Adoptarea unui animal de companie este un moment special în familie, dar vine la pachet cu o serie de responsabilități și provocări. Pentru copii, un prieten necuvântător poate însemna o sursă de bucurie, afecțiune și lecții despre responsabilitate și empatie. Însă, înainte de a face acest pas, părinții trebuie să se asigure că cei mici sunt pregătiți să primească un animal în viața lor, potrivit HealthyChildren, citat de Petscats.ro.
Vârsta copiilor
Vârsta copiilor este un factor de luat în considerare atunci când adopți un animal de companie. Deoarece este posibil ca animalul să muște dacă cel mic îl manipulează mai dur, este recomandat ca acesta să aibă peste 4 ani. Totuși, fiecare copil se dezvoltă diferit. De exemplu, unii copii de 6 ani sunt calmi în preajma animalelor și ar putea fi gata să-și asume responsabilități, în vreme ce alții în vârstă 10 ani pot fi prea activi și mai puțin răbdători.
Evaluați actualele sarcini și responsabilități
Trebuie ținut cont că atunci când există în casă un bebeluș, familia deja jonglează cu prea multe sarcini. Cu alte cuvinte, acesta s-ar putea să nu fie un moment ideal pentru a adopta un cățel sau o pisicuță.
Dacă sunt mai mari, discută despre responsabilități cu copiii și acordați timp de gândire înainte să alegeți un animal. De asemenea, cereți sprijin. De exemplu, personalul adăposturilor pentru animale pot oferi informații și sugestii cu privire la organizarea casei înainte și după ce ați adoptat patrupedul. Cere ajutorul și fii sincer cu privire la obiceiurile de acasă, la nivelul de activitate al copiilor și gradul lor de răbdare.
Nu alegeți un animal doar după aspect
Gândește-te atât la nevoile animalului, cât și la siguranța copiilor. Când vine vorba de câini, există multe rase din care poți alege. Este important să te asiguri că temperamentul și alte trăsături ale animalului nu pun copilul în pericol. De exemplu, un câine mare și puternic poate să nu fie cea mai bună alegere pentru o casă cu copii mici.
Supraveghează copilul în preajma animalelor
Chiar dacă cei mici inițial par atenți cu animalele, va trebui să monitorizezi cu atenție interacțiunile lor înainte de a decide să aduceți unul acasă. Supravegherea este valabilă și după ce ați adoptat un patruped.
Acest lucru este necesar pentru a observa eventualele probleme de agresivitate și pentru a te asigura că cei mici nu trag de urechile câinelui sau de coada pisicii. Un animal iritat sau speriat poate reacționa prin zgârieturi sau mușcături.