Mazărea se numără printre cele mai complete și versatile leguminoase care există în natură: aparținând familiei Leguminosae, ele conțin proprietăți nutritive precum vitamine, fibre și minerale. Tocmai din acest motiv nu ar trebui să lipsească niciodată din alimentație. Sunt un ingredient versatil excelent, util atât ca și garnitură, cât și pentru diferite tipuri de mâncăruri, scrie cookist.it.
Când vine primăvara, puteți cumpăra mazăre proaspătă, în timp ce în alte perioade ale anului o puteți găsi cu ușurință congelată (dar și conservată pre-gătită și uscată). Indiferent de tipul de leguminoasă pe care îl cumpărați, este esențial să învățați să o gătiți bine, atât pentru a-i scoate în evidență toată savoarea, cât și pentru a-i păstra cât mai intact profilul nutrițional bogat.
Care sunt cele mai bune tehnici pentru a prepara corect mazărea:
În tigaie
Prăjirea mazărelor într-o tigaie este unul dintre cele mai bune moduri de a le găti, mai ales dacă le aveți proaspete. Gătite în acest fel, ele sunt o garnitură gustoasă pe care o puteți combina cu orice fel de fel principal, dar și adăuga la orezul alb. Pentru a le găti ușor, trebuie să folosiți o tigaie destul de mare, antiaderentă și să adăugați un strop de ulei de măsline extravirgin și un cățel de usturoi. Când uleiul este fierbinte, adăugați mazărea bine uscată și amestecați totul cu o lingură de lemn, apoi adăugați bulion de legume sau apă (în ambele cazuri lichidul trebuie să fie fierbinte) și continuați să gătiți timp de aproximativ 10 minute, până când mazărea este fragedă.
Mazăre fiartă
Prepararea mazărelor fierte este unul dintre cele mai simple și rapide moduri de a le găti: doar câteva minute după ce le-ați pus în apă clocotită și sunt gata să fie folosite în rețete. Un truc util, mai ales dacă aveți invitați, este să le treceți sub un jet de apă rece după ce le-ați scurs: în acest fel își vor păstra frumoasa culoare verde aprins, fără să se întunece. Aceasta este o metodă rapidă și ușoară de gătit, dar este și cea care pune cel mai mult în pericol proprietățile organoleptice ale mazărei.
Gătire la aburi
Aburirea este cea care, dintre toate metodele de gătit, păstrează cel mai bine substanțele nutritive ale alimentelor pe care le gătiți, iar acest lucru este valabil și pentru mazăre. În acest caz, tot ce trebuie să faceți este să aduceți la fierbere o oală plină cu apă, apoi să turnați mazărea într-un coș metalic și să îl așezați deasupra oalei (aveți grijă să nu atingă apa din interior). Acoperiți mazărea cu un capac și după câteva minute de fierbere va fi gata: media este de aproximativ 7 minute la foc mare, dar depinde de mărimea tipului de mazăre, deși este bine să nu depășiți 10 minute pentru a preveni destrămarea acesteia.
Gătite în cuptorul cu microunde
Mazărea poate fi, de asemenea, gătită în cuptorul cu microunde foarte ușor și în cel mai scurt timp: puneți-o într-un recipient potrivit, adăugați o jumătate de pahar de apă, închideți-l și lăsați-l să se gătească la putere mare timp de aproximativ 4-5 minute. Puteți să le gătiți ca atare și să le condimentați după aceea, sau să adăugați usturoi tocat, sare, piper și chiar o bucățică de unt înainte de gătire pentru a le face și mai cremoase și mai gustoase.