Un gest aparent simplu, adesea făcut aproape din obișnuință, precede gătitul unuia dintre cele mai consumate alimente: orezul. Spălarea orezului, deși nu multă lume o știe, este de fapt un pas esențial pentru a obține un rezultat optim în ceea ce privește consistența, curățenia și potențiala siguranță alimentară, scrie cookist.it.
Orezul trebuie spălat din mai multe motive, legate în principal de prepararea sa și de calitatea rezultatului final:
- Îndepărtați amidonul de la suprafață. În timpul procesării și transportului, boabele de orez eliberează un strat subțire de amidon pe suprafața lor. Dacă nu este îndepărtat, acest amidon se dizolvă în timpul gătitului, făcând orezul lipicios și cauciucat în loc să aibă boabe separate și pufoase. Spălarea orezului ajută la îndepărtarea unei părți din acest exces de amidon. Dacă trebuie să îndepărtați mai puțin din el, ar trebui să îl prăjiți ușor, așa cum faceți cu orezul pentru risotto.
- Îndepărtați impuritățile și reziduurile. Chiar dacă orezul este prelucrat, acesta poate conține mici impurități precum praf, fragmente de boabe sparte, tărâțe sau chiar insecte mici sau pietricele. Spălarea ajută la îndepărtarea acestor reziduuri, asigurând o mâncare mai curată și mai sigură pentru consum.
- Îmbunătățirea texturii. Îndepărtarea amidonului de suprafață este esențială pentru obținerea unei texturi ideale a orezului fiert. Boabele spălate tind să rămână separate, ușoare și gustoase. Acest lucru este deosebit de important pentru preparate precum orezul basmati, jasmine sau sushi, unde textura este un element-cheie.
- Eliminarea potențială a arsenicului anorganic. Unele cercetări sugerează că spălarea temeinică a orezului (în special a orezului brun) poate contribui la reducerea nivelului de arsenic anorganic, o substanță prezentă în mod natural în sol și în apă care se poate acumula în orez. Cu toate acestea, este important să rețineți că acest proces nu elimină complet arsenicul și că reducerea variază în funcție de cantitatea de apă utilizată și de timpul de spălare.
Orezul trebuie spălat până când apa devine limpede.