Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Cum să transformi mămăliga rece în găluște delicioase. O rețetă simplă și gustoasă pentru orice masă

    06/02/20253 Mins Read39
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email
    Ca și în cazul pâinii, mămăliga poate fi reciclată în foarte multe feluri creative, dacă rămâne și nu vrem să o mai mâncăm așa rece și fadă cum a devenit. În afară de a încălzi și gratina felii sau folosi în diferite tarte sau budinci la cuptor, ca bază pe care adăugăm arome, mămăliga rece poate fi folosită cu mult succes și pentru a prepara o compoziție de găluște. Potrivit G4Food, le putem adăuga în supă, fie le putem turna deasupra un sos după ce le fierbem, în loc de paste. Obținem ceea ce italienii numesc gnocchi di polenta, un preparat foarte consumat iarna în zonele de munte.

    Ingrediente

    • 600 g mămăligă, gătită, rece
    • 100 g făină obișnuită/ de orez sau de năut, dacă le preferăm fără gluten
    • 1 ou întreg și 1 gălbenuș de ou
    • puțină sare, după preferințe
    • opțional, puțină brânză uscată rasă (dă gust, nu influențează consistența)

    Procedeu pentru 4 porții de găluști de mămăligă

    Începem combinând într-un bol mare toate ingredientele: mărunțim bine mămăliga, adăugăm peste ea făina, apoi, după ce începem să amalgamăm oul întreg și gălbenușul, sare și eventual brânza rasă, dacă vrem să adăugăm.

    Frământăm bine compoziția și, dacă este necesar, mai completăm cu o lingură de făină, până obțineținem o consistență moale și maleabilă. Făina și oul au rolul de a lega compoziția, trebuie să aibă în final o consistență comparabilă cu a mămăligii când este caldă încă.

    Acum începem să dăm formă găluștilor: desprindem bucăți din aluat și le modelăm sub formă de rulouri lungi, groase de circa 1 deget. Le tăiem apoi în bucăți de circa 2 gm, procedând practic la fel ca la orice tip de găluște, pe care italienii le numesc gnocchi.

    Așezăm găluștile obținute pe un platou acoperit cu un prosop curat sau presărat cu puțină făină. Îi putem găti imediat sau chiar congela. Dacă îi congăm, așteptăm să se întărească bine pe platou, apoi îi transferăm cu atenție într-o pungă pentru alimente sau o caserolă. Pot rămâne conservați așa câteva luni bune.

    Cum se gătesc găluștile de mămăligă

    Dacă le gătim imediat, aducem la punctul de fierbere o oală cu apă în care am adăugat sare. Când apa clocotește, adăugăm găluștile. Sunt gata când se ridică la suprafață. Le luăm din oală cu o spumieră, scurgându-le bine de apă, și le așezăm direct în farfurie.

    Se servesc, cel mai simplu, cu brânză rasă deasupra, sau cu sos ragù de carne alla bolognese, sau chiar napoletan cu ciuperci și eventual bacon sau bucățele de cârnați, cu smântână și cașcaval, sau cu sos de roșii vegetarian.

    Le putem și gratina la cuptor câteva minute, nu e neapărat nevoie de sos bechamel.

    Dacă le gătim congelate, se adaugă în apa care clocotește, similar, direct din congelator.

    Articole asemănătoare

    Muncă 16/10/2025

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Advertoriale 16/10/2025

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Muncă 16/10/2025

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.046 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.152 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025618 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025568 Views
    Recomandate
    Muncă 16/10/20251 Min Read45 Views

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Kanchha Sherpa, ultimul membru supraviețuitor al expediției din 1953, care a fost prima ajunsă cu…

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Sfârșitul unei ere: canalele muzicale MTV vor fi oprite în toată Europa până la finalul lui 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    A murit ultimul membru al primei expediții de succes pe Everest

    Nu știi ce să faci în weekend? Vezi la ce spectacole te așteaptă Teatrul Național „Eugène Ionesco”

    Primăria Chișinău respinge acuzațiile Adrianei Ochișanu și explică de ce a fost amânat proiectul filmului lui Gheorghe Urschi

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.