Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cât de periculoși sunt pentru sănătate cartofii verzi. Sfaturi de depozitare și preparare

    07/02/20253 Mins Read40
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cu toții ne bucurăm de o porție de cartofi prăjiți sau gătiți în orice alt mod, fiind unul dintre cele mai versatile alimente. Însă atunci când vedem cartofi verzi, acele pete de altă nuanță pe coaja cartofului, primul impuls este să-l aruncăm. Nu știm dacă e sigură pentru consum. Specialiștii au explicat pentru The Spruce Eats de ce se înverzesc cartofii și dacă e sigură sau nu pentru consum acea parte.

    Cartofii sunt legume-rădăcinoase care cresc sub pământ, deci nu sunt expuși foarte mult la lumină. Potrivit lui Kali Kniel, doctor în științe și profesor de siguranță microbiană a alimentelor la Universitatea din Delaware, expunerea la lumină poate crește concentrația de clorofilă în cartofi, ceea ce le face coaja să capete o tentă verde.

    În cazul cartofilor, această nuanță verde poate indica și o creștere a unui compus natural numit solanină, un tip de glicoalcaloid. „Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă ca aceștia să fie depozitați la întuneric și feriți de lumină”, spune Kniel.

    În natură, acești compuși joacă un rol important, protejând plantele de fungi și insecte. Însă, dacă mănânci un cartof care a dezvoltat acești compuși protectori, este posibil să observi un gust amar – ceea ce este deja un motiv suficient pentru a te gândi de două ori înainte de a-l găti.

    Este sigur să mănânci cartofi verzi?

    Da, dar cu câteva precauții. Departamentul Agriculturii din SUA recomandă să nu consumi partea verde a cartofilor, însă nu este necesar să arunci întregul cartof. În schimb, Kniel sugerează să tai partea verde și să continui să gătești rețeta ta. Teoretic, consumul unei cantități mari de coajă verde ar putea provoca probleme de sănătate. Kniel explică faptul că ingerarea unei doze mari de glicoalcaloizi poate duce la simptome gastrointestinale, precum greață, vărsături și diaree – însă este un scenariu puțin probabil, deoarece ar trebui să consumi o cantitate foarte mare de cartofi verzi pentru ca acest lucru să se întâmple.

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că cea mai mică doză la care apar efecte nedorite este de 1 mg de glicoalcaloizi per kilogram de greutate corporală pe zi. Așadar, dacă ai o greutate de 80 kg, ar trebui să consumi 80 mg de glicoalcaloizi pe zi (o cantitate foarte mare de cartofi verzi) pentru a observa orice simptome gastrointestinale – și chiar mai mult pentru a te îmbolnăvi grav.

    În plus, te poți proteja de eventualele efecte negative. „Riscul de a consuma solanină poate fi redus simplu prin curățarea de coajă a cartofilor, iar apoi este redus și mai mult prin prepararea termică”, explică Kniel.

    Cum să depozitezi corect cartofii

    Pentru a preveni înverzirea cartofilor – și pentru a-i păstra proaspeți mai mult timp – Kniel recomandă depozitarea lor într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină, cum ar fi un raft din cămară sau un spațiu de depozitare din garaj sau pivniță.

    Spălarea cartofilor înainte de depozitare poate favoriza dezvoltarea microbilor și crește riscul de îmbolnăvire. În schimb, este mai bine să îi ștergi ușor cu o cârpă sau un prosop de hârtie și să îi speli doar înainte de a-i găti – asigurându-te că verifici orice pete verzi în acest proces.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/20251.660 Views
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.158 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/20251.027 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025344 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read125 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.