Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețeta, pas cu pas, care transformă pâinea veche în tartă cu melasă

    18/02/20252 Mins Read12
    Sursa foto: Tom Hunt/The Guardian
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O tartă cu melasă este o modalitate excelentă de a transforma o coajă de pâine într-un desert delicios. Este în mod tradițional făcută cu făină albă și pesmet, dar poți să experimentezi cu făinuri integrale, precum cea de alac sau grâu spelta, și să folosești pâine integrală sau dospită pentru umplutură. Poate fi servită la micul dejun cu smântână sau iaurt, dar o poți transforma într-un desert dacă o servești cu înghețată, notează theguardian.

    Ingrediente (pentru 8 porții)

    Pentru aluat:

    • 200 g făină simplă
    • 100 g unt sărat, rece, tăiat cubulețe
    • 50 g zahăr (eu am folosit zahăr brun moale)
    • 1 ou, bătut

    Pentru umplutură:

    • 400 g aluat fraged (de casă sau cumpărat)
    • 130 g pesmet
    • 400 g sirop de melasă
    • 1 ou, bătut
    • Coaja rasă și sucul de ¼ lămâie (opțional)
    • Iaurt, înghețată, smântână sau creme fraiche, pentru servire

    Mod de preparare

    1. Pentru aluat, pune făina și untul rece, tăiat cubulețe, într-un bol mare și frământă-le cu vârfurile degetelor până obții un amestec nisipos. Adaugă zahărul, apoi 1 ou bătut și frământă ușor până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, adaugă puțină apă rece.
    2. Dacă folosești un robot de bucătărie, mixează făina și untul până obții un amestec nisipos, apoi adaugă zahărul. Adaugă oul și mixează până când începe să se formeze un aluat, apoi frământă ușor cu mâna.
    3. Pune aluatul într-un recipient acoperit și lasă-l la frigider 30 de minute.
    4. Încălzește cuptorul la 210°C (190°C cu ventilator) și unge o formă de tartă de 20 cm. Întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și folosește-l pentru a tapeta forma. Taie excesul de aluat, dar lasă marginile ușor mai înalte. Dacă ai aluat în plus, întinde-l, taie-l în triunghiuri și păstrează-l pentru decor.
    5. Înțeapă baza tartei cu o furculiță și, dacă ai, așază hârtie de copt pe deasupra. Coace timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia și mai coace încă cinci minute, până devine aurie.
    6. Între timp, prepară umplutura. Mărunțește pâinea uscată într-un blender pentru a obține un pesmet grosier. Încălzește ușor siropul de melasă într-o cratiță (fără a-l lăsa să fiarbă), apoi adaugă pesmetul, celălalt ou bătut și, opțional, coaja și sucul de lămâie.
    7. Toarnă umplutura peste aluatul copt, decorează cu triunghiurile de aluat (dacă le ai) și coace încă 25 de minute, până când se întărește și capătă o culoare aurie.
    8. Lasă tarta să se răcească 15 minute, apoi servește-o cu iaurt, smântână, înghețată sau creme fraiche.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cultură 12/06/2025

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025984 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025442 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Cultură 12/06/20252 Mins Read12 Views

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie din R. Moldova, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa…

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Cum să ai o digestie ușoară vara: 10 sfaturi esențiale pentru sănătatea ta

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.