Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Bergamota: care sunt proprietățile nutritive și utilizările culinare ale fructului

    01/05/20252 Mins Read17
    Sursa: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pe lângă faptul că este cunoscută pentru uleiul său esențial, bergamota este, de asemenea, utilizată pe scară largă în gastronomie, datorită profilului său organoleptic și virtuților sale nutritive, scrie cookist.it.

    Din punct de vedere nutrițional, bergamota este un adevărat aliat al bunăstării. Fructul are aproximativ 80 la sută apă și furnizează în medie 42 kcal. Bogat în flavonoide, vitamina A și vitamina C, potasiu și magneziu, sucul său se mândrește cu proprietăți antioxidante (combate radicalii liberi), antiinflamatoare și digestive.

    După cum informează site-ul Humanitas, studiile științifice au arătat că anumiți compuși prezenți în citrice acționează într-un mod similar statinelor, ajutând la reducerea colesterolului LDL (cel rău) și, în general, susțin sănătatea inimii, scăzând și trigliceridele. Esența se dovedește a fi un prieten al pielii, ca vindecător și reglator de sebum. Atenție, însă, la acțiunea sa bronzantă: este adevărat că uleiul de bergamotă stimulează producția de melanină, dar nu trebuie folosit ca o cremă de bricolaj, deoarece poate provoca reacții fototoxice odată cu expunerea la soare.

    În comparație cu parfumul său citric, cu note florale, gustul bergamotei este acru și amar, ceea ce o face nepotrivită pentru consumul direct ca fruct de masă, dar perfectă ca ingredient. Deși istoric a fost mult mai exploatat în industria parfumurilor, sub formă de apă de toaletă și apă de colonie, avem de-a face cu un fruct redescoperit și exaltat în sfera culinară. Lichiorurile, cocktailurile și gemurile (pentru a le servi cu brânză sau pentru a umple tarte), de exemplu, sunt unele dintre cele mai populare preparate.

    Foarte versatilă este coaja sa, care dă o notă originală unui risotto, de exemplu, rasă la suprafață, sau berilor artizanale, precum și sucul său, folosit pentru marinarea peștelui și a cărnii albe, dar și în sorbeturi. Câteva picături de esență sunt perfecte pentru aromatizarea cremelor, cum ar fi custardul, fără a uita că tocmai uleiul esențial este protagonistul Earl Grey, celebrul ceai englezesc pe care îl puteți savura într-o ceașcă sau cu care puteți prepara Earl Grey Tea Cake, un tort creativ și pitoresc.

    Articole asemănătoare

    Cultură 13/05/2025

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Muncă 13/05/2025

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    RECOMANDATE 13/05/2025

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.224 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025288 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025143 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025112 Views
    Recomandate
    Cultură 13/05/20254 Mins Read18 Views

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Piesa „Espresso Macchiato” a rapperului și cântărețului estonian Tommy Cash, selecția Estoniei pentru concursul Eurovision…

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    „Volume eating”: metoda care presupune să mănânci mai mult și totodată să slăbești

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.