Alimentele și băuturile sănătoase
Medicii de la CDC recomandă alegerea unor mese și gustări sănătoase. Potrivit acestora, alimentația și hidratarea corespunzătoare ajută la prevenirea bolilor de inimă și a complicațiilor acestora; aceștia recomandă introducerea în alimentația zilnică a fructelor și legumelor proaspete și înlăturarea alimentelor procesate.
- Consumul multor alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans poate contribui la bolile de inimă.
- Consumul de alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol poate ajuta la prevenirea colesterolului ridicat.
- Limitarea sării (sodiului) în dieta dumneavoastră poate scădea, de asemenea, tensiunea arterială.
- Limitarea zahărului în dietă poate scădea nivelul zahărului din sânge pentru a preveni sau ajuta la controlul diabetului.
- Nu beți prea mult alcool, care vă poate crește tensiunea arterială.
Obezitatea
Persoanele cu supraponderalitate sau obezitate au un risc mai mare de boli de inimă. Purtarea greutății suplimentare poate pune un stres suplimentar asupra inimii și vaselor de sânge.
Pentru a afla dacă greutatea ta este într-un interval sănătos, poți calcula indicele de masă corporală (IMC).
Activitate fizică regulată
Activitatea fizică vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă scădeți tensiunea arterială, colesterolul din sânge și nivelul zahărului din sânge. Pentru adulți, chirurgul general de la CDC recomandă 2 ore și 30 de minute de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, în fiecare săptămână. Copiii și adolescenții ar trebui să facă 1 oră de activitate fizică în fiecare zi.
Fumatul
Fumatul crește foarte mult riscul de boli de inimă. Dacă nu fumați, ar fi o greșeală să începeți să o faceți, având în vedere dependența de nicotină care se instalează foarte rapid. Dacă fumați, renunțarea la fumat vă va reduce riscul de boli de inimă. Medicul de familie vă poate sugera modalități de a vă ajuta să renunțați.
Verifică-ți colesterolul
Nivelul de colesterol din sânge necesită verificat, conform CDC, cel puțin o dată la 4 până la 6 ani. Dacă ați fost deja diagnosticat cu colesterol ridicat sau aveți un istoric familial al afecțiunii, poate fi necesar să vă verificați colesterolul mai des. Discutați cu echipa dumneavoastră de asistență medicală despre acest test de sânge simplu. Dacă aveți colesterol ridicat, medicamentele și modificările stilului de viață vă pot ajuta să reduceți riscul de boli de inimă.
Controlați-vă tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială nu are de obicei simptome, astfel, necesită verificată regulat, cel puțin o dată la 2 ani (dacă nu ați avut niciodată hipertensiune arterială sau alți factori de risc pentru boli de inimă).
Dacă ați fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, numită și hipertensiune arterială, tensiunea arterială necesită verificată mai des, pentru a vă asigura că aveți afecțiunea sub control. Discutați cu echipa medicală despre cât de des ar trebui să vă verificați tensiunea arterială. Îl puteți verifica la un cabinet medical, la o farmacie sau acasă.
Dacă aveți tensiune arterială ridicată, echipa de îngrijire a sănătății vă poate recomanda unele modificări în stilul de viață, cum ar fi scăderea sodiului din dietă. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie, de asemenea, medicamente pentru a vă ajuta să vă scădeți tensiunea arterială.
Gestionați-vă diabetul
Dacă aveți diabet, este recomandat să vă monitorizați cu atenție nivelul zahărului din sânge. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda anumite modificări ale stilului de viață pentru a vă ajuta să vă mențineți glicemia sub control. Aceste acțiuni vă vor ajuta să reduceți riscul de boli de inimă.
Dacă luați medicamente pentru a trata colesterolul ridicat din sânge, hipertensiunea arterială sau diabetul, urmați cu atenție instrucțiunile medicului dumneavoastră. Puneți întotdeauna întrebări dacă nu înțelegeți ceva. Nu încetați niciodată să luați medicamentul fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul.
Discutați planul de tratament în mod regulat și aduceți o listă de întrebări la programări.
Dacă ați avut deja un atac de cord, specialistul va lucra împreună cu dumneavoastră pentru a preveni un altul, al cărui risc de a se manifesta crește. Planul de tratament poate include medicamente sau intervenții chirurgicale și modificări ale stilului de viață pentru a reduce riscurile. Este necesar să luați medicamentele conform indicațiilor și urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.
Articol preluat: www.cdc.gov
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) este o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al Statelor Unite ale Americii, cu sediul central situat în comitatul DeKalb, în apropierea de Atlanta, a cărei misiune este de a promova sănătatea și calitatea vieții prin prevenirea și controlul bolilor, leziunilor și invalidității.