Un desert de sărbătoare care se inspiră din tradițiile britanice, dar are o savoare inconfundabilă – combină fructele uscate, dulceața de casă și untul din belșug pentru a deveni atracția principală a mesei festive.
Ingrediente pentru 8-10 porții:
- 500 g făină cernută (+ puțină făină pentru forma de copt);
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
- Coaja rasă de la o portocală;
- 1 linguriță scorțișoară;
- ½ linguriță cuișoare măcinate;
- 200 g unt topit (+ unt pentru uns forma de copt);
- 200 g zahăr;
- 4 ouă;
- 600 g fructe uscate tocate (smochine, prune, stafide, afine, merișoare etc.);
- 80 ml lichior de migdale amare sau caise;
- 200 ml suc proaspăt de portocale.
Pentru decor:
- 4 linguri de dulceață de caise;
- Zahăr pudră, pentru decor;
- 2 linguri semințe de rodie.
Mod de preparare:
- Începeți prin a pune fructele uscate într-un bol și turnați lichiorul și sucul de portocale peste ele. Lăsați-le la încărcat timp de aproximativ 15 minute.
- Între timp, ungeți cu unt și tapetați cu făină o formă de copt cu diametrul de 22 cm. Preîncălziți cuptorul la 170°C.
- Într-un bol separat, amestecați făina cu bicarbonatul, scorțișoara, cuișoarele și coaja rasă de portocală.
- În bolul mixerului, bateți untul topit cu zahărul până când compoziția devine deschisă la culoare și spumoasă.
- Adăugați ouăle pe rând, unul câte unul, continuând să mixați bine.
- Turnați fructele uscate împreună cu lichiorul și sucul de portocale în compoziția de unt și amestecați.
- Adăugați amestecul de făină și amestecați până se obține un aluat lipicios pentru chec.
- Turnați compoziția într-o formă de copt și nivelați bine. Coaceți timp de aproximativ 50 de minute, până când checul crește și capătă o culoare aurie.
- Scoateți checul din cuptor și lăsați-l să se răcească complet.
- După răcire, scoateți checul din formă, așezați-l pe un platou și ungeți suprafața acestuia cu dulceață de caise.
- Presărați zahăr pudră și decorați cu semințe de rodie pentru un plus de culoare și prospețime.
Sursa: G4Food.ro