În cadrul unui studiu recent, care a examinat compoziția tampoanelor, cercetătorii au găsit în aceste produse de igienă metale grele, toxice pentru organism, precum plumb sau arsenic. Tampoanele se numără printre cele mai populare produse folosite în timpul menstruației la nivel global. Există din anii 1930 și sunt în continuare o opțiune preferată de până la 80% dintre femeile din întreaga lume.
Cu toate acestea, s-au realizat foarte puține investigații pentru a descoperi posibile substanțe care contaminează tampoanele și care ar putea fi un risc asupra sănătății. Noul studiu le poate face pe multe femei care le folosesc să se întrebe dacă sunt cu adevărat sigure.
Cercetarea recentă realizată la Universitatea Berkeley a descoperit că multe dintre tampoanele de pe piață, inclusiv cele organice și non-organice, pot conține metale toxice, precum plumb sau arsenic. Oamenii de știință au analizat branduri de tampoane vândute în Statele Unite și în Europa.
„Unele tampoane aveau o concentrație mai mare a unui metal și mai scăzută a altuia. Nu a existat un tampon anume pe care l-am testat și care să fi avut o concentrație scăzută a tuturor acestor metale”, a declarat pentru Today Dr. Jenni A. Shearston, coordonatoarea studiului.
Ea a dezvăluit că a început să analizeze tampoanele după ce a descoperit împreună cu colegii ei că există foarte puține informații despre compoziția lor în literatura științifică, acesta fiind primul studiu care analizează compoziția tampoanelor.
„În mod istoric a existat acest tabu cu privire la menstruație, iar asta are un impact nu numai la nivel social. Afectează și cercetarea științifică și cred că este unul dintre motivele pentru care nu avem atât de multe studii efectuate asupra produselor menstruale”, consideră Dr. Shearston.
Medicul Mitchell Kramer, șeful departamentului de obstetrică și ginecologie din cadrul spitalului Huntington Northwell Health din New York, SUA, a declarat pentru publicația citată că studiu respectiv este unul revoluționar și arată necesitatea ca producătorii de tampoane să-și testeze mai bine produsele.
Shearston, coordonatoarea studiului, spune că în urma studiului nu s-a analizat dacă aceste metale grele ies din tampoane în timpul folosirii acestora.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 30 de tipuri diferite de tampoane, de la 14 branduri, pentru a stabili nivelul de metale din tampoane.
Au descoperit „concentrații măsurabile” din toate cele 16 metale pe care le-au căutat – inclusiv unele toxice așa cum sunt plumbul și arsenicul – în toate tampoanele testate.
Totodată, specialiștii indică despre păstrarea calmului în ceea ce ține de subiectul respectiv.
„Oamenii nu trebuie să se panicheze. Nu am stabilit că aceste produse sunt periculoase sau duc la îmbolnăvirea gravă a oamenilor. Nu cred că este cazul. Consider că nivelul acestor metale grele este foarte mic. Facem un experiment. De asemenea, testăm tampoanele, exact aceleași produse, pentru prezența altor substanțe chimice”, mai spune Karmer.
Potrivit Refinery29, cercetătorii consideră că metalele ar putea ajunge în tampoane prin intermediul bumbacului contaminat sau unele metale ar putea fi adăugate intenționat în timpul procesului de producție pentru a albi materialele sau ca agenți antibacterieni, de exemplu.
Toate tampoanele testate conțineau într-o oarecare măsură metale toxice, inclusiv cele care susțineau că sunt „non-toxice” și organice. Acestea conțineau mai mult arsenic decât tampoanele convenționale.
„Sper că asta să le demonstreze oamenilor că organic nu înseamnă neapărat mai bun, în special în privința produselor pentru menstruație. Acest studiu nu ar trebui să fie motivul pentru care toate ne aruncăm tampoanele imediat, dar este important ca oamenii să decidă în cunoștință de cauză”, mai spune medicul.
Sursă articol: www.andreearaicu.ro