Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Mazărea verde: cum să o gătești pentru a-i păstra toate beneficiile nutriționale

    15/03/20253 Mins Read10
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Mazărea se numără printre cele mai complete și versatile leguminoase care există în natură: aparținând familiei Leguminosae, ele conțin proprietăți nutritive precum vitamine, fibre și minerale. Tocmai din acest motiv nu ar trebui să lipsească niciodată din alimentație. Sunt un ingredient versatil excelent, util atât ca și garnitură, cât și pentru diferite tipuri de mâncăruri, scrie cookist.it.

    Când vine primăvara, puteți cumpăra mazăre proaspătă, în timp ce în alte perioade ale anului o puteți găsi cu ușurință congelată (dar și conservată pre-gătită și uscată). Indiferent de tipul de leguminoasă pe care îl cumpărați, este esențial să învățați să o gătiți bine, atât pentru a-i scoate în evidență toată savoarea, cât și pentru a-i păstra cât mai intact profilul nutrițional bogat.

    Care sunt cele mai bune tehnici pentru a prepara corect mazărea:

    În tigaie

    Prăjirea mazărelor într-o tigaie este unul dintre cele mai bune moduri de a le găti, mai ales dacă le aveți proaspete. Gătite în acest fel, ele sunt o garnitură gustoasă pe care o puteți combina cu orice fel de fel principal, dar și adăuga la orezul alb. Pentru a le găti ușor, trebuie să folosiți o tigaie destul de mare, antiaderentă și să adăugați un strop de ulei de măsline extravirgin și un cățel de usturoi. Când uleiul este fierbinte, adăugați mazărea bine uscată și amestecați totul cu o lingură de lemn, apoi adăugați bulion de legume sau apă (în ambele cazuri lichidul trebuie să fie fierbinte) și continuați să gătiți timp de aproximativ 10 minute, până când mazărea este fragedă.

    Mazăre fiartă

    Prepararea mazărelor fierte este unul dintre cele mai simple și rapide moduri de a le găti: doar câteva minute după ce le-ați pus în apă clocotită și sunt gata să fie folosite în rețete. Un truc util, mai ales dacă aveți invitați, este să le treceți sub un jet de apă rece după ce le-ați scurs: în acest fel își vor păstra frumoasa culoare verde aprins, fără să se întunece. Aceasta este o metodă rapidă și ușoară de gătit, dar este și cea care pune cel mai mult în pericol proprietățile organoleptice ale mazărei.

    Gătire la aburi

    Aburirea este cea care, dintre toate metodele de gătit, păstrează cel mai bine substanțele nutritive ale alimentelor pe care le gătiți, iar acest lucru este valabil și pentru mazăre. În acest caz, tot ce trebuie să faceți este să aduceți la fierbere o oală plină cu apă, apoi să turnați mazărea într-un coș metalic și să îl așezați deasupra oalei (aveți grijă să nu atingă apa din interior). Acoperiți mazărea cu un capac și după câteva minute de fierbere va fi gata: media este de aproximativ 7 minute la foc mare, dar depinde de mărimea tipului de mazăre, deși este bine să nu depășiți 10 minute pentru a preveni destrămarea acesteia.

    Gătite în cuptorul cu microunde

    Mazărea poate fi, de asemenea, gătită în cuptorul cu microunde foarte ușor și în cel mai scurt timp: puneți-o într-un recipient potrivit, adăugați o jumătate de pahar de apă, închideți-l și lăsați-l să se gătească la putere mare timp de aproximativ 4-5 minute. Puteți să le gătiți ca atare și să le condimentați după aceea, sau să adăugați usturoi tocat, sare, piper și chiar o bucățică de unt înainte de gătire pentru a le face și mai cremoase și mai gustoase.

    Articole asemănătoare

    Cultură 13/05/2025

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Muncă 13/05/2025

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    RECOMANDATE 13/05/2025

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.225 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025290 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025143 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025112 Views
    Recomandate
    Cultură 13/05/20254 Mins Read21 Views

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Piesa „Espresso Macchiato” a rapperului și cântărețului estonian Tommy Cash, selecția Estoniei pentru concursul Eurovision…

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    „Volume eating”: metoda care presupune să mănânci mai mult și totodată să slăbești

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum sună cea mai controversată piesă de la Eurovision 2025 „Espresso Macchiato” a estonianului Tommy Cash, care a trezit indignare printre italieni

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    Fenomenul Ozempic? Cum slăbesc persoanele supraponderale cu un medicament pentru diabetici

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.