Tigăile antiaderente sunt foarte utile, deoarece, datorită acoperirii lor speciale, permit gătitul fără ca alimentele să se lipească de fund. Însă, tocmai această caracteristică poate deveni și un punct slab, scrie publicația italiană cookist.it.
De fapt, tigăile antiaderente sunt mai delicate decât tigăile convenționale, iar dacă le manevrați în mod greșit, riscul de a zgâria fundul este foarte mare. Odată zgâriate, eliberează fragmente și microparticule pe care cu siguranță nu este indicat să le ingerăm. Prin urmare, dacă o tigaie este deosebit de zgâriată, ar trebui să o aruncați. Înainte de a ajunge în acest punct, urmați sfaturile de mai jos:
1. Verificați instrucțiunile producătorului
Atunci când cumpărați o tigaie sau o tigaie antiaderentă nouă, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să citiți cu atenție instrucțiunile producătorului, deoarece, în unele cazuri, trebuie să efectuați o procedură pentru a pregăti tigaia pentru prima utilizare și pentru a o proteja, astfel încât să funcționeze mai bine. Procedura se numește „condiționarea tigăii” și se desfășoară de obicei astfel: speli tigaia cu un săpun blând, o usuci, apoi o încălzești pe aragaz și aplici un strat subțire de ulei pe care îl vei șterge apoi. Nu toate tigăile antiaderente au nevoie de acest pas (de exemplu, cele cu strat ceramic nu au nevoie), dar în cazul celor în care este necesar, este foarte util pentru a pregăti suprafața interioară pentru o utilizare mai bună și pentru a face ca antiaderența să dureze mai mult.
2. Nu preîncălziți tigaia goală
Această regulă este utilă pentru orice tip de cratiță, dar devine o greșeală gravă atunci când folosiți cratițe și oale antiaderente: acestea nu trebuie niciodată preîncălzite lăsându-le goale pe aragaz. Știți acel fum care apare în câteva secunde în bucătărie? Iată, acela este semnalul că stricați tigaia și compromiteți efectul antiaderent. Adăugați întotdeauna grăsime (ulei sau unt) înainte de a aprinde flacăra.
3. Nu utilizați ulei pentru pulverizare
Spray-ul antiaderent pentru tigaie, adică uleiul „în cutie” care se pulverizează în locul uleiului clasic, este din ce în ce mai popular în bucătărie și este utilizat pentru a reduce semnificativ aportul caloric al mâncărurilor noastre. Oricât de util ar fi acest instrument, nu uitați că este puternic descurajat pentru gătitul cu tigăi antiaderente: chiar dacă nu vă dați seama, de fapt, prin forța utilizării sale, va crea o patină (în special pe marginile tigăii) care, pe termen lung, va crea o barieră între mâncare și strat și care va fi din ce în ce mai dificil de îndepărtat. Sfatul nostru este să folosiți ulei de măsline extravirgin „simplu”.
4. Utilizați instrumentele potrivite
Una dintre cele mai importante reguli pentru păstrarea intactă a tigăilor antiaderente este utilizarea ustensilelor potrivite. Nu folosiți niciodată ustensile din oțel sau metal și ustensile ascuțite precum furculițe și cuțite pentru a amesteca, întoarce și, în general, găti orice fel de mâncare în ele. În schimb, preferați clești, polonice, lopeți și ustensile din lemn, bambus sau silicon alimentar: atingerea lor este foarte delicată și, folosindu-le, nu vă veți zgâria tigăile și nu le veți face inutilizabile.
5. Fiți atenți la temperatură
Temperaturile ridicate și căldura excesivă sunt cei mai mari dușmani ai stratului antiaderent. Expus la o temperatură prea ridicată, stratul antiaderent poate suferi o uzură accelerată, precum și deteriorarea stratului. Pentru a păstra cât mai mult timp oalele și tigăile antiaderente, amintiți-vă să gătiți întotdeauna la foc mediu-jos, pentru a avea o temperatură medie; pentru a vă regla, amintiți-vă că flacăra trebuie să rămână întotdeauna în interiorul diametrului tigăii, fără a supraîncălzi marginile. De asemenea, nu uitați să evitați șocurile termice, deoarece acestea strică stratul antiaderent: nu puneți niciodată tigaia încă fierbinte sub apă rece, mai bine lăsați-o să se răcească și abia apoi spălați-o.
6. Spălarea
Spălarea este, de asemenea, un moment foarte delicat în care, dacă nu sunteți atenți, puteți ruina cu ușurință fundul tigăilor antiaderente. Prima regulă este să nu spălați niciodată cratițele și tigăile antiaderente în mașina de spălat vase: temperaturile ridicate și produsele „agresive” pe care le folosim în mașina de spălat vase pot distruge stratul care garantează efectul antiaderent. Nu uitați să folosiți săpunuri blânde, cu atât mai bine dacă sunt naturale, și, mai ales, perii neabrazive și foarte moi, care să fie folosite ușor și fără să frecați prea mult. Iar dacă cele mai încăpățânate incrustații nu pot fi îndepărtate, este mai bine să optați pentru un tratament natural, de exemplu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu, care va dizolva chiar și cele mai încăpățânate incrustații, fără a fi nevoie să frecați.
7. Păstrați-le în mod corect
Dacă nu protejezi interiorul tigăilor antiaderente, riști ca acestea să fie zgâriate atunci când le stivuiești una peste alta în dulapul în care le ții. Soluția este simplă, trebuie doar să așezi un șervețel, o foaie de prosop de hârtie, o cârpă sau o protecție pentru tigăi pe fundul cratițelor și tigăilor antiaderente, creând astfel un strat protector între fiecare cratiță care previne deteriorarea.
8. Nu lăsați resturile de mâncare în tigaie
Cât de des vi se întâmplă, din lene sau din lipsă de timp, să lăsați resturile de mâncare direct în tigaie și, eventual, să le depozitați în frigider? Este un obicei prost care implică două riscuri: mâncarea poate căpăta un gust metalic și, pe termen lung, învelișul tigăii poate fi deteriorat prin absorbția grăsimii de gătit. De asemenea, stratul antiaderent suferă de șoc termic, astfel încât temperatura scăzută a frigiderului l-ar putea distruge. Amintiți-vă întotdeauna că tigăile sunt făcute pentru gătit, nu pentru depozitat: este mai bine să pierdeți două minute în plus și să depozitați alimentele în recipiente adecvate.