Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Rețeta, pas cu pas, care transformă pâinea veche în tartă cu melasă

    18/02/20252 Mins Read13
    Sursa foto: Tom Hunt/The Guardian
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    O tartă cu melasă este o modalitate excelentă de a transforma o coajă de pâine într-un desert delicios. Este în mod tradițional făcută cu făină albă și pesmet, dar poți să experimentezi cu făinuri integrale, precum cea de alac sau grâu spelta, și să folosești pâine integrală sau dospită pentru umplutură. Poate fi servită la micul dejun cu smântână sau iaurt, dar o poți transforma într-un desert dacă o servești cu înghețată, notează theguardian.

    Ingrediente (pentru 8 porții)

    Pentru aluat:

    • 200 g făină simplă
    • 100 g unt sărat, rece, tăiat cubulețe
    • 50 g zahăr (eu am folosit zahăr brun moale)
    • 1 ou, bătut

    Pentru umplutură:

    • 400 g aluat fraged (de casă sau cumpărat)
    • 130 g pesmet
    • 400 g sirop de melasă
    • 1 ou, bătut
    • Coaja rasă și sucul de ¼ lămâie (opțional)
    • Iaurt, înghețată, smântână sau creme fraiche, pentru servire

    Mod de preparare

    1. Pentru aluat, pune făina și untul rece, tăiat cubulețe, într-un bol mare și frământă-le cu vârfurile degetelor până obții un amestec nisipos. Adaugă zahărul, apoi 1 ou bătut și frământă ușor până când aluatul se leagă. Dacă este necesar, adaugă puțină apă rece.
    2. Dacă folosești un robot de bucătărie, mixează făina și untul până obții un amestec nisipos, apoi adaugă zahărul. Adaugă oul și mixează până când începe să se formeze un aluat, apoi frământă ușor cu mâna.
    3. Pune aluatul într-un recipient acoperit și lasă-l la frigider 30 de minute.
    4. Încălzește cuptorul la 210°C (190°C cu ventilator) și unge o formă de tartă de 20 cm. Întinde aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și folosește-l pentru a tapeta forma. Taie excesul de aluat, dar lasă marginile ușor mai înalte. Dacă ai aluat în plus, întinde-l, taie-l în triunghiuri și păstrează-l pentru decor.
    5. Înțeapă baza tartei cu o furculiță și, dacă ai, așază hârtie de copt pe deasupra. Coace timp de 15 minute, apoi îndepărtează hârtia și mai coace încă cinci minute, până devine aurie.
    6. Între timp, prepară umplutura. Mărunțește pâinea uscată într-un blender pentru a obține un pesmet grosier. Încălzește ușor siropul de melasă într-o cratiță (fără a-l lăsa să fiarbă), apoi adaugă pesmetul, celălalt ou bătut și, opțional, coaja și sucul de lămâie.
    7. Toarnă umplutura peste aluatul copt, decorează cu triunghiurile de aluat (dacă le ai) și coace încă 25 de minute, până când se întărește și capătă o culoare aurie.
    8. Lasă tarta să se răcească 15 minute, apoi servește-o cu iaurt, smântână, înghețată sau creme fraiche.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Gastronomie 26/12/2025

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025154 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202580 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20253 Mins Read39 Views

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Mulți oameni observă în timpul iernii o scădere a nivelului de energie. Zilele mai scurte,…

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Brownie pudding, desertul de ciocolată care se face ușor și este perfect pentru sărbători

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Cinci tipuri de oleaginoase, bogate în omega-3, benefice pentru inimă

    STUDIU: Somn, dietă, mișcare sau legături sociale? Ce este mai important pentru longevitate?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.