Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Sănătate

    Ce trebuie să știți despre rezistența la antibiotice și ce reguli trebuie respectate pentru a combate acest fenomen – „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”

    23/08/20244 Mins Read1
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ultimele date ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) privind situația actuală a rezistenței antimicrobiene arată că cele mai frecvent întâlnite bacterii, care stau la baza dezvoltării afecțiunilor precum pneumonia, meningita ș.a., prezintă o rezistență majoră la antibiotice.

    Conștientizarea și înțelegerea fenomenului rezistenței antimicrobiene (RAM), prin intermediul campaniei globale „Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene”, facilitează respectarea bunelor practici în rândul publicului larg și a factorilor de decizie în reducerea apariției și răspândirii în continuare a RAM. Tema campaniei pentru al optulea an consecutiv este „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”

    Utilizarea antimicrobienelor în exces – printre cauzele primare ale rezistenței la antibiotice 

    RAM este abilitatea unui microorganism (cum ar fi bacteriile, virusurile și unii paraziți) de a stopa un agent antimicrobian (cum ar fi antibiotice, antivirale și medicamente antimalarice) să influențeze acest microorganism. Drept rezultat, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat.

    Vadim Rață, medic specialist în cadrul secției „Supraveghere epidemiologică a infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistenței microbiene” din cadrul ANSP, menționează că administrarea în exces a antibioticelor sunt printre cauzele de bază care duc la dezvoltarea RAM.

     

    Vadim Rață, medic specialist în cadrul secției „Supraveghere epidemiologică a infecțiilor asociate asistenței medicale și rezistenței microbiene” din cadrul ANSP

    „Cauzele primare ale fenomenului de rezistență antimicrobiană sunt diverse, dar cele primordiale sunt:

    • utilizarea antimicrobienelor în exces, mai exact, în cazul oricărei infecții sau boli. Antibioticele trebuie utilizate doar în cazul în care există infecții bacteriene și/sau când avem făcută o antibioticogramă;
    • nefinalizarea tratamentului cu antibiotice tot poate duce la rezistența față de ele (după 3-4 zile de administrare a antimicrobienelor, pacientul observă o îmbunătățire a stării de sănătate și abandonează tratamentul);
    • eliberarea fără rețetă a antibioticelor rămâne a fi o problemă stringentă atât la insistența pacienților, cât și la indulgența farmaciștilor și a medicilor;
    • în general, utilizarea antimicrobienelor, în sfera veterinară, în calitate de stimulent de creștere pentru animale, indirect, de asemenea, influențează apariția fenomenului de rezistență antimicrobiană”, explică Vadim Rață.

    „Răcelile simple, gripa, chiar și Covid-19, nu necesită tratament cu antibiotice”

    Specialistul menționează că RAM a înregistrat o evoluție în ultimii ani, în special în contextul pandemiei de coronavirus. „Cu părere de rău, în perioada inițială a pandemiei, schemele de tratament ale Covidului includeau pe scară largă antibioticele, fiindcă era o infecție nouă și nu se cunoștea, încă, prin ce modalitate poate fi tratată. Ulterior, a fost stabilit protocolul clinic național, care prevede, strict, cum și când este indicat un antibiotic, de ex. pneumonia asociată infecției Covid-19”, afirmă Vadim Rață.

    Conform medicului specialist din cadrul ANSP, microorganismele care dezvoltă afecțiuni precum pneumonia, meningita sau alte infecții la nivel pulmonar, sangvin etc. înregistrează o rezistență semnificativă la antibiotice.

    „Datele noastre, cele din anul 2021, arată că cele mai frecvente microorganisme (klebsiella, pseudomonas aeruginosa), care sunt cu precădere anaerobe (care sunt capabile să trăiască într-un mediu lipsit de oxigen, n.r.), prezintă o rezistență majoră la antibioticele de prima linie și, în unele cazuri, la antibioticele care sunt cunoscute drept „antibiotice de rezervă” sau carbapenem (sunt singurele antibiotice care mai pot da rezultate la tratarea infecțiilor cu bacterii rezistente la toate celelalte antibiotice, n.r.)”.

    Vadim Rață menționează că o bună parte dintre viruși sau afecțiuni virale nu au nevoie de un tratament antibiotic. „Răcelile simple, gripa, chiar și Covid-19, respectiv, toate infecțiile virale provocate de diverși enteroviruși, adenoviruși, nu necesită tratament cu antibiotice. În unele cazuri, este recomandată profilaxia cu antibiotice, așa cum ar fi infecția cu malarie, specifică pentru călătoriile în zonele endemice”, explică specialistul.

    Expertul din cadrul ANSP accentuează importanța administrării antibioticelor doar la indicația medicului.

    „Tratamentul trebuie să fie luat complet, iar în cazul în care rămân pastilele de antibiotice, acestea trebuie considerate a fi deșeuri și returnate la farmacii, nu aruncate în urna cu gunoi. În niciun caz, nu le vom administra ulterior sau nu le vom da rudelor, prietenilor pentru „tratament”. Pentru orice infecție bacteriană, este recomandat să realizăm o analiză de laborator, o antibioticogramă, care să arate la ce este sensibilă sau rezistentă bacteria pe care o tratăm”, afirmă Vadim Rață.

    Efectele rezistenței la antibiotice la persoane:

    • Infecțiile au o evoluție mai gravă;
    • Spitalizare de lungă durată;
    • Timp îndelungat pentru recuperare;
    • Costuri suplimentare pentru tratament și recuperare;
    • Eșecul terapeutic;
    • Decese din cauza lipsei posibilității de tratament.

    Efectele RAM asupra sistemului medical și social (în general, acest fenomen este cumulativ):

    • Cauzarea sechelelor, dizabilității și, în cel mai rău caz, a deceselor cauzate de eșecul terapeutic;
    • Lipsa posibilității de tratament pentru infecții bacteriene simple, comune;
    • Povară pentru sistemele de sănătate, mai ales în țările cu venit mic și mijlociu unde măsurile de prevenire și control a infecțiilor lasă de dorit;
    • Pierderi financiare enorme (potrivit unor studii, până în 2050 RAM va reduce PIB-ul anual global cu 3,8%);
    • Costuri financiare adiționale pentru elaborarea antibioticelor noi.

    Otilia Meica

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 19/05/2025

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    RECOMANDATE 19/05/2025

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Gastronomie 19/05/2025

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Populare în ultima lună
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025123 Views
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025113 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025108 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 19/05/20253 Mins Read26 Views

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire.…

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate

    Cât îndulcitor pui în loc de zahăr? Recomandări

    Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei

    Cele mai populare

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.