Pe lângă sarmale de carne, există și numeroase rețete de sarmale de post.
Ingrediente
- 1 borcan cu frunze de viță de vie
- 500 de gr de orez cu bob rotund
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 dovlecel
- Câteva linguri de ulei de măsline extra virgin
- 300-400 de ml suc de roșii (un borcan)
- Sare, piper
- Condimentele care vă plac
Prepararea sarmalelor
Se curăță ceapa, morcovul și dovlecelul. Se dau pe răzătoare sau se toacă în blender și se călesc în câteva linguri de ulei. Orezul îl punem după vreo 10 minute și mai lăsăm pe foc 10 minute. Dregem cu sare, piper și ce mai doriți: cimbru, mărar etc.
Lăsăm deoparte compoziția și spălăm frunzele.
Cum se înfășoară sarmalele
Punem compoziția în vârful foii. Se rulează și se introduc în interior capetele.
Se pun pe fundul oalei câteva foi, apoi sarmalele circular, una lângă alta, înghesuite ca să nu se desfacă la fiert, în straturi. Deasupra se toarnă bulionul și apă cât să acopere sarmalele, nu până sus ca la ciorbă.
Le putem găti pe aragaz, la foc mic, cam 1 oră sau la cuptor, 2 ore. Pe aragaz vom adăuga apă atunci când scade cea din oală, în cuptor nu e nevoie, dar vom pune un capac sau folie de aluminiu. Setați cuptorul la 180 de gr C, căldură sus-jos.
Se servesc cu ardei iute, smântână vegetală sau iaurt de soia, pentru a fi de post și mămăliguță.
Sursa: G4Food.ro