Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Desert simplu și dietetic: focaccia dulce cu struguri, o rețetă italiană de sezon

    20/09/20253 Mins Read20
    Sursa foto: ricettedalmondo.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Când vine toamna, în zonele cu tradiție viticolă din Italia desertul automat devine clasica focaccia dulce cu struguri, de sezon. Rețetele pot fi ușor diferite, în funcție de zonă, la fel și numele – în Toscana se numește schiacciata, prin alte părți pan di uva. Însă, caracterul preparatului rămâne același: este un desert extrem de gustos și mult mai dietetic decât unul tradițional, pentru că nu conține decât ulei de măsline și foarte puțin zahăr.

    Gustul dulceag este dat în mare parte de struguri, iar aluatul este unul clasic de focaccia, care diferă față de cel de pâine prin faptul că are în compoziție mai multă apă, ulei, drojdie și puțin zahăr. Dacă îi dăm tot timpul necesar să dospească frumos, rezultă în final un desert apetisant, aromat și spectaculos și ca aspect dacă folosim struguri negri. Italienii folosesc de preferință uva fragola, adică ceea ce în limba română numim căpșunică.

    Ingrediente pentru o tavă de aragaz de circa 60×60 cm

    • 500 g făină de grâu pentru pâine
    • 1 kg struguri negri bine copți
    • 10 g drojdie proaspătă de bere
    • 300 g apă la temperatura camerei
    • 100 g zahăr
    • 3-4 linguri ulei de măsline, chiar mai mult

    Procedeu

    Procedeul de preparate este același cu al oricărui aluat dospit pentru pâine. Fărâmițăm drojdia de bere într-un bol, adăugăm puțină apă pentru a o dizolva și o linguriță de zahăr. Lăsăm câteva minute până se dizolvă complet.

    Cernem făina  și o transferăm fie într-un bol de lucru, fie în cel al mixerului planetar pentru preparat aluat. Adăugăm peste făină drojdia dizolvată și începem să amestecăm, manual sau cu mixerul, turnând treptat restul de apă. Dacă lucrăm manual, începem operațiunea cu lingura și abia la final când aluatul începe să se formeze finalizăm dându-i formă cu mâna.

    Îi dăm în final formă rotundă și îl transferăm într-un blat de lucru uns cu ulei, pentru a împiedica să se prindă de el. Lăsăm bolul la dospit în cuptorul stins, timp de aproximativ 2 ore, acoperit cu o folie de plastic.

    În acest timp, pregătim strugurii: culegem boabele de pe ciorchine, le spălăm bine sub jet de apă și le lăsăm să se scurgă bine.

    După ce aluatul și-a dublat volumul, în frământăm din nou adăugând jumătate din zahăr și uleiul de măsline.

    Cum așezăm în tavă aluatul și strugurii

    Împărțim acum aluatul de focaccia dulce cu struguri în două părți egale. Întindem prima bucată cu sucitorul, o așezăm în tava bine unsă cu ulei și îl întindem bine astfel încât să ajungă bine până la margini.

    Adăugăm acum jumătate din boabele de struguri peste aluatul întins și presărăm peste ele o parte din zahărul rămas. Peste ele adăugăm a doua foaie de aluat întins cu sucitorul, având grijă să compactăm bine marginile astfel încât sucul de la struguri să nu se scurgă în afară. Înțepăm fcu furculița ici colo, completăm cu restul de struguri și restul de zahăr. Stropim acum cu ulei de măsline și dăm la cuptor.

    Coacem tava cu focaccia dulce de struguri în cuptorul încălzit la 180 °C timp de aproximativ 55 de minute. Dacă e unul modern, în modalitatea fără ventilație. La final trebuie verificat întotdeauna în funcție de caracteristicile propriului cuptor.

    Când e frumos rumenită deasupra și bine coaptă pe interior și dedesubt, lăsăm să se răcească pe un grătar, presărăm cu zahăr pudră și servim tăiată în felii. Poate fi un desert mai puțin caloric decât cele obișnuite, sau o gustare peste zi, la școală sau la job.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 23/09/2025

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Cultură 23/09/2025

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    RECOMANDATE 23/09/2025

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”
    23/09/20251.455 Views
    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog
    22/09/2025326 Views
    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc
    17/09/2025270 Views
    Țările în care sunt recunoscute permisele de conducere emise în R. Moldova
    18/09/2025236 Views
    Recomandate
    Gastronomie 23/09/20252 Mins Read14 Views

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Dacă ai în cămară o conservă de fasole și nu știi ce să gătești pentru…

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Trump leagă Tylenolul (paracetamolul) de autism. Comunitatea medicală: „Declarații periculoase și iresponsabile”

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Trei idei de preparate rapide pentru cină, cu o simplă conservă de fasole: de la salată mexicană la o tocăniță ușor de gătit

    Ce să faci în ultimile zile de septembrie? Trei seri de teatru la „Eugène Ionesco”

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    Cele mai populare

    (VIDEO) Macron îl sună pe Trump de pe trotuar: „Ghici ce? Aștept în stradă pentru că totul e blocat”

    De ce uneori te trezești obosit chiar dacă dormi 8 ore? Explicația medicului neurolog

    În inima Europei: cultura, tradițiile și limba română celebrate alături de poetul Vasile Romanciuc

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.