Producătorii de mere din Republica Moldova vor obține în acest an o recoltă estimată la 277 mii tone, în scădere cu 31,5% față de 2024, când producția a atins 404,6 mii tone. Reducerea este atribuită înghețurilor de primăvară și diminuării suprafețelor aflate pe rod, informează „Moldova Fruct”, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe.
Potrivit estimărilor Asociației Moldova Fruct, aproximativ 70 de mii de tone (25,3% din total) vor fi exportate, cu peste 33 de mii de tone mai puțin decât anul trecut. Circa 40 de mii de tone vor fi comercializate pe piața internă, iar 167 de mii de tone vor fi direcționate către procesare – o scădere de peste 84 de mii de tone comparativ cu 2024.
Impactul înghețurilor în Europa
Scăderea producției de mere s-a resimțit diferit în Europa: Grecia: -51,5%, România: -39,5%, Ucraina: -7,6% (1 milion tone), Serbia: -26,7% (238.000 tone).
În schimb, state precum Austria, Cehia, Polonia și Belgia nu au fost afectate de înghețuri și anticipează creșteri ale recoltelor.
Situația în Uniunea Europeană
Conform datelor prezentate la Conferința Prognosfruit 2025 organizată de WAPA (Asociația Mondială a Merelor și Perelor), producția totală de mere a UE este estimată la 10,46 milioane tone – aproape de nivelul din 2024 (-0,1%), dar cu 7,5% sub media ultimilor ani.
Cele mai mari scăderi sunt prognozate pentru soiurile Red Delicious (-19,2%) și Idared (-8,8%). Golden Delicious, cel mai cultivat soi din UE, înregistrează o diminuare ușoară de 0,9% și reprezintă 20% din totalul recoltei. Urmează Gala cu 14% și soiuri noi, cu o pondere de 7%.