Atunci când vorbim despre cafeaua verde, ne-am gândi la un anumit tip, în realitate, este vorba, pur și simplu, de cafeaua brută. Când sunt recoltate, boabele sunt mici și verzi, apoi sunt supuse unui proces de prăjire care le conferă culoarea maro tipică pe care o știm cu toții, scrie cookist.it. Boabele sunt apoi măcinate pentru a obține amestecul care va fi folosit la prepararea băuturii clasice pe care suntem obișnuiți să o bem.
Cafeaua verde reprezintă, prin urmare, boabele care nu au fost supuse niciunui proces de prăjire.
Cum se obține cafeaua verde
Cafeaua este obținută printr-un proces format din mai multe etape: cultivare, maturare, recoltare, uscare și prăjire. Chiar și în cazul cafelei verzi, toate aceste etape sunt bine respectate, cu excepția prăjirii. Astfel, odată ce fructul este uscat, pulpa este îndepărtată, rămânând doar bobul, care în cazul cafelei verzi este lăsat crud.
Maroul mai mult sau mai puțin închis al boabelor de cafea este tocmai rezultatul procesului de prăjire. Boabele sunt fierte la o temperatură cuprinsă între 200 și 230 °C – sau, în cazul cafelei albe, la 170 °C și acest lucru duce la o transformare în ceea ce privește greutatea, volumul, umiditatea și aroma. Tocmai aceasta din urmă depinde de gradul și timpul de prăjire, rezultând o cafea mai mult sau mai puțin amară, dulce, acră etc. Lipsa prăjirii și, prin urmare, delimitarea de aroma puternică și intensă tipică acestei băuturi, conferă cafelei crude o aromă mult mai delicată și mai ușoară.
Cantitatea de cofeină nu este afectată de acest proces: aceasta din urmă este prezentă în mod natural în cafea ca și în cacao sau în frunzele de ceai și, prin urmare, va fi prezentă în același mod atât în cafeaua prăjită, cât și în cea crudă.
Proprietăți și beneficii ale cafelei crude
Cafeaua verde, datorită prezenței ridicate de acid clorogenic și polifenoli, este un excelent antioxidant natural și are proprietăți antiinflamatorii remarcabile, care contribuie la prevenirea anumitor boli. De asemenea, conține o cantitate mare de vitamine și este bogată în calciu, magneziu, fosfor, zinc și minerale. În plus, în comparație cu cafeaua prăjită normală, aceasta are un pH mai puțin acid și, prin urmare, este recomandată în special celor care suferă de tulburări gastrointestinale, deoarece nu alterează mucoasa stomacului. Datorită prezenței cofeinei apoi, cafeaua verde, ca și cafeaua prăjită, ajută la menținerea activă și concentrată, poate fi folosită pentru a ajuta procesul digestiv și ca remediu pentru migrene.
Nu există indicații cu privire la categoria de persoane care ar trebui să evite sau să prefere cafeaua verde: există aceeași cantitate de cofeină în produsul final. Cu toate acestea, dacă este consumată în doze excesive, are aceleași contraindicații ca și cafeaua prăjită clasică: cofeina, în ciuda beneficiilor pe care le poate aduce, în cantități mari se poate dovedi nocivă pentru organismul nostru, motiv pentru care nu este recomandată celor care suferă de anxietate, hipertensiune, sindromul colonului iritabil și tulburări gastrointestinale în general. De asemenea, poate duce la alterarea stării de spirit și la o înrăutățire a tiparelor normale de somn. Prin urmare, este indicat să nu exagerați cu consumul acestei băuturi și mai ales să evitați să o consumați împreună cu cea tradițională.
De unde o cumpărați și cum s-o preparați
Cafeaua verde, spre deosebire de cafeaua prăjită, nu se vinde de obicei măcinată. Poate fi găsită în pliculețe sau boabe și poate fi cumpărată din magazinele naturiste, supermarketuri sau farmacii.
În cazul în care este cumpărată în pliculețe, aceasta trebuie înmuiată într-o cană cu apă fierbinte (de preferință la o temperatură care să nu depășească 80 °C) timp de aproximativ 5-10 minute și filtrată înainte de a fi consumată.
Dacă se cumpără în boabe, acestea trebuie mai întâi zdrobite. Amestecul rezultat se toarnă apoi în 150 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de aproximativ 10 minute, se strecoară printr-o sită și se servește.