Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Carnea de pui sau vită: care este cea mai bună opțiune pentru prânz

    11/03/20253 Mins Read34
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Proteinele servesc ca element de construcție pentru oase, mușchi, cartilaj, piele și sânge. De asemenea, joacă un rol important în producerea de enzime, hormoni și vitamine. Carnea de pui și vită sunt două dintre cele mai populare surse de proteine. Carnea de vită oferă puțin mai multe proteine ​​și fier, în timp ce puiul este adesea mai scăzut în grăsimi saturate, scrie Health.

    Proteinele de origine animală, inclusiv cele de pui și carne de vită, sunt considerate proteine ​​complete, deoarece conțin aminoacizi esențiali (blocuri proteice) pe care organismul nu îi poate produce.

    Care este mai sănătoasă?

    Alegerea între pui sau carne de vită depinde în cele din urmă de obiectivele de sănătate, fie că este vorba de a mânca mai puține grăsimi saturate sau de a crește aportul de fier. Ambele opțiuni sunt surse excelente de proteine ​​care oferă diferiți nutrienți pentru a susține sănătatea generală.

    Carnea roșie precum carnea de vită are în general mai multe grăsimi saturate, ceea ce poate crește colesterolul și riscul de boli de inimă. Sursele de proteine ​​slabe pot ajuta la reducerea aportului de grăsimi saturate. Alegeți carne de pui fără piele sau bucăți slabe de vită etichetate „mușchi” sau „fileu”.

    Pe lângă proteine, fierul este un alt nutrient cheie găsit în alimentele de origine animală. Ajută la formarea hemoglobinei, proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în întregul corp. Fierul susține, de asemenea, creșterea, funcționarea creierului și producția de hormoni.

    O porție gătită de 100 de grame de carne de vită slabă de calitate superioară și aceeași porție de piept de pui fără piele oferă:

    Carne de vită,
    calitate superioară,
    curățată de grăsimi
    Piept de pui
    Calorii 207 165
    Proteine 36,1 g 31 g
    Grăsimi totale 5,8 g 3,57 g
    Grăsimi saturate 1,99 g 1,01 g
    Fier 3,32 mg 1, 04 mg
    Zinc 4,56 mg 1 mg
    Seleniu 33 mg 27,6 mg
    Riboflavină 0,25 mg 0,114 mg
    Niacină 3,81 mg 13,7 mg
    Vitamina B6 0,28 mg 0,6 mg
    Care are mai multe proteine?

    Carnea de vită are cu aproximativ 5 grame mai multe proteine decât carnea de pui într-o porție de 100 de grame. Deși această diferență poate părea mică, ar putea fi un factor decisiv dacă vă concentrați pe un aport mai mare de proteine. Consumul suficient de proteine este important pentru menținerea mușchilor, în special pentru persoanele active, și poate ajuta la promovarea senzației de sațietate după mese. Atât carnea de vită, cât și cea de pui sunt surse complete de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur.

    Idei de prânz pentru pui și carne de vită

    Iată câteva modalități simple de a încorpora carnea de pui sau de vită în mese de prânz echilibrate și nutritive pe care le puteți lua la pachet sau le puteți prepara acasă:

    • Adăugați piept de pui la paste din grâu integral împreună cu verdețuri amestecate, roșii cherry, castraveți, avocado;
    • Faceți un sandwich cu pâine integrală, felii de pui sau vită, salată, roșii și ceapă
    • Prăjiți fâșii de carne slabă de vită și legume amestecate (proaspete sau congelate) cu usturoi, ghimbir, fulgi de chili și un strop de sos de soia cu conținut scăzut de sodiu pentru o friptură rapidă
    • Pregătiți ușor tacos cu carne de vită folosind carne de vită macinată slabă, tortilla din grâu integral, amestec de salată și salsa
    • Rulați felii de pui sau de vită într-un wrap împreună cu frunze verzi, legume feliate și un dressing ușor sau hummus pentru un plus de aromă.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025995 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025468 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025209 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read15 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.