Deseori, la magazin, suntem puși în fața alegerii între spanac și baby spanac. Deși ambele aparțin aceleași specii botanice, există diferențe semnificative între ele, atât în ceea ce privește aspectul, cât și gustul și utilizările în bucătărie, scrie cookist.it.
Spanacul este o plantă erbacee cu frunze de culoare verde închis, ovale sau alungite, groase și cărnoase, cu un gust amărui. Din punct de vedere nutrițional, spanacul are o cantitate mare de vitamina C, acid folic și fibre și este o sursă corectă de fier. Este un aliment tipic pentru dietele sănătoase și ușoare, datorită conținutului scăzut de calorii și ridicat de apă. Se consumă în rețete după gătire (pentru a atenua gustul și a crește biodisponibilitatea fierului), sărate, fierte sau ca și garnitură.
Baby spanac nu este o plantă diferită, ci indică, mai degrabă, o selecție timpurie a aceluiași spanac când frunzele sunt încă mici, fragede, netede și mai palide decât cele ale plantei adulte. Se disting prin gustul lor delicat, ideal pentru a fi consumat crud: deseori fiind utilizate în salate și garnituri pentru mâncărurile reci, poate chiar rapid și ușor de preparat, combinându-se bine cu brânzeturi proaspete, fructe uscate, citrice și dressinguri ușoare.
Diferențele dintre spanac și baby spanac:
- Recoltarea: baby spanac este un spanac tânăr care se recoltează aproximativ la jumătatea creșterii sale totale, adică în medie la aproximativ 2-4 săptămâni de la semănat, față de 40-60 de zile în cazul spanacului adult.
- Frunzele: frunzele la baby spanac sunt mici, fragede, netede, în timp ce ale spanacului sunt mai mari, de culoare mai închisă, adesea și ondulate, cu o granulație mai pronunțată.
- Textura și gustul: spanacul are o fibră mai robustă și un gust intens, pământesc, uneori amar, în timp ce baby spanac este mai delicat și mai dulce.
- Utilizări în bucătărie: toate aceste caracteristici fac ca spanacul adult să fie consumat gătit, iar baby spanacul se consumă de preferință crud, deoarece gătitul ar fi prea agresiv.