Pe lângă faptul că este cunoscută pentru uleiul său esențial, bergamota este, de asemenea, utilizată pe scară largă în gastronomie, datorită profilului său organoleptic și virtuților sale nutritive, scrie cookist.it.
Din punct de vedere nutrițional, bergamota este un adevărat aliat al bunăstării. Fructul are aproximativ 80 la sută apă și furnizează în medie 42 kcal. Bogat în flavonoide, vitamina A și vitamina C, potasiu și magneziu, sucul său se mândrește cu proprietăți antioxidante (combate radicalii liberi), antiinflamatoare și digestive.
După cum informează site-ul Humanitas, studiile științifice au arătat că anumiți compuși prezenți în citrice acționează într-un mod similar statinelor, ajutând la reducerea colesterolului LDL (cel rău) și, în general, susțin sănătatea inimii, scăzând și trigliceridele. Esența se dovedește a fi un prieten al pielii, ca vindecător și reglator de sebum. Atenție, însă, la acțiunea sa bronzantă: este adevărat că uleiul de bergamotă stimulează producția de melanină, dar nu trebuie folosit ca o cremă de bricolaj, deoarece poate provoca reacții fototoxice odată cu expunerea la soare.
În comparație cu parfumul său citric, cu note florale, gustul bergamotei este acru și amar, ceea ce o face nepotrivită pentru consumul direct ca fruct de masă, dar perfectă ca ingredient. Deși istoric a fost mult mai exploatat în industria parfumurilor, sub formă de apă de toaletă și apă de colonie, avem de-a face cu un fruct redescoperit și exaltat în sfera culinară. Lichiorurile, cocktailurile și gemurile (pentru a le servi cu brânză sau pentru a umple tarte), de exemplu, sunt unele dintre cele mai populare preparate.
Foarte versatilă este coaja sa, care dă o notă originală unui risotto, de exemplu, rasă la suprafață, sau berilor artizanale, precum și sucul său, folosit pentru marinarea peștelui și a cărnii albe, dar și în sorbeturi. Câteva picături de esență sunt perfecte pentru aromatizarea cremelor, cum ar fi custardul, fără a uita că tocmai uleiul esențial este protagonistul Earl Grey, celebrul ceai englezesc pe care îl puteți savura într-o ceașcă sau cu care puteți prepara Earl Grey Tea Cake, un tort creativ și pitoresc.