Pentru un mic dejun rapid, sănătos și fără gluten, înlocuim baza clasică din aluat cu felii fragede de dovlecel de sezon. Le așezăm pe farfurie, adăugăm sos de roșii, mozzarella și ierburi aromatice, apoi le punem pentru câteva clipe în cuptorul cu microunde, până când brânza se topește. Mai jos găsiți rețeta de mini „pizza” din dovlecei, propusă de G4food.ro.
Pe același model, în afară de feliile de dovlecei se pot folosi și cele de vinete. Însă după ce le-am presărat cu puțină sare și le-am lăsat într-o sită câteva minute să piardă partea lichidă amară.
Ingrediente pentru 4 porții:
-
1 dovlecel mai mare sau 2 mai mici, tăiat în felii groase de 1 cm
-
100 ml pastă de roșii de tip passata
-
50 g mozzarella dar merge și cașcaval sau alt tip de brânză
-
busuioc/oregano
-
sare
-
ulei de măsline
Metodă de preparare:
-
Spălați bine dovlecelul, curățați-l și tăiați-l în felii nu foarte subțiri, de circa 1 cm.
-
Condimentați pasta de roșii cu sare și ulei. Așezați feliile de dovlecel pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, care poate merge la microunde. Ungeți-le cu sos și coaceți-le aproximativ 2-3 minute în cuptorul cu microunde setat la putere medie. Alternativ, în cuptor sau în air fryer circa un sfert de oră, la 180°C.
-
Între timp, tăiați mozzarella cubulețe sau, dacă e o brânză mai tare, o dați prin răzătoare.
-
Adăugați brânza peste mini-pizze și mai coaceți puțin, cât să se topească.
-
Feliile de dovlecei pizza sunt gata. Serviți-le calde sau călduțe, adăugând busuioc proaspăt chiar înainte de a le aduce la masă. Sau, alternativ, oregano.
- În afară de sos de roșii și mozzarella, peste felii se mai poate adăuga, la alegere, salam picant, ciuperci, ardei iute, bacon, ton, anșoa, măsline etc.