănătoasă care poate crește absorbția corpului de vitamina K atunci când este asociată cu alte alimente bogate în vitamina, cum ar fi broccoli sau varza kale. O lingură de ulei de măsline conține 8 mcg de vitamina K.

    1. Semințe de pin

    Semințele de pin sunt o sursă bogată a acestei vitamine. 30 de grame de semințe de pin conțin 15 mcg de vitamina K. Nucile de caju sunt, de asemenea, surse bune de vitamina K.

    1. Salată verde

    Salata romană, salata verde și roșie oferă 100 mcg până la 126 mcg de vitamina K, în funcție de soi. Aceasta echivalează cu cea mai mare parte din valoarea zilnică a vitaminei. Așadar, adăugați o salată secundară la majoritatea meselor, în special una cu un dressing făcut din ulei de măsline sau de soia.

    1. Dovleac

    Acest produs de toamnă este o sursă bună de vitamina K. O jumătate de cană de dovleac conservat conține 20 mcg de nutrient.

    Puteți consuma prea multă vitamina K?

    Este greu să obțineți prea multă vitamina K, iar toxicitatea ei este rară, spune Anegawa. Acest lucru se datorează faptului că aceasta, spre deosebire de alte vitamine solubile în grăsimi, este descompusă rapid de către organism, deci este puțin probabil să atingă niveluri toxice, spune Taylor. Dar, unii oameni trebuie să-și urmărească aportul de vitamină. De exemplu, vitamina poate interfera cu efectele anumitor medicamente anticoagulante, cum ar fi warfarina, mai spune Taylor.

    De asemenea, persoanele cu unele boli ale ficatului și vezicii biliare pot fi expuse riscului de deficiență de vitamina K, spune Anegawa. Luarea de antibiotice poate provoca, de asemenea, deficiență, deoarece medicamentele pot afecta bacteriile intestinale, ceea ce poate împiedica reciclarea acestei vitamine în organism.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    RECOMANDATE 12/05/2025

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.074 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025248 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Mediu 12/05/20252 Mins Read7 Views

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

     Plantele aromatice se încadrează bine în spații mici, tocmai de aceea, dacă trăiești la bloc,…

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Conservarea căpșunilor: 5 moduri de a le consuma tot anul

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.