Un studiu publicat la 5 octombrie 2025 pe platforma ScienceDirect arată că formele de copt din silicon, deși apreciate pentru suprafața antiaderentă și întreținerea facilă, pot elibera în timpul coacerii substanțe potențial nocive în alimente și în aerul din interiorul casei.
Recipientele de silicon testate în cadrul studiului dat au fost produse în mare parte în China, fiind identificați „25 de siloxani ciclici (D3–D27)”. Migrarea siloxanilor are loc în principal prin contact direct între materialul din silicon și aliment.
Studiul a măsurat pentru prima dată eliberarea în aer a siloxanilor ciclici mai grei (D10–D16) în timpul coacerii cu vase din silicon, confirmând că aceștia se acumulează în aer pe durata procesului. După coacere, nivelurile de siloxani scad, procesul fiind mai rapid în condiții de ventilare ridicată. Expunerea repetată la coacere reduce treptat migrația în alimente și acumularea în aer, cu compușii mai grei persistenți mai mult timp.
Copiii mici sunt cei mai expuși la siloxani prin inhalare, pe baza raportului dintre rata de inhalare și greutatea corporală, se arată în studiu.
În lipsa datelor toxicologice privind siloxanii cu lanț lung, riscurile acestora pentru sănătatea umană nu au putut fi evaluate. Concluziile studiului subliniază necesitatea urgentă de a realiza cercetări suplimentare asupra toxicității acestor compuși pentru a permite o evaluare corectă a riscurilor.