Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    23/05/20254 Mins Read45
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Peștele are două mari minusuri față de restul produselor asemănătoare lui: are oase mici și, atunci când este gătit, miroase în casă. Puteți cumpăra pești cu oase mai mari, ce pot fi extrase rapid, sau puteți lua direct file de pește. Ca să evitați să miroasă toată casa a pește, puteți să îl gătiți la cuptor sau airfryer și în niciun caz să îl prăjiți, notează G4Food.

    Cea mai importantă condiție când gătiți pește este să luați unul proaspăt.

    Cum știți dacă un pește este proaspăt

    • alege pește proaspăt (ochi limpezi, miros discret, branhiile roșii, carne fermă);
    • poți opta pentru pește gras (somon, macrou, sardine) – bogat în omega-3, sau pește slab (cod, știucă, șalău) – ușor pentru digestie;
    • varianta congelată e ok, dacă e ambalată corect și fără adaos de apă/glazură. Modalitatea de congelare a peștelui este una de înghețare instantă, așadar, nu se pierd din calitățile nutritive ale acestui produs în timpul procesului;
    • dacă iei pește în caserolă, ia unul cu dată de expirare cât mai îndelungată și uită-te să nu existe zeamă/sânge, cel puțin nu mult în jurul peștelui.

    Odată ajuns acasă cu peștele, tapotează-l bine cu un șervețel pentru a înlătura excesul de apă, dă-l cu sare și pune-l în frigider, acoperit cu o folie sau un capac, sau pune-l în tigaie dacă vrei să îl mănânci chiar atunci.

    Metode de gătit sănătoase

    1. Peștele la cuptor

    Ideal pentru pește întreg sau fileuri groase.

    Cum faci: condimentează cu lămâie, usturoi, verdețuri (mărar, pătrunjel, cimbru), ulei de măsline. Poți adăuga legume (dovlecel, morcov, ceapă).

    Sau poți pune pur și simplu peștele pe o hârtie de copt, îl dai cu sare, piper, pui în burta lui niște ramuri de rozmarin și felii de lămâie și asta e tot.

    Timp: 15–25 minute la 180–200°C, în funcție de grosime. Vă uitați să fie frumos rumenit și nu fiert. Nu e nevoie să puneți apă în tavă.

    Avantaje: ușor, fără prăjeală, păstrează suculența dacă nu-l usuci prea tare, nu miroase în toată casa, poți face curat prin casă în timp ce se gătește, sau îți poți face un duș sau organiza lucrurile pentru a doua zi.

    Când este gata, poți să faci și o mămăliguță rapidă sau un mujdei de usturoi.

    2. Peștele la tigaie

    Fileul cu piele merge bine la tigaie antiaderentă, cu puțin ulei de măsline sau ghee sau, dacă nu vrei să adaugi calorii, îl poți pune întâi pe partea cu pielița și apoi, după câteva minute, să îl întorci pe cealaltă parte.

    Încearcă să te abții să îl întorci foarte des, pentru că îl vei mânca cu lingura apoi, și nu cu mâna sau furculița – se rupe foarte ușor.

    Înainte să îl întorci, vezi: împinge-l ușurel cu o spatulă. Dacă se desprinde ușor, înseamnă că poate fi întors pe cealaltă parte. Dacă rămâne încă lipit de tigaie, înseamnă că nu este încă gătit și trebuie să îl mai lași câteva minute înainte de a-l întoarce.

    Truc: usucă bine pielea cu un șervețel înainte de a-l pune în tigaie → se va rumeni frumos.

    Poți face o crustă ușoară de mălai, susan sau fulgi de ovăz.

    Variante sănătoase: în tigaie ceramică, grill sau tigaie de fontă cu puțin lichid (vin alb, apă cu lămâie).

    3. Peștele la grătar

    Excelent pentru pește gras: somon, păstrăv, doradă, biban de mare. Dacă stai la casă și poți face grătar, este excelent. Poți face chiar un obicei ca în fiecare sâmbătă sau duminică să faci grătar cu pește. Trebuie doar să alegi cu atenție peștele și să ai grijă ca flacăra să nu ajungă direct pe pește.

    Unge ușor grătarul și peștele cu puțin ulei, să nu se lipească.

    Condimente simple: sare, piper, rozmarin, lămâie. Fii cu ochii pe foc pentru a nu arde peștele.

    4. Peștele în ciorbă

    Un adevărat deliciu pentru cine e obișnuit cu ciorba de pește. Se pun la fiert legume rădăcinoase, ca pentru o ciorbă obișnuită, și apoi se adaugă și peștele. Se mai fierbe circa 15 min, se adaugă roșiile, borșul (dacă vreți), și apoi stingeți focul și puneți pătrunjel.
    Ciorba iese delicioasă dacă puneți mai multe feluri de pește și eventual și ceva creveți sau fructe de mare.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Gastronomie 14/06/2025

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.054 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025674 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Odihnă 14/06/20256 Mins Read3 Views

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Călătoriile cu avionul devin tot mai frecvente, în special în sezonul estival. Odată cu ele…

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.