Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețetă specială de Crăciun: cozonac cu fructe uscate și dulceață de casă

    24/12/20242 Mins Read15
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un desert de sărbătoare care se inspiră din tradițiile britanice, dar are o savoare inconfundabilă – combină fructele uscate, dulceața de casă și untul din belșug pentru a deveni atracția principală a mesei festive.

    Ingrediente pentru 8-10 porții:

    • 500 g făină cernută (+ puțină făină pentru forma de copt);
    • ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
    • Coaja rasă de la o portocală;
    • 1 linguriță scorțișoară;
    • ½ linguriță cuișoare măcinate;
    • 200 g unt topit (+ unt pentru uns forma de copt);
    • 200 g zahăr;
    • 4 ouă;
    • 600 g fructe uscate tocate (smochine, prune, stafide, afine, merișoare etc.);
    • 80 ml lichior de migdale amare sau caise;
    • 200 ml suc proaspăt de portocale.

    Pentru decor:

    • 4 linguri de dulceață de caise;
    • Zahăr pudră, pentru decor;
    • 2 linguri semințe de rodie.

    Mod de preparare:

    1. Începeți prin a pune fructele uscate într-un bol și turnați lichiorul și sucul de portocale peste ele. Lăsați-le la încărcat timp de aproximativ 15 minute.
    2. Între timp, ungeți cu unt și tapetați cu făină o formă de copt cu diametrul de 22 cm. Preîncălziți cuptorul la 170°C.
    3. Într-un bol separat, amestecați făina cu bicarbonatul, scorțișoara, cuișoarele și coaja rasă de portocală.
    4. În bolul mixerului, bateți untul topit cu zahărul până când compoziția devine deschisă la culoare și spumoasă.
    5. Adăugați ouăle pe rând, unul câte unul, continuând să mixați bine.
    6. Turnați fructele uscate împreună cu lichiorul și sucul de portocale în compoziția de unt și amestecați.
    7. Adăugați amestecul de făină și amestecați până se obține un aluat lipicios pentru chec.
    8. Turnați compoziția într-o formă de copt și nivelați bine. Coaceți timp de aproximativ 50 de minute, până când checul crește și capătă o culoare aurie.
    9. Scoateți checul din cuptor și lăsați-l să se răcească complet.
    10. După răcire, scoateți checul din formă, așezați-l pe un platou și ungeți suprafața acestuia cu dulceață de caise.
    11. Presărați zahăr pudră și decorați cu semințe de rodie pentru un plus de culoare și prospețime.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025180 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.