Proteinele servesc ca element de construcție pentru oase, mușchi, cartilaj, piele și sânge. De asemenea, joacă un rol important în producerea de enzime, hormoni și vitamine. Carnea de pui și vită sunt două dintre cele mai populare surse de proteine. Carnea de vită oferă puțin mai multe proteine și fier, în timp ce puiul este adesea mai scăzut în grăsimi saturate, scrie Health.
Proteinele de origine animală, inclusiv cele de pui și carne de vită, sunt considerate proteine complete, deoarece conțin aminoacizi esențiali (blocuri proteice) pe care organismul nu îi poate produce.
Care este mai sănătoasă?
Alegerea între pui sau carne de vită depinde în cele din urmă de obiectivele de sănătate, fie că este vorba de a mânca mai puține grăsimi saturate sau de a crește aportul de fier. Ambele opțiuni sunt surse excelente de proteine care oferă diferiți nutrienți pentru a susține sănătatea generală.
Carnea roșie precum carnea de vită are în general mai multe grăsimi saturate, ceea ce poate crește colesterolul și riscul de boli de inimă. Sursele de proteine slabe pot ajuta la reducerea aportului de grăsimi saturate. Alegeți carne de pui fără piele sau bucăți slabe de vită etichetate „mușchi” sau „fileu”.
Pe lângă proteine, fierul este un alt nutrient cheie găsit în alimentele de origine animală. Ajută la formarea hemoglobinei, proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în întregul corp. Fierul susține, de asemenea, creșterea, funcționarea creierului și producția de hormoni.
O porție gătită de 100 de grame de carne de vită slabă de calitate superioară și aceeași porție de piept de pui fără piele oferă:
Carne de vită, calitate superioară, curățată de grăsimi |
Piept de pui | |
Calorii | 207 | 165 |
Proteine | 36,1 g | 31 g |
Grăsimi totale | 5,8 g | 3,57 g |
Grăsimi saturate | 1,99 g | 1,01 g |
Fier | 3,32 mg | 1, 04 mg |
Zinc | 4,56 mg | 1 mg |
Seleniu | 33 mg | 27,6 mg |
Riboflavină | 0,25 mg | 0,114 mg |
Niacină | 3,81 mg | 13,7 mg |
Vitamina B6 | 0,28 mg | 0,6 mg |
Care are mai multe proteine?
Carnea de vită are cu aproximativ 5 grame mai multe proteine decât carnea de pui într-o porție de 100 de grame. Deși această diferență poate părea mică, ar putea fi un factor decisiv dacă vă concentrați pe un aport mai mare de proteine. Consumul suficient de proteine este important pentru menținerea mușchilor, în special pentru persoanele active, și poate ajuta la promovarea senzației de sațietate după mese. Atât carnea de vită, cât și cea de pui sunt surse complete de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur.
Idei de prânz pentru pui și carne de vită
Iată câteva modalități simple de a încorpora carnea de pui sau de vită în mese de prânz echilibrate și nutritive pe care le puteți lua la pachet sau le puteți prepara acasă:
- Adăugați piept de pui la paste din grâu integral împreună cu verdețuri amestecate, roșii cherry, castraveți, avocado;
- Faceți un sandwich cu pâine integrală, felii de pui sau vită, salată, roșii și ceapă
- Prăjiți fâșii de carne slabă de vită și legume amestecate (proaspete sau congelate) cu usturoi, ghimbir, fulgi de chili și un strop de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu pentru o friptură rapidă
- Pregătiți ușor tacos cu carne de vită folosind carne de vită macinată slabă, tortilla din grâu integral, amestec de salată și salsa
- Rulați felii de pui sau de vită într-un wrap împreună cu frunze verzi, legume feliate și un dressing ușor sau hummus pentru un plus de aromă.