Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Obișnuiești să bei cafeaua fierbinte? Acest lucru se dovește a fi greșit, potrivit unui inginer în alimentație: „Proteinele din lapte se ard”

    26/02/20252 Mins Read19
    Foto: Linkedin
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Cafeaua este o băutură care stârnește pasiuni, iar în ultimii ani, cafeaua de specialitate a devenit un adevărat simbol al culturii cafelei. Aceasta se remarcă prin atenția meticuloasă acordată fiecărei etape – de la cultivare și prăjire, până la preparare și servire. În acest context, Tomás Gill, un cunoscut inginer alimentar, a postat pe Instagram un videoclip în care explică de ce cafeaua de specialitate trebuie servită călduță, chiar dacă unii consumatori o preferă foarte fierbinte, scrie G4Food. 

    De ce laptele din cafea nu trebuie supraîncălzit?

    Preferințele legate de cafea sunt foarte personale. Unii o preferă cu lapte, alții neagră; unii o îndulcesc, alții nu; unii adoră spuma, alții nu. În privința temperaturii, mulți clienți cer ca băutura să fie cât mai fierbinte. Cu toate acestea, în unele cafenele de specialitate mai stricte, ospătarii pot refuza această solicitare. De ce? Pentru că proteinele din lapte se ard, potrivit specialistului.

    „Îmi pare rău să-ți spun, dar acesta nu e un pretext – este un fapt științific”, subliniază Tomás Gill, citat de La Vanguardia.

    • În timp ce unii oameni preferă băuturile la 80-90°C, cafenelele de specialitate recomandă consumul cafelei cu lapte la aproximativ 50°C.
    • La temperaturi ridicate, proteinele din lapte se degradează – un proces esențial pentru a obține spuma specifică acestor băuturi.
    • Dacă laptele este supraîncălzit, proteinele se ard, grăsimile se oxidează, iar acest lucru generează un gust neplăcut.
    • Compușii rezultați în urma tratării termice excesive „acoperă” aromele cafelei. Lactoza și proteinele suferă modificări, formând substanțe care maschează gustul autentic al cafelei.

    Textura și aroma – afectate de temperatură

    Pe lângă influența asupra gustului, supraîncălzirea laptelui afectează și textura cafelei.

    „Micro-spuma, care conferă băuturii cremozitate, este alterată. Se pierde acea senzație catifelată, iar aromele fine ale cafelei de specialitate nu mai pot fi percepute corect”, explică expertul.

    În concluzie, temperaturile prea ridicate diminuează calitatea cafelei, afectând atât aroma, cât și textura sa.

    cafea cafea caldă sau fierbinte? temperatură cafea

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Gastronomie 07/12/2025

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    RECOMANDATE 07/12/2025

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Populare în ultima lună
    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău
    04/12/20251.162 Views
    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa
    05/12/2025353 Views
    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”
    01/12/2025302 Views
    (VIDEO) Cine este tânăra din Chișinău care a adus un tricolor gigant din baloane sub Arcul de Triumf din București
    01/12/2025298 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 07/12/20252 Mins Read126 Views

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Schimbarea regulată a bureților de bucătărie este un obicei de igienă esențial pentru a preveni…

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Prevenirea răcelilor: măsuri esențiale pentru menținerea sănătății în sezonul rece

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cât de des trebuie schimbat buretele de bucătărie? Sfaturi esențiale pentru igienă

    Cinci motive pentru care să incluzi soia în alimentație

    Cum să scapi de scârțâitul ștergătoarelor de parbriz: trucuri utile

    Cele mai populare

    Mamă pentru a 14-a oară. O femeie de 48 de ani a adus pe lume o fetiță la un spital de stat din Chișinău

    De ce a ales să-și crească Valentina Nafornița copiii la Chișinău, deși putea locui oriunde în Europa

    Ce l-a suprins pe George Buhnici la Chișinău: „În 5-8 ani poate arăta mai bine decât Bucureștiul”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.