Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cât de periculoși sunt pentru sănătate cartofii verzi. Sfaturi de depozitare și preparare

    07/02/20253 Mins Read38
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu toții ne bucurăm de o porție de cartofi prăjiți sau gătiți în orice alt mod, fiind unul dintre cele mai versatile alimente. Însă atunci când vedem cartofi verzi, acele pete de altă nuanță pe coaja cartofului, primul impuls este să-l aruncăm. Nu știm dacă e sigură pentru consum. Specialiștii au explicat pentru The Spruce Eats de ce se înverzesc cartofii și dacă e sigură sau nu pentru consum acea parte.

    Cartofii sunt legume-rădăcinoase care cresc sub pământ, deci nu sunt expuși foarte mult la lumină. Potrivit lui Kali Kniel, doctor în științe și profesor de siguranță microbiană a alimentelor la Universitatea din Delaware, expunerea la lumină poate crește concentrația de clorofilă în cartofi, ceea ce le face coaja să capete o tentă verde.

    În cazul cartofilor, această nuanță verde poate indica și o creștere a unui compus natural numit solanină, un tip de glicoalcaloid. „Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă ca aceștia să fie depozitați la întuneric și feriți de lumină”, spune Kniel.

    În natură, acești compuși joacă un rol important, protejând plantele de fungi și insecte. Însă, dacă mănânci un cartof care a dezvoltat acești compuși protectori, este posibil să observi un gust amar – ceea ce este deja un motiv suficient pentru a te gândi de două ori înainte de a-l găti.

    Este sigur să mănânci cartofi verzi?

    Da, dar cu câteva precauții. Departamentul Agriculturii din SUA recomandă să nu consumi partea verde a cartofilor, însă nu este necesar să arunci întregul cartof. În schimb, Kniel sugerează să tai partea verde și să continui să gătești rețeta ta. Teoretic, consumul unei cantități mari de coajă verde ar putea provoca probleme de sănătate. Kniel explică faptul că ingerarea unei doze mari de glicoalcaloizi poate duce la simptome gastrointestinale, precum greață, vărsături și diaree – însă este un scenariu puțin probabil, deoarece ar trebui să consumi o cantitate foarte mare de cartofi verzi pentru ca acest lucru să se întâmple.

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că cea mai mică doză la care apar efecte nedorite este de 1 mg de glicoalcaloizi per kilogram de greutate corporală pe zi. Așadar, dacă ai o greutate de 80 kg, ar trebui să consumi 80 mg de glicoalcaloizi pe zi (o cantitate foarte mare de cartofi verzi) pentru a observa orice simptome gastrointestinale – și chiar mai mult pentru a te îmbolnăvi grav.

    În plus, te poți proteja de eventualele efecte negative. „Riscul de a consuma solanină poate fi redus simplu prin curățarea de coajă a cartofilor, iar apoi este redus și mai mult prin prepararea termică”, explică Kniel.

    Cum să depozitezi corect cartofii

    Pentru a preveni înverzirea cartofilor – și pentru a-i păstra proaspeți mai mult timp – Kniel recomandă depozitarea lor într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină, cum ar fi un raft din cămară sau un spațiu de depozitare din garaj sau pivniță.

    Spălarea cartofilor înainte de depozitare poate favoriza dezvoltarea microbilor și crește riscul de îmbolnăvire. În schimb, este mai bine să îi ștergi ușor cu o cârpă sau un prosop de hârtie și să îi speli doar înainte de a-i găti – asigurându-te că verifici orice pete verzi în acest proces.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Odihnă 09/11/2025

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    RECOMANDATE 09/11/2025

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    Cultură 09/11/2025

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Populare în ultima lună
    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național
    08/11/20259.630 Views
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.979 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20256.496 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.359 Views
    Recomandate
    Odihnă 09/11/20252 Mins Read24 Views

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Pentru mulți părinți, ora cinei se transformă într-o adevărată provocare: farfurii împinse, plângeri și negocieri…

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Cum alegem un cașcaval de calitate? Explicațiile nutriționistei

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Copilul refuză mâncarea? 6 pași cum să transformi prepararea mesei într-un moment plăcut

    Micul dejun: cea mai importantă masă a zilei sau doar un mit?

    (VIDEO) Romi, fetița din Uganda care vorbește fluent româna. Tânăra din R. Moldova care a filmat clipurile virale povestește despre călătoria în Africa

    Cele mai populare

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.