Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Câte ouă am voie să mănânc pe zi? Precizările cercetătorilor de la Harvard

    15/11/20243 Mins Read16
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ouăle reprezintă un aliment esențial, în special la micul dejun, fiind consumate pe scară largă la nivel global. Acestea sunt o sursă importantă de proteine, contribuind la furnizarea de nutrienți esențiali și inducând o senzație de sațietate. Cu toate acestea, deși sunt benefice pentru sănătate și delicioase, consumul excesiv de ouă poate avea efecte secundare semnificative.

    G4Food.ro scrie că consumul de prea multe ouă poate duce la probleme digestive, cum ar fi dureri de stomac, la unele persoane. Unii oameni se confruntă, de asemenea, cu indigestie, gaze și balonare. Persoanele care sunt intolerante la ouă pot avea mai multe probleme gastrointestinale, așa că ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă. De asemenea, puteți prezenta simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS), cum ar fi diareea. În plus, consumul de ouă împreună cu alte alimente bogate în grăsimi poate declanșa constipația, așa că este mai bine să vă limitați aportul.

    Reacțiile alergice pot fi declanșate de abuzul de ouă

    Știați că ouăle sunt unul dintre cele mai frecvente alimente care cauzează alergii? Da, oul poate provoca reacții alergice, inclusiv anafilaxie severă. Dacă aveți orice simptome, cum ar fi urticarie, umflare, erupție cutanată, eczemă, simptome gastro-intestinale, dificultăți de respirație, ochi roșii sau lăcrimați, congestie nazală, amețeli sau constricție în piept, mergeți imediat la medic. Evitați ouăle dacă ați avut vreodată alergii după ce ați mâncat acest aliment.

    Ouăle insuficient preparate vă pot infecta cu salmonella

    Ouăle crude sau insuficient fierte pot prezenta riscul de infecții cu salmonella, care poate provoca simptome precum greață, vărsături, diaree și dureri de stomac. Această bacterie este răspândită, de obicei, la ouă prin găini și alte păsări de curte. Acest lucru este mai frecvent atunci când ouăle nu sunt manipulate, depozitate sau gătite corespunzător.

    Ouăle pot crește colesterolul

    Ouăle conțin colesterol alimentar, care poate crește nivelul de colesterol din sânge, la unii oameni. Se crede că un ou mare are 186 de miligrame de colesterol, care se găsește în principal în gălbenuș. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că ouăle nu cresc atât de mult colesterolul „rău” LDL, ci cresc mai mult colesterolul „bun” HDL. Deci, o persoană cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să evite să mănânce prea multe ouă în fiecare zi. Cu toate acestea, o persoană cu un nivel de colesterol normal și care nu prezintă risc de boli de inimă poate mânca ouă, dar cu moderație.

    Riscul la diabet

    În timp ce ouăle sunt un aliment hrănitor care conține mai multe vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, ele conțin și biotină, care este importantă pentru producția de insulină. Consumul moderat de ouă poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge, dar un consum prea mare poate crește riscul de a dezvolta diabet. Un studiu publicat în revista Diabetes Care a constatat că bărbații care consumau șapte sau mai multe ouă pe săptămână aveau un risc cu 58% mai mare de diabet de tip 2, iar femeile aveau un risc cu 77% mai mare, în comparație cu persoanele care nu consumau ouă.

    Câte ouă trebuie să mâncăm?

    Conform datelor de la Harvard Medical School, o persoană sănătoasă nu va risca nimic dacă mănâncă până la șapte ouă pe săptămână. Cu toate acestea, persoanele cu niveluri ridicate de colesterol ar trebui să-și limiteze aportul la 2-3 ouă pe săptămână, iar persoanele cu afecțiuni cardiace nu ar trebui să mănânce mai mult de 3-4 ouă pe săptămână. Persoanele cu diabet ar trebui, de asemenea, să-și limiteze aportul la 5 ouă pe săptămână. Deci, câte ouă puteți mânca depinde de diferiți factori.

    Articol preluat. Sursă: G4Food.ro/healthdshots.com
    câte oău trebuie să mâncăm

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.