Grăsimile esențiale, cum sunt acizii grași Omega 3, sunt importante pentru buna funcționare a organismului uman, iar consumul regulat al acestora poate sprijini sănătatea cardiovasculară, funcția cognitivă și sistemul imunitar. Nutriționista Victoria Ursu accentuează importanța alegerii unor surse de Omega 3 calitative pentru a beneficia de toate efectele terapeutice.
Organismul uman reprezintă un sistem complex, la baza căruia sunt o serie de funcții principale ce se influențează reciproc. Printre factorii cei mai importanți pentru buna funcționare a acestuia se numără și grăsimile esențiale. În cazul acizilor grași Omega-3, corpul nu-i poate sintetiza decât dacă îi primește dintr-o sursă externă. „În diminuarea inflamației sau îmbunătățirea sistemului imunitar, pentru prevenirea declinului cognitiv sau altor nevoi fiziologice, se știe că e nevoie de un aport consistent de acizi grași Omega 3”, susține nutriționista Victoria Ursu.
Există trei forme principale de Omega 3: ALA (acid alfa-linolenic), EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), fiecare având beneficii specifice pentru sănătatea corpului. Consumul regulat de Omega 3 este asociat cu multiple beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea funcției cognitive, reducerea inflamațiilor, sprijinirea sănătății cardiovasculare și scăderea riscului de boli cronice. De asemenea, Omega 3 este important pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului și a ochilor, mai ales în perioada sarcinii și la copii. Sunt câteva alimente care conțin o bogată resursă de acizi grași esențiali Omega 3.

Victoria Ursu propune mai multe criterii de selectare a celui mai bun supliment de Omega 3:
- Nu orice pește!
„Recomand peștii care trăiesc la adâncimi mari, considerați a fi ecologic puri, de exemplu, pește de cod sălbatic arctic, sardinele sau hamsiile. Aceștia fie cresc în ape virgine îndepărtate de zonele acvatice suprapopulate, fie sunt mici și nu se hrănesc cu alți pești, astfel, nu colectează toxine”, explică aceasta.
- Doze echilibrate și suficiente de EPA și DHA – 2 componente active din uleiul de pește.
„Conform legislației europene, efectul terapeutic se obține de la minimum 250 mg DHA și 250 mg EPA, iar studiile clinice menționează efectele benefice de la 1000 mg și mai mult. De aceea, verificați cu atenție eticheta. Nu ne interesează să administrăm doar 1-2 g de Omega 3, ci concentrația crescută EPA & DHA”, spune nutriționista.
- Conservarea – prevenim oxidarea și râncezirea
„Dacă nu puteți tolera uleiul administrat cu lingura (forma pe care o recomand), alegeți capsulele în blistere. Fiecare capsulă va conține vitamina E sau un alt conservant natural pentru stabilitate. Și dacă mai este adăugat și ulei de citrice, nu există nici gust de pește și digerarea este mai bună”, zice specialista.
- Prețul Omega 3
„Cât de mult costă fiecare gram de EPA/DHA știați? Vă recomand să nu căutați suplimente ieftine”, spune aceasta.