Potențialul geotermal al R. Moldova a fost sistematizat într-un studiu care propune și o strategie de dezvoltare a sectorului, anunță Ministerul Energiei. Potrivit acestuia, energia geotermală are potențialul de a juca un rol semnificativ în mixul energetic al R. Moldova, documentul focusându-se pe orizontul de până în 2035.
Prin implementarea acestei strategii, R. Moldova are potențial de a reduce dependența de sursele externe de energie, poate contribui la combaterea schimbărilor climatice și poate stimula dezvoltarea economică durabilă.
Documentul examinează sondele existente și documentația tehnică a acestora din arhivele Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale și constată că sursele geotermale de suprafață pot fi utilizate pentru asigurarea confortului termic în clădirile rezidențiale, comerciale sau industriale, dar și pentru răcirea spațiilor în sezonul cald prin utilizarea aceleiași infrastructuri. În același timp, sursele geotermale de adâncime pot fi utilizate pentru producerea de căldură pentru rețelele urbane și pentru aplicații industriale (procese care utilizează abur, aer cald sau apă caldă), aplicații agricole (încălzirea serelor, piscicultură, uscare), aplicații aqua-ludice (piscine, centre nautice, băi de aburi).
Energia geotermală de suprafață reprezintă o soluție tehnologică eficientă și sustenabilă, care utilizează resurse geotermale la temperaturi mai mici de 30°C, disponibile la adâncimi de obicei sub 400 de metri. Geotermia profundă exploatează pânze de apă subterane cu temperaturi cuprinse între 30 °C și 200 °C, la adâncimi de obicei între 500 și 3.000 de metri.
Potrivit comunicatului, documentul propune realizarea unei serii de proiecte pilot de încălzire și producere de energie geotermală în zone urbane, în perioada anilor 2027-2029, și testarea integrării sistemelor geotermale cu infrastructura energetică existentă. Este vorba de sondele din municipiul Chișinău (str. Chișinău, Ghidighici – sonda oferă temperaturi de până la 53°C la adâncimea 1140 m), din Cahul (adâncimi 500-600 m) și sonde din satele Gura Căinarului și s. Mărculești, raionul Florești.
Între anii 2030-33 ar urma extinderea sistemelor de încălzire geotermală în municipalități și zone rurale, precum și construirea de noi centrale geotermale. Costurile estimative pentru dezvoltarea sectorului geotermal se ridică la cca 300 milioane de euro în 12 ani, așa cum aici se includ și costuri de construcție, instalare și/sau modernizare a infrastructurii necesare de încălzire termică.
Totodată, autorii documentelor propun realizarea unei serii de studii geologice și de fezabilitate comprehensive, dezvoltarea unei hărți cuprinzătoare a resurselor geotermale, crearea cadrului juridic și de reglementare.
Studiul a fost realizat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, UNIDO, și Fondul Global de Mediu. Acesta poate fi consultat pe site-ul Ministerului Energiei.