Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Obișnuiești să bei cafeaua fierbinte? Acest lucru se dovește a fi greșit, potrivit unui inginer în alimentație: „Proteinele din lapte se ard”

    26/02/20252 Mins Read19
    Foto: Linkedin
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua este o băutură care stârnește pasiuni, iar în ultimii ani, cafeaua de specialitate a devenit un adevărat simbol al culturii cafelei. Aceasta se remarcă prin atenția meticuloasă acordată fiecărei etape – de la cultivare și prăjire, până la preparare și servire. În acest context, Tomás Gill, un cunoscut inginer alimentar, a postat pe Instagram un videoclip în care explică de ce cafeaua de specialitate trebuie servită călduță, chiar dacă unii consumatori o preferă foarte fierbinte, scrie G4Food. 

    De ce laptele din cafea nu trebuie supraîncălzit?

    Preferințele legate de cafea sunt foarte personale. Unii o preferă cu lapte, alții neagră; unii o îndulcesc, alții nu; unii adoră spuma, alții nu. În privința temperaturii, mulți clienți cer ca băutura să fie cât mai fierbinte. Cu toate acestea, în unele cafenele de specialitate mai stricte, ospătarii pot refuza această solicitare. De ce? Pentru că proteinele din lapte se ard, potrivit specialistului.

    „Îmi pare rău să-ți spun, dar acesta nu e un pretext – este un fapt științific”, subliniază Tomás Gill, citat de La Vanguardia.

    • În timp ce unii oameni preferă băuturile la 80-90°C, cafenelele de specialitate recomandă consumul cafelei cu lapte la aproximativ 50°C.
    • La temperaturi ridicate, proteinele din lapte se degradează – un proces esențial pentru a obține spuma specifică acestor băuturi.
    • Dacă laptele este supraîncălzit, proteinele se ard, grăsimile se oxidează, iar acest lucru generează un gust neplăcut.
    • Compușii rezultați în urma tratării termice excesive „acoperă” aromele cafelei. Lactoza și proteinele suferă modificări, formând substanțe care maschează gustul autentic al cafelei.

    Textura și aroma – afectate de temperatură

    Pe lângă influența asupra gustului, supraîncălzirea laptelui afectează și textura cafelei.

    „Micro-spuma, care conferă băuturii cremozitate, este alterată. Se pierde acea senzație catifelată, iar aromele fine ale cafelei de specialitate nu mai pot fi percepute corect”, explică expertul.

    În concluzie, temperaturile prea ridicate diminuează calitatea cafelei, afectând atât aroma, cât și textura sa.

    cafea cafea caldă sau fierbinte? temperatură cafea

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025993 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025459 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read15 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.